Obavijesti

News

Komentari 1

Hrvatske vode objavile su stanje i prognozu vodostaja

Hrvatske vode objavile su stanje i prognozu vodostaja

Trenutno je najveća ugroza od savskih voda na najnižim dijelovima na području općine Brdovec. Maksimalni vodostaj rijeke Save u Zagrebu očekuje se danas u poslijepodnevnim satima

VIDEO

Hrvatske vode objavile su prognozu i stanje vodostaja u subotu poslijepodne kada se očekuje vrhunac vodenog vala.

Obilne količine oborine reda veličine do 200 mm koje su pale tijekom jučerašnjeg dana uz već otprije akumulirane oborine na slivovima rijeke Save, Drave i Mure u Austriji i Sloveniji uzrokovale su daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save kako u Sloveniji i Austriji, tako i u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Drenje Brdovečko 00:10

Rijeka Sava

Tijekom proteklog dana i noći iz Slovenije se formirao veliki vodni val rijeke Save. Trenutni protok rijeke Save 5. 8. 2023. u 10:00 sati na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku iznosi oko 3.400 m3/s, s tim da se maksimalni protok očekuje na razini 3.500 m3/s danas u poslijepodnevnim satima.

Trenutno je najveća ugroza od savskih voda na najnižim dijelovima na području općine Brdovec.

Maksimalni vodostaj rijeke Save u Zagrebu očekuje se danas u poslijepodnevnim satima.

Zagreb: Gradjani se okupljaju uz rijeku Savu

Jučer navečer 4. 8. 2023. od 20:30 sati započelo je prelijevanje dijela savskih voda u oteretni kanal Sava-Odra na preljevu Jankomir i dalje u retenciju Odransko polje. U suradnji s policijom zatvoreni su svi cestovni prijelazi, koji vode preko oteretnog kanala Sava-Odra.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save nizvodno od Zagreba od jučer u 16:00 sati otvorena je ustava Prevlaka putem koje se dio savskih voda upušta u retenciju Lonjsko polje.

Rijeke Mura i Drava

Protok rijeke Drave u Varaždinu iznosi oko 1.900 - 2.000 m3/s. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Tijekom današnjeg dana ne očekuje se povećanje protoka. Stanovnici nebranjenog područja (6 kuća, 10-ak osoba) u naselju Lovrečan otok u Općini Cestica od jučer su evakuirani.

U svrhu transformacije vodnog vala i snižavanja vodostaja rijeke Drave na dravskim hidroelektranama u protekla dva dana izvršeno je pretpražnjenje akumulacijskih jezera.

Mursko Središće: Rijeka Mura izlila se na šetnicu

Prognostički modeli ukazuju na povećanje protoka rijeke Mure u Murskom Središću tijekom današnjeg dana. Maksimalni protok rijeke Mure može biti između 1000 i 1250 m3/s u noćnim satima sa subote na nedjelju 5./.6. 8. 2023., s očekivanim maksimalnim vodostajima na razini +500 cm, odnosno 30-ak centimetara nižoj u odnosu na rekordne vodostaje iz 2014. godine. Trenutni vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću 5. 8. 2023. u 10:00 sati iznosi +420 cm.

'Ne postoji savršena obrana od poplava. Možemo se samo prilagođavati novim prilikama'
'Ne postoji savršena obrana od poplava. Možemo se samo prilagođavati novim prilikama'

Na snazi su redovne mjere obrane od poplava, dok se kasnije tijekom dana očekuje i uvođenje izvanrednih mjera kada vodostaji premaše razinu od +440 cm. Iako se maksimalni vodostaji očekuju na vrlo visokim razinama od oko +500 cm, nikakvi veći problemi na područjima uz rijeku Muru se ne očekuju s obzirom na to da je u razdoblju 2014. - 2019. godine svih 50-ak kilometara murskih nasipa rekonstruirano, odnosno nadvišeno i ojačano.

Rijeka Kupa

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima nešto je povoljnija situacija za rijeku Kupu te se vodostaji rijeke Kupe očekuju na razinama 1,5-2 metra nižima u odnosu na vodni val iz svibnja ove godine. Prema trenutnoj prognozi vodostaji rijeke Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...