Štiti svijet od Černobila: Stavili zaštitni sarkofag nad reaktor | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 17

Štiti svijet od Černobila: Stavili zaštitni sarkofag nad reaktor

Štiti svijet od Černobila: Stavili zaštitni sarkofag nad reaktor
1

Nakon punih devet godina dovršen je 'Novi zaštitni sarkofag' iznad reaktora broj četiri u nuklearnoj elektrani Černobil. Njegova se cijena procjenjuje na oko 1,7 milijardi američkih dolara.

VIDEO

Ovog ljeta svijet je oduševio Chernobyl, serija o černobilskoj katastrofi koja je 1986. godine šokirala svijet te veliki dio Europe izložila ogromnoj radijaciji te utjecala na živote milijuna ljudi. I dok je serija odmah zasjela na sam vrh najbolje ocijenjenih serija u povijest, zloglasni reaktor broj četiri i dalje predstavlja opasnost za okoliš i ljude. 

Ukrajinska vlada zbog toga se prije devet godina odlučila na konstrukciju ogromnog zaštitnog sarkofaga kako bi se umanjilo emitiranje radioaktivnosti u neposrednoj blizini elektrane, ali i kako bi se spriječilo dodatno propadanje reaktora u kojem se i dalje nalazi oko 200 tona radioaktivnog materijala. 1,7 milijardi američkih dolara i 36 metričkih tona kasnije, sarkofag je napokon dovršen. 

To, dakako, ne znači da je Černobil opet postao naseljivo područje. Prema pretpostavkama znanstvenika, ono će opet biti naseljivo za, pazite sad - 24 tisuće godina. 

Novi zaštitni sarkofag službeno je otvorio novi ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, a zamjenik voditelja projekta izgradnje sarkofaga koji na osiguranju reaktora radi od 1987. godine, Victor Zalizetskyi, rekao je da je 'ispunjen ponosom' jer je imao priliku raditi na projektu koji 'ima toliki značaj za cijelo čovječanstvo'.

Ukraine's President Zelenskiy attends a ceremony putting the New Safe Confinement over the fourth block of a nuclear power plant into service in Chernobyl Ukraine's President Zelenskiy attends a ceremony putting the New Safe Confinement over the fourth block of a nuclear power plant into service in Chernobyl Ukraine's President Zelenskiy attends a ceremony putting the New Safe Confinement over the fourth block of a nuclear power plant into service in Chernobyl
5
| Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U isto vrijeme, Zalizetskyi je u kontekstu trenutne situacije u Ukrajini izrazio zabrinutost za buduće financiranje projekta koje će biti neophodno.

- Izgleda kao da je Ukrajina prepuštena sama sebi da se nosi s troškovima ove strukture. Posao još uvijek nije gotov i moramo dobro razmisliti kako ćemo ga financirati u budućnosti, rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'
ATENTAT NA DONALDA TRUMPA

Poznati novi detalji! Policajac se uhvatio za krov, vidio napadača i pustio se: 'Nije htio biti ubijen'

U tom trenutku napadač je krenuo pucati na skup na kojem je Trump u to vrijeme taman govorio o migracijama, kazao je Michael T. Slupe

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...
Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...