Obavijesti

News

Komentari 60

Horor na Pagu: 'Tri su moguća razloga zašto je otac to učinio'

Horor na Pagu: 'Tri su moguća razloga zašto je otac to učinio'
4

Zastupnik Ćelić (HDZ), psihijatar po struci navodi kako su tri moguća objašnjenja zašto je otac to učinio:  ili boluje od teške duševne bolesti, ili je bio pod utjecajem alkohola ili droge ili je riječ o psihopatu

VIDEO

Slobodne govore dio zastupnika iskoristio je kako bi progovorili o tragediji na Pagu gdje je otac s balkona bacio četvero djece. Arsen Bauk (SDP) podsjetio je kako je prije par godina referendumu definiran brak kao zajednica muškarca i žene, a oni koji su ga pokrenuli govorili su o obitelji odnosno željeli su i uspjeli nametnuti svoju definiciju obitelji, koja je prihvatljiva i poželjna, a sve što nije u skladu s time je prema njima manje vrijedno ili društveno neprihvatljivo. Podsjetio je i da su u Saboru doneseni zakoni, poput onoga o udomiteljstvu kojima su također definirane pojedine obitelji kao manje vrijedne. 

Pokretanje videa...

01:12

- Najnoviji događaji u tzv. "normalnim obiteljima" tjeraju nas na preispitivanje. Ne čini mi se da su "normalne obitelji" one u kojima se djeca bacaju s balkona, u kojima dijete nožem napada majku i pokušava je ubiti, gdje  djeca odrastaju pored ujine u zamrzivaču 20 godina ili one u kojima najčešće otac tuče majku iako ima i obrnutih slučajeva, ali vrlo rijetko - kazao je Bauk. 

Vrijeme je da se još jednom preispitamo, poručio je Bauk navodeći kako je potrebno kada se drugi put bude govorilo o tome što dvoje  muškaraca mogu raditi djetetu kad ga posvoje ili udome, da se sjete kako se ništa od ovoga čemu svjedočimo nije odbilo u tim "nenormalnim obiteljima" nego u "normalnim".  

Glasovac: 'Ne zazivam nasilje, ali dođe mi da nekoga objesim'
Glasovac: 'Ne zazivam nasilje, ali dođe mi da nekoga objesim'

- Ovo je apel za ravnopravnost, nediskriminaciju i za uvažavanje drugih ili drugačijih i na toleranciju - poručio je Bauk. 

Ivan Ćelić (HDZ) inače psihijatar po struci naveo je kako nema čovjeka kojeg stravični zločin na Pagu nije potresao. Logično je kaže, da se postavlja pitanje tko je odgovoran i jesu li institucije zakazale. Naveo je i da je resorna ministrica odmah otišla u Zadar posjetiti djecu u bolnicu, ali i poslala inspekcijski i stručni nadzor u Centar za socijalnu skrb. 

- Svi želimo saznati tijek događaja, kako i na koji način je Centar skrbio za tu obitelj, što je učinjeno za tu obitelj, gdje su propusti i što nakon izlaska djece iz bolnice. Na prvom mjestu moramo vidjeti što je u najboljem interesu djece koja su nastradala. Djeci treba pružiti sigurnost, uputiti ih u udomiteljsku obitelj bilo srodničku ili specijaliziranu, a bitno je da se djecu ne razdavanja te da ih se ne smješta u dom - poručio je Ćelić. 

'Ispitat će svjedoke i mora se utvrditi očevo psihičko stanje'
'Ispitat će svjedoke i mora se utvrditi očevo psihičko stanje'

Kada je riječ o roditeljima te djece napominje:

- Ako roditelji nemaju kompetencija treba im oduzeti roditeljsko pravo i to bez odlaganja - jasan je Ćelić. 

Naveo je kako su tri moguća objašnjenja zašto je otac to učinio:  ili boluje od teške duševne bolesti, ili je bio pod utjecajem alkohola ili droge ili je riječ o psihopatu, kojemu je jedino i najveće zadovoljstvo nalazi u boli drugih. 

- Sljedeći korak je provjera cijelog sustava koji je bio u kontaktu s ovom obitelji, od susjeda, liječnika obiteljske medicine, pedijatra, Centra za socijalnu skrb. Budući da se obitelj selila potrebno je vidjeti i je li se također selila dokumentacija o njima - kazao je zastupnik HDZ-a.

Darinko Kosor o Murganić: Da, postoji politička odgovornost!
Darinko Kosor o Murganić: Da, postoji politička odgovornost!

Podsjetio je da smo od 2006. do 2011. imali obiteljske centre koji su ukinuti 2014. te pripojeni Centrima za socijalnu skrb. Podsjetio je da ih je ukinula SDP-ova Vlada kao i plaćanje nadzora stručnjacima nad izvršenjem roditeljske skrbi baš u ovakvim obiteljima. 

- Ova Vlada vratit će jedno i drugo - zaključio je Ćelić. 

Nezavisni Tomislav Žagar naveo je kako svatko tko je razuman i normalan ovaj čin se zgrozio nad činom oca te da ne može razumjeti ni prihvatiti. Poručio je kako je ovaj i slični slučajevi jasno dokazuju da moramo jačati institucije koje će na adekvatan način skrbiti da se ovakvih slučajeva u budućnosti ne dolazi. 

O tome treba li ministrica Murganić dati ostavku, pitalo se u Saboru i Anku Mrak Taritaš (GLAS). 

- Amsterdamska koalicija sastat će se idući tjedan, kada vidimo sve činjenice i elemente. Ne treba reagirati na prvu, ali nešto s centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj nije u redu. U tom dijelu je odgovornost ministrice i ne treba ishitreno tražiti političku odgovornost - poručila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa