Obavijesti

News

Komentari 47

Što Boras krije? Novinare ipak nije pustio na sjednicu Senata

Što Boras krije? Novinare ipak nije pustio na sjednicu Senata
9

Novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu sa zahtjevom da postupak izbora rektora bude javan. Zahtjevu novinara pridružio se i HND

VIDEO

Iako je čak 16 redakcija tražilo pristup sjednici Senata Sveučilišta, rektor Damir Boras to nije omogućio.

POGLEDAJTE VIDEO:

Novinarima je zabranjen ulaz u zgradu Sveučilišta

Posted by 24sata Politiko on 16. veljače 2018

U tijeku je sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj kandidati za rektora Damir Boras i Damir Bakić predstavljaju svoje programe.

POGLEDAJTE VIDEO

Rektor Boras ne dopušta novinarima da budu na predizbornoj sjednici Senata Sveučilišta, iako ga je to tražiločak 16 redakcija Reporter: Denis Gaščić

Posted by 24sata Politiko on Friday, February 16, 2018

Novinare su na ulazu u zgradu rektorata dočekali portiri te im poručili kako ne mogu ući prije najavljene konferencije za medije.

Divjak: Sjednica Senata treba biti javna, postoji javni interes
Divjak: Sjednica Senata treba biti javna, postoji javni interes

Borasov protukandidat Damir Bakić također je tražio da se sjednica otvori za javnost.

rektorat

Flego: Presedan za Sveučilište, Vlahović-Štetić: Sveučilište treba korjenite promjene

Član Senata prof. dr. Gvozden Flego izjavio je novinarima prije početka sjednice da je riječ o presedanu za Sveučilište te da "nikako ne može proniknuti u takvu odluku sveučilišne uprave i u njezine 'hermeneutičke' razloge". Smatra da su novinari spriječeni u obavljanju svoje dužnosti da obavještavaju javnost o svim relevantnim događajima, a za njega je izborni postupak za čelnika Sveučilišta neosporno takav događaj.

rektorat

Novinari su za izjavu zamolili i dekanicu Filozofskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta Vlastu Vlahović-Štetić koja također smatra da je riječ o presedanu. Vjeruje da su na Sveučilištu potrebne korjenite promjene, a na pitanje misli li da su programi oni koji će odlučiti o izboru rektora, Vlahović-Štetić ocijenila je kako su oni važan, ali ne i jedini, čimbenik za odluku.

rektorat

Bakić: Ključna je otvorenost Sveučilišta

Kandidat za rektora Damir Bakić novinarima je pak izjavio da je za njega od presudne važnosti otvaranje Sveučilišta javnosti i javnosti Sveučilištu što je, podsjetio je, i nit vodilja njegova izbornog programa. Istaknuo je da su u njegovu izbornom programu naglasci i na većoj izvrsnosti znanstveno-istraživačkog rada na Sveučilištu te poboljšanju uvjeta studiranja i položaja cijele akademske zajednice.

Novinare je zanimalo i je li Bakić pozvan na konferenciju za novinare koju je Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta najavio po završetku sjednice Senata, a Bakić je odgovorio kako ga nitko nije pitao ništa o mogućem sudjelovanju na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, zbog  iznimnog interesa javnosti za praćenje procesa izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu u mandatnom razdoblju od 2018. do 2022. novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu sa zahtjevom da postupak izbora rektora bude javan. Zahtjevu novinara pridružio se i HND.

'Postupak izbora rektora na Sveučilištu mora biti javan...'
'Postupak izbora rektora na Sveučilištu mora biti javan...'

- U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata, stoji u dopisu novinara proslijeđenom jučer sveučilišnom Izbornom povjerenstvu.

Novinari zatražili otvaranje sjednice Senata Sveučilišta
Novinari zatražili otvaranje sjednice Senata Sveučilišta

Ministrica Blaženka Divjak također je apelirala da se sjednica Senata otvori za javnost.

Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić navodi kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta - Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Zbog toga je predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa.

Aktualni rektor Damir Boras nije prihvatio apel koji su mu u četvrtak uputili novinari 16 medijskih redakcija da izborne sjednice 16. veljače, kada kandidati članovima Senata predstavljaju svoje programe, i onu od 23. veljače kada će Senat birati rektora, budu otvorene za medije.

HND osudio Borasov postupak

Apel novinara podržala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, kao i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje se oglasilo priopćenjem i u petak te osudilo takav postupak rektora Damira Borasa, koji je i jedan od dvojice kandidata, te ponovno zatražio da se novinarima omogući neometano izvještavanje sa sjednice idućega petka, jer je to u javnom interesu.

HND je u priopćenju podsjetio Borasa na apel koji mu je u četvrtak uputilo "16 novinarki i novinara iz isto toliko redakcija da im se dopusti ulazak na sjednicu Senata". Uz napomenu da je taj broj u međuvremenu narastao na 17 redakcija, HND se pridružio njihovim zahtjevima i traži da se novinarima također dopusti prisustvovanje sjednici Senata u petak, 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa