News

Komentari 235

Stiže 48 tisuća doza Pfizera za djecu, štiti ih od najgoreg...

Stiže 48 tisuća doza Pfizera za djecu, štiti ih od najgoreg...

Ove je godine zbog inflamantornog sindroma, posljedice korona virusa, hospitalizirano 45 djece i mladih do 18 godina

U ponedjeljak u Hrvatsku stiže prvih 48 tisuća doza Pfizerova cjepiva za djecu 5-11 godina, čije će cijepljenje krenuti nekoliko dana nakon toga, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

POGLEDAJTE VIDEO

Iako zaražena djeca najčešće prolaze bez ili s blagim simptomima, stručnjaci preporučuju i njihovo cijepljenje zbog rijetkih, ali mogućih zdravstvenih komplikacija. Cjepivo se posebno preporučuje za djecu s određenim kroničnim bolestima - neurološkim, kroničnim bolestima srca, plućnim bolestima. uključujući, prema nekim istraživanjima, astmu, zatim s dijabetesom, malignim bolestima i imunodeficijencijom, kao i za djecu koja su pretila.

U bolnicama bilo 1100 djece

Prema podacima HZJZ-a, kod djece se u COVID-u može razviti multisistemski inflamantorni sindrom, što je nasreću rijetko, ali jako ozbiljno stanje. U ovoj je godini zbog njega hospitalizirano 45 djece i mladih do 18 godina, koji su imali pozitivan COVID test, i to najviše njih u dobi od pet do devet godina, 21 dijete, a u dobi od deset do 14 godina njih još dvadeset.

U Hrvatskoj je od početka pandemije hospitalizirano 1100 djece i mladih do 18 godina. Najviše je hospitalizacija, njih 230, bilo među bebama u prvoj godini života, u bolnici je bilo i 84 djece u drugoj godini, između treće i 12. godine je taj broj i dvostruko manji, no povećava se opet u tinejdžerskoj dobi, jer je hospitalizirano, primjerice, 76 mladih od 15 godina, kao i, primjerice, 94 sedamnaestogodišnjaka. Od posljedica COVID-a dosad je preminulo troje mališana u dobi do tri godine, četvero djece i mladih od deset do 19 godina i dvadesetero mladih između 20 i 29 godina.

Postoji i, sve se više primjećuje, rizik dugotrajnog post COVID-a, u kojem djeca imaju oslabljenu koncentraciju, pate od nesanice i slično.

Pfizerovo cjepivo se djeci 5-11 godina daje u dvije doze od 10 mikrograma, što je 20 mikrograma manje od doze za odrasle. HZJZ odgovara da je u Hrvatskoj dosad potpuno cijepljeno 3627 djece od 12 do 14 godina, što je tri posto ukupne populacije. U dobi od 15 do 19 godina je cijepljeno 41.380 mladih, koji čine 20 posto populacije, među njima ih je 177 primilo i “booster” dozu. Cjepivo za mlađe od pet godina još nije odobreno.

Preporuke HZJZ-a

Roditelji/skrbnici koji žele da se njihova djeca cijepe trebaju se javiti izabranom pedijatru, odnosno liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku, a cijepljenje se može organizirati i na punktovima. Na punktovima cijepljenje djece 5-11 godina mora biti odvojeno od cijepljenja odraslih vremenski ili prostorno, kaže HZJZ. Cijepljenje preporučuju i za djecu, odnosno mlade koji dijele kućanstvo s kronično bolesnim osobama, kako bi se te ukućane zaštitilo od prijenosa virusa. Jednako tako, cijepljenje će biti preporučeno i za djecu u dugotrajnom smještaju. Kako su nam rekli neki od ravnatelja dječjih domova, nisu još dobili nikakve smjernice.

Najčitaniji članci