Obavijesti

News

Komentari 29

U Dalmaciji preko 1000 udara munja u dva sata! Moguće su bujice, tuče i jako nevrijeme

U Dalmaciji preko 1000 udara munja u dva sata! Moguće su bujice, tuče i jako nevrijeme
4

Meteorolozi upozoravaju na olujna nevremena, obilne kiše kao i mogućnosti poplava. Čeka nas veliko zahlađenje i olujno nevrijeme

VIDEO

DHMZ je za četvrtak izdao narančasto i crveno upozorenje za velik dio Jadrana.

U noći s utorka na srijedu nad sjevernom Italijom formirao se sekundarni ciklonalni centar koji je tijekom noći sve naglašenije djelovao na vrijeme na Jadranu.

Jugo je obilježilo utorak, a ponegdje je bilo olujnih udara. Primjerice, u Zadru su izmjereni udari do 72 km/h, Splitu 68 km/h, Hvaru i Šibeniku 65 km/h.

Do 1 sat iza ponoći obilne oborine pale su na sjeveru Dalmacije. Prema podacima mreže Pljusak.com, 64 litre po kvadratnom metru pale su u Starigradu Paklenici. Pag je dobio 38, Sveti Rok 36, Crni vrh 28 itd.

Sredinom noći grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je okolicu Biograda na Moru i Dugog otoka. Dio istog grmljavinskog sustava zahvatio je i Ravna kotare. Detektirano je preko 1000 električnih pražnjenja iz oblaka u 120 minuta. Neverini su se potom nastavili kretati put jugoistoka, donosi Dalmacija danas

Posebno upozorenje DHMZ-a

Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno upozorenje.

- Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak, 7. listopada, osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15°C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. g.

Nova studija: Slabe struje u Atlantskom oceanu signaliziraju velike vremenske promjene
Nova studija: Slabe struje u Atlantskom oceanu signaliziraju velike vremenske promjene

Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj - napisali su iz DHMZ-a u objavi.

- Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj.

Tijekom četvrtka će se nad Italijom i Jadranom dodatno intenzivirati ciklona pa se u Hrvatskoj očekuju još veće količine kiše, osobito na zapadu unutrašnjosti i na jugu zemlje.

Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

U velikom nevremenu u Italiji oluja je čupala stabla i uništila kuće, zabilježen i manji tornado
U velikom nevremenu u Italiji oluja je čupala stabla i uništila kuće, zabilježen  i manji tornado

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar. Razine upozorenja pratite ovdje.

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna - zaključili su iz DHMZ-a.

DHMZ: Danas pjuskovi i grmljavina

Prema prognozi DHMZ-a danas nas očekuje umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Oborina će mjestimice biti obilna, osobito krajem dana i u noći, ponajprije na Jadranu i u područjima uz Jadran.

Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, u drugom dijelu dana na zapadu u okretanju na umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu većinom umjereno do jako jugo, a navečer i u noći na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21, na Jadranu između 19 i 24 °C.

Hrvatska sutra

Pretežno oblačno uz kišu, vjetrovito i hladnije. Oborina će često biti obilna, pogotovo u gorskim i središnjim predjelima te na jugu zemlje gdje će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom.

Na Jadranu se očekuju i kraća sunčana razdoblja, ponajprije na srednjem dijelu. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni vjetar.

Na Jadranu jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udrima, a na južnom i dijelu srednjeg još umjereno i jako jugo. Temperatura u unutrašnjosti većinom između 9 i 14 °C. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 16 i 21 °C, a ujutro ponegdje niža.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a