Obavijesti

News

Komentari 48

Što će se događati s djecom koju je otac bacio s balkona?

Što će se događati s djecom koju je otac bacio s balkona?
6

Četvero djece s Paga koje je otac jedno po jedno bacao sa pet metara visokog  balkona sigurno će cijeli život imati trajne i ozbiljne psihološke traume, a u manjoj ili većoj mjeri možda i psihička oštećenja

VIDEO

Zanimalo nas je što će se događati s djecom koja su preživjela takvo teško nasilje nakon izlaska iz bolnica te na koji način ih sustav planira zbrinuti, sanirati im traume i omogućiti im okolinu punu ljubavi kako bi se oporavili od trauma. 

Djevojčica (7) koji su zbog težine ozljeda prevezli u Zagreb 'najbolje je što može biti', rekao je zamjenik ravnatelja KBC Rebro doktor Milivoj Novak za Dnevnik HRT-a u petak navečer te dodao kako se nada da neće biti većih zahvata.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:14

Stoga smo Ministarstvu socijalne politike i Centru za socijalnu skrb Zadar, u čijoj je Pag nadležnosti, postavili osam pitanja o tome kako se postupa u ovakvim ili sličnim situacijama.

- Nije moguće dati općenite odgovore na navedena pitanja jer se svakoj obitelji i/ili djetetu pristupa individualno procjenjujući potrebe i rizike s ciljem planiranja i donošenja odluka. U ovakvim ili sličnim situacijama u zaštiti prava i dobrobiti djece nužan je integrirani pristup pomoći i podrške djeci svih sustava koji sudjeluju u zaštiti djece - kratko su odgovorili iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Djeci s Paga trebat će trajna podrška u vrtiću, školi i kasnije
Djeci s Paga trebat će trajna podrška u vrtiću, školi i kasnije

Iz Centra za socijalnu skrb Zagreb poslali su općenit odgovor o tome što predviđa zakon u sličnim situacijama. O konkretnom slučaju ne mogu govoriti.



- Zdravstveni radnici, djelatnici u ustanovama socijalne skrbi, zaposlenici u odgojno-obrazovnim ustanovama, stručni radnici u vjerskim ustanovama, humanitarnim organizacijama ili organizacijama civilnog društva te sve druge stručne osobe koje u svojem radu dolaze u kontakt sa žrtvama nasilja u obitelji dužni su to prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu. Isto tako, svaki građanin koji ima saznanja o nasilju u obitelji može isto prijaviti policiji - kažu iz CZSS-a Zagreb.

'Istrčao sam van, a pomahnitali otac je tad bacio četvrto dijete'
'Istrčao sam van, a pomahnitali otac je tad bacio četvrto dijete'

Prema dosadašnjim informacijama, nije bilo saznanja o nasilju u toj obitelji. No bilo je elemenata zbog kojih se eventualno moglo posumnjati u zanemarivanje djece. Očito ti znakovi nisu bili dovoljno jasni kako bi Centar konkretnije postupao ili izricao obitelji neke druge mjere izuzev mjere stručne pomoći i nadzora.

Djeca žrtve nasilja, kažu u CZSS-u Zagreb, prema procjeni uključuju se u terapijske tretmane u zdravstvene ustanove. Postupanja u ovakvim i sličnim slučajevima definirana su Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Izdvojit ćemo neke od mjera navedenih u tom Protokolu. Jednu smo već naveli, a to je da se svako saznanje ili sumnja na obiteljsko nasilje mora prijaviti policiji ili odvjetništvu.

Djelatnici Centra dužni su uspostaviti što žurniji kontakt sa žrtvom te je upoznati, odnosno njezina zakonskog zastupnika ili skrbnika o njihovim pravima. O svim radnjama koje su poduzeli socijalni radnici moraju napraviti službenu bilješku, izvješće ili zapisnik.

Horor na Pagu: 'Tri su moguća razloga zašto je otac to učinio'
Horor na Pagu: 'Tri su moguća razloga zašto je otac to učinio'

Nakon što prikupe sve potrebne činjenice, Centar je dužan zaštititi dijete od daljnjeg zlostavljanja. U neodgodivim slučajevima, ako su život i zdravlje djeteta neposredno ugroženi, Centar može narediti da ga se žurno izdvoji iz obitelji.

- Centar za socijalnu skrb je dužan u roku od 72 sata od oduzimanja djeteta dostaviti sudu neposredno ili elektroničkim putem prijedlog da u izvanparničnom postupku donese rješenje o privremenom povjeravanju skrbi o djetetu drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji, ustanovi socijalne skrbi, odnosno drugoj fizičkoj ili pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi.

O prijedlogu Centra za socijalnu skrb sud mora odlučiti u roku od deset dana od dana pokretanja postupka, te tad Sud donosi rješenje u izvanparničnom postupku o privremenom povjeravanju djeteta drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi, kao i o smještaju djeteta izvan obitelji - odgovaraju iz CZSS-a Zagreb.

Žrtve nasilja imaju pravo na privremeni smještaj.

Otac bacio svoje četvero male djece s prvog kata kuće u Pagu
Otac bacio svoje četvero male djece s prvog kata kuće u Pagu

No privremeni smještaj u kriznim situacijama priznaje se djetetu zatečenom bez nadzora roditelja ili u skitnji, odrasloj osobi koja nema prebivalište ili boravište i nije u stanju brinuti se o sebi, beskućniku, trudnici ili roditelju s djetetom do godine dana života djeteta, djeci i odraslima - žrtvama obiteljskog nasilja i trgovanja ljudima.

- Privremeni smještaj može trajati dok se ne ostvari povratak u vlastitu ili udomiteljsku obitelj ili se smještaj ne osigura na drugi način, a najdulje do šest mjeseci. Iznimno, privremeni smještaj može trajati do godinu dana: trudnici ili roditelju s djetetom do godine dana života djeteta koji nema osigurano stanovanje, žrtvama obiteljskog nasilja, trgovanja ljudima i beskućniku.

Pristup žrtvama obiteljskog nasilja trebao bi biti sveobuhvatan pa bi tako, osim policije i odvjetništva te Centara za socijalnu skrb, u postupanju trebale biti uključene i zdravstvene ustanove te vrtići i škole. No u dijelu vezanom uz postupanje zdravstvenih ustanova nema govora o psihičkim traumama ni kako pružiti podršku i psihološku pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, osobito djeci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu