News

Komentari 74

Suludi skok u temperaturi: Za vikend se živa penje i do 21°C!

Suludi skok u temperaturi: Za vikend se živa penje i do 21°C!

U većini Hrvatske temperature će porasti, no očekuje se pretežno oblačno i kišno vrijeme. Najtoplije će biti u Slavoniji, gdje će temperature u nedjelju porasti čak preko 20 stupnjeva

Hrvatsku u sljedećih nekoliko dana očekuje porast temperatura. U četvrtak će već skočiti na 10 stupnjeva Celzija u Zagrebu, a u narednih nekoliko dana će u glavnom gradu temperatura doći čak do 18 stupnjeva

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Umjesto dosadašnjeg snijega, bit će uglavnom oblačno i kišovito, osim u ponedjeljak kad se očekuje razvedravanje. 

Slično vrijeme bit će i u Osijeku gdje će u nedjelju temperatura doseći čak 21 stupanj, također uz kišu i naoblaku, a u Slavoniji će ujedno biti i najtoplije za vikend. 

Na Jadranu će od četvrtka temperature biti od 4 do 9 stupnjeva ujutro te od 10 do 14 popodne, s uglavnom kišovitim vremenom. 

U Istri se očekuju slične temperature kao i u ostatku Hrvatske, no nešto ljepše vrijeme kroz cijeli idući tjedan. 

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti nepovoljne zbog čega bi se mnogi mogli žaliti na glavobolju, slabiju koncentraciju i umor. Mogući su bolovi na mjestima ranijih ozljeda. Tegobe se mogu javiti i kod kroničnih bolesnika. 

Nastavlja se trend porasta temperatura u Europi

Širom Europe prosječne godišnje temperature u 2017. bile su stupanj ili dva Celzija više nego ranijih godina, a prosječne temperature u Njemačkoj porasle su 1,4 stupnja Celzija tijekom proteklih 140 godina, objavio je u utorak Njemački meteorološki zavod (DWD).

Godina 2017. bila je jedna od najtoplijih od početka mjerenja u Njemačkoj.
 
Stručnjak DWD-a Thomas Deutschlaender kazao je kako su se učinci klimatskih promjena jasno vidjeli u 2017. S druge strane temperature u siječnju i rujnu prošle godine bile su relativno niske.
 
Unatoč tomu, broj ekstremnih vremenskih epizoda poput snažnih vjetrova i snažnih kiša bio je alarmantan - vrijeme između lipnja i prosinca 2017. bilo je "prekomjerno kišno", kaže Deutschlaender.

Deutschlaender također kaže kako je još teško statistički dokazati porast ekstremnih vremenskih epizoda no da je vjerojatno da će biti više oluja, suše i snažnih kiša slijedećih godina.

 

 

Najčitaniji članci