Obavijesti

News

Komentari 235

Stiže 48 tisuća doza Pfizera za djecu, štiti ih od najgoreg...

Stiže 48 tisuća doza Pfizera za djecu, štiti ih od najgoreg...

Ove je godine zbog inflamantornog sindroma, posljedice korona virusa, hospitalizirano 45 djece i mladih do 18 godina

VIDEO

U ponedjeljak u Hrvatsku stiže prvih 48 tisuća doza Pfizerova cjepiva za djecu 5-11 godina, čije će cijepljenje krenuti nekoliko dana nakon toga, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Trudnice oboljele od covida imaju 80% veći rizik za prijevremeni porod: Gotovo 200 tisuća njih sudjelovalo je u ispitivanjima cjepiva 01:00

Iako zaražena djeca najčešće prolaze bez ili s blagim simptomima, stručnjaci preporučuju i njihovo cijepljenje zbog rijetkih, ali mogućih zdravstvenih komplikacija. Cjepivo se posebno preporučuje za djecu s određenim kroničnim bolestima - neurološkim, kroničnim bolestima srca, plućnim bolestima. uključujući, prema nekim istraživanjima, astmu, zatim s dijabetesom, malignim bolestima i imunodeficijencijom, kao i za djecu koja su pretila.

U bolnicama bilo 1100 djece

EMA: Booster treba primiti već tri mjeseca nakon cijepljenja
EMA: Booster treba primiti već tri mjeseca nakon cijepljenja

Prema podacima HZJZ-a, kod djece se u COVID-u može razviti multisistemski inflamantorni sindrom, što je nasreću rijetko, ali jako ozbiljno stanje. U ovoj je godini zbog njega hospitalizirano 45 djece i mladih do 18 godina, koji su imali pozitivan COVID test, i to najviše njih u dobi od pet do devet godina, 21 dijete, a u dobi od deset do 14 godina njih još dvadeset.

U Hrvatskoj je od početka pandemije hospitalizirano 1100 djece i mladih do 18 godina. Najviše je hospitalizacija, njih 230, bilo među bebama u prvoj godini života, u bolnici je bilo i 84 djece u drugoj godini, između treće i 12. godine je taj broj i dvostruko manji, no povećava se opet u tinejdžerskoj dobi, jer je hospitalizirano, primjerice, 76 mladih od 15 godina, kao i, primjerice, 94 sedamnaestogodišnjaka. Od posljedica COVID-a dosad je preminulo troje mališana u dobi do tri godine, četvero djece i mladih od deset do 19 godina i dvadesetero mladih između 20 i 29 godina.

Postoji i, sve se više primjećuje, rizik dugotrajnog post COVID-a, u kojem djeca imaju oslabljenu koncentraciju, pate od nesanice i slično.

Pfizerovo cjepivo se djeci 5-11 godina daje u dvije doze od 10 mikrograma, što je 20 mikrograma manje od doze za odrasle. HZJZ odgovara da je u Hrvatskoj dosad potpuno cijepljeno 3627 djece od 12 do 14 godina, što je tri posto ukupne populacije. U dobi od 15 do 19 godina je cijepljeno 41.380 mladih, koji čine 20 posto populacije, među njima ih je 177 primilo i “booster” dozu. Cjepivo za mlađe od pet godina još nije odobreno.

Slovačka će starijima od 60 godina platiti da se cijepe
Slovačka će starijima od 60 godina platiti da se cijepe

Preporuke HZJZ-a

Roditelji/skrbnici koji žele da se njihova djeca cijepe trebaju se javiti izabranom pedijatru, odnosno liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku, a cijepljenje se može organizirati i na punktovima. Na punktovima cijepljenje djece 5-11 godina mora biti odvojeno od cijepljenja odraslih vremenski ili prostorno, kaže HZJZ. Cijepljenje preporučuju i za djecu, odnosno mlade koji dijele kućanstvo s kronično bolesnim osobama, kako bi se te ukućane zaštitilo od prijenosa virusa. Jednako tako, cijepljenje će biti preporučeno i za djecu u dugotrajnom smještaju. Kako su nam rekli neki od ravnatelja dječjih domova, nisu još dobili nikakve smjernice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 235
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik