News

Komentari 30

Stiže AstraZenecino cjepivo: Hrvatska nije stavila gornju dobnu granicu kao Njemačka

Stiže AstraZenecino cjepivo: Hrvatska nije stavila gornju dobnu granicu kao Njemačka

Tijekom veljače bi trebalo doći oko 150 tisuća doza cjepiva, a djelotvornost cjepiva je oko 60% u sprječavanju bolesti koja je definirana prisutnošću barem jednog od simptoma bolesti

Od sljedećeg tjedna u Hrvatsku stiže još jedno cjepivo, ono AstraZenece, objavio je HZJZ.

Tijekom veljače bi trebalo doći oko 150 tisuća doza cjepiva, a djelotvornost cjepiva je oko 60% u sprječavanju bolesti koja je definirana prisutnošću barem jednog od simptoma bolesti  uz laboratorijsku potvrdu infekcije.

Iz HZJZ-a tvrde kako je procijenjena djelotvornost cjepiva kod starijih osoba jednaka onoj kod mlađih, ali ona nije statistički značajna zbog malog broja ispitanika u starijim dobnim skupinama.

Niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju, a u kontrolnoj skupini ispitanika zabilježeni su teški oblici bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju, što ukazuje na vrlo visoku zaštitu od teških oblika bolesti.

Nuspojave cjepiva, uočene u kliničkim studijama, ne izlaze iz okvira očekivanih i uobičajenih.

Također, tvrde kako nema razloga za stavljanje gornje dobne granice na primjenu ovog cjepiva, za razliku od nekih drugih zemalja koje ovim cjepivom neće cijepiti starije od 65 godina.

Preporučuje se da razmak između primanja dvaju doza ovog cjepiva bude osam do 12 tjedana.

Cijelo njihovo priopćenje nađite OVDJE.

 

Najčitaniji članci