Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Stjepan Mesić: Protivim se svakom oporavku ustaštva

Mesić je u Brezovici kazao da je sramota što borci NOB-a u Drugom svjetskom ratu nisu izjednačeni s hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

Ž. Grgurinović
Foto: Ž. Grgurinović
14 komentara

U šumi Brezovica kod Siska u nedjelju je povodom Dana antifašističke borbe, održana svečanost na na mjestu gdje je prije 67 godina osnovan prvi partizanski odred.
Na svečanosti je govorio Stjepan Mesić koji je rekao kako se tadašnjim komunistima ne može i ne smije osporiti da su poveli antifašistiku borbu i da su bili na njezinom čelu.
- Ne može se poreći ni činjenica da većina pripadnika antifašistikog otpora i Narodnooslobodilačke vojske nisu bili komunisti. Dapače, u njihovim redovima bilo je mnogo vjernika, katoličkih, pravoslavnih, pa i svećenika obiju vjera, a bilo je i Židova i Muslimana. Antifašistička borba, mada su je komunisti vodili, nije bila ideologijski obojena. Bila je to borba za slobodu - rekao je Mesić. Izrazio je žaljenje što antifašistički borci nisu izjednačeni s braniteljima iz Domovinskog rata.
- To je zapravo sramota jer su se i jedni i drugi borili za slobodnu Hrvatsku, a ništa manje nije zabrinjavajuće i što smo kao društvo prihvatili rušenje golemog broja spomenika i spomen-obilježja antifašističkim borcima i žrtvama fašizma. Moram i u ovoj prigodi pozvati na otpor svakom pokušaju rehabilitiranju ustaštva, relativiziranju ili čak negiranju nacifašističkih, odnosno ustaških zločina te svakome pokušaju da se komunizam kao ideja izjednači s fašizmom, pa se pod firmom zločinačkih ideologija, u istom dahu osude i odbace - rekao je Mesić.
Brojnim sudionicima svečanosti govorili su i Sanaderova izaslanica Jadranka Kosor, predsjednica SAB i antifašista, dr. sc. Vesna Čulinović Konstantinović, te sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message