News

Komentari 29

AstraZeneca i Oxford objavili da njihovo cjepivo štiti u prosjeku 82 posto nakon druge doze

AstraZeneca i Oxford objavili da njihovo cjepivo štiti u prosjeku 82 posto nakon druge doze

Nakon prve doze ima učinkovitost od 76 posto, i ta zaštita ne pada do druge doze. Nakon primljene druge doze po proteku 12 tjedana, efikasnost cjepiva povećala se na prosječnih 82 posto, objavili su danas

Cjepivo daje stopostotnu zaštitu od teških simptoma, hospitalizacije i smrti nakon 22 dana od prve doze, rečeno je. Osim toga, cjepivo značajno smanjuje mogućnost prijenosa virusa nekom drugom.

Kod svih cjepiva, naime, i cijepljena osoba svejedno može prenijeti zarazu drugome. AstraZeneca je ustanovila da je ta mogućnost smanjena za 67 posto nakon prve doze cjepiva, a onda još upola nakon druge. Pratili su cijepljene PCR testovima svakoga tjedna, i  nakon prve doze cjepiva je bilo 67 posto manje pozitivnih nalaza. Općenito, niti jedno cjepivo protiv zaraznih bolesti ne daje cijepljenoj osobi stopostotnu zaštitu od zaraze, ali jamči da će, u slučaju zaraze, simptomi biti značajno blaži nego bez cjepiva. Jednako tako, i cijepljena osoba zarazu može prenijeti drugome, no u puno manjoj mjeri. 

VIDEO: Supruga Zorana Milanovića cijepila je Petrinjce

Čekaju dodatne rezultate da je cjepivo jednako učinkovito i za starije od 65

Novinare iz cijeloga svijeta u najvećoj je mjeri zanimalo  štiti li njihovo cjepivo i starije od 65 godina. AstraZenecino cjepivo je treće odobreno za EU tržište, no kako su ispitivanja provedena na, mahom, populaciji 18-55 godina, još nema dovoljno dokaza o stvaranju imunosti kod starijih.

Bit će ih za nekoliko tjedana, odgovara proizvođač, uz napomenu kako ne vidi razloga da se, u situaciji kad čitav svijet hitno treba svaku dozu, ovim cjepivom ne imuniziraju i stariji.

U AstraZeneci vjeruju da je njihovo cjepivo jednako efikasno i za njih kao i za mlađe, što planiraju uskoro i dokazati. Učinkovitost od 76 posto nakon prve doze trajala je i tri mjeseca, pokazalo je istraživanje, a interval od 12 tjedana između dvije doze je optimalan. 

Primarna analiza treće faze kliničkih ispitivanja cjepiva na više od 17 tisuća ljudi iz Velike Britanije, Brazila i Južne Afrike objavljena je kao pretisak u časopisu The Lancet. Ovo cjepivo je klasičnije od dosad dva odobrena - Pfizerovog i Moderninog, odnosno ne temelji se na novoj mRNA tehnologiji. Pohranjuje ga se i transportira u uobičajenim uvjetima. 

U AstraZeneci su spremni i za modifikaciju cjepiva kako bi se ono, pokaže li se potreba za tim, vrlo brzo prilagodilo mutacijama virusa. Kažu da prilagodba cjepiva, sad kad ono postoji, ide puno brže nego njegov provotni izum, i može biti spremna do jeseni mutira li virus toliko da će protiv njega trebati gotovo pa novo cjepivo.

Postojeće, također, može cijepljene štititi od teških simptoma. 
Brzo napreduje i ruski Sputnik V, također klasično cjepivo, za koje je The Lancet također potvrdio da je učinkovito i sigurno za upotrebu.