Obavijesti

News

Komentari 200

Stjepan Mesić: Ne moram Ivi Sanaderu dati mandat

Stjepan Mesić: Ne moram Ivi Sanaderu dati mandat
3

Mnogi u Europi nisu dobili mandat iako su bili najjača stranka, rekao je predsjednik Mesić nakon što je dobio rezultate izbora iz DIP-a

VIDEO

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin dostavio je podatke o rezultatima izbora predsjedniku Stjepanu Mesiću oko 12 sati, doznajemo iz Ureda predsjednika.
Mesić je danas još jednom ponovio da će mandat dati onomu tko mu donese čvrsta uvjerenja i pismene dokaze o parlamentarnoj većini. Kazao je da ne mora dati mandat Ivi Sanaderu. Kad su ga pitali zašto ne da mandat onome tko ima relativnu većinu, Mesić je naveo nekoliko primjera u Europi gdje to nije bio slučaj i istaknuo da je i bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel kad je sastavljao vladu bio treći, njegova stranka je bila treća po broju mandata, a dobio je mogućnost da sastavi vladu, kao i da ni radikali u Srbiji nisu dobili mandat iako su bili najjača stranka.
Mesić je dodao da se na njega vrše pritisci, i iz novina i prepoznatljivih centara da se proglasi pobjednik, te je pritom rekao kako je premijeru Sanaderu čestitao kao relativnom pobjedniku.
Istaknuo je pritom kako konzultacije vrši kako bi dobio pregled o odnosima snaga te otvorio mogućnost strankama da same između sebe dogovaraju i predlažu koalicije.
U HDZ-u nisu htjeli komentirati Mesićeve usporedbe sa srpskim radikalom Nikolićem. I dalje tvrde da će, kao pobjednici, formirati novu Vladu. U SDP-u kažu da je Mesićevo ponašanje u skladu s Ustavom.
Konzultacije će očito početi u nervoznoj atmosferi koju je, izjavama o smirivanju članstva i udruga, zagrijao i Sanader.
- Nema mjesta nervoznim istupima jer se sve odvija unutar ustavnih okvira - kaže Anđelko Milardović, koji Sanaderove tvrdnje nije - poput nekih analitičara - shvatio kao prijetnju ulicom.
- Sanaderov je pritisak legitiman, nije prijetnja, iako bih volio da do toga nije došlo - kaže Žarko Puhovski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...