Obavijesti

News

Komentari 25

Što je presudilo braku Mosta i bračnog para Selak Raspudić?

Što je presudilo  braku Mosta i bračnog para Selak Raspudić?

Friško nakon parlamentarnih izbora, a nakon prijava lista za EU izbore, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić objavili su rastavu braka s Mostom. Pitanje je tko je od tog braka više profitirao i izvukao veću korist.

VIDEO

Živi zid posvađao se, razišao i raspao oko izbora za Europski parlament, a sad se nešto slično događa i Mostu. 

U oba navrata akteri su bili bračni parovi: prvo Vladimira Palfi i Ivan Sinčić, a danas Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić.

Nsmo sigurni što je točno presudilo političkom braku Mosta i bračnog para Raspudić: mjesto na izbornoj listi, stav prema pobačaju ili povrijeđena taština?

Marija Selak Raspudić jutros kaže da je odustala od mjesta na listi za EU izbore zbog Marina Miletića, te da su se ona i suprug Nino dogovorili da im nije bitan Bruxelles, već će nastaviti svoju političku karijeru u Hrvatskom saboru.

Spor oko pobačaja

Spomenula je izokola i odnos prema pobačaju, pri čemu je ona u kampanji izjavila kako je "pobačaj pravo žene", na što joj je Marin Miletić prigovorio da se "krivo izražava".

A na koncu ispada da je glavni razlog bila osobna taština, nakon što je Miletić javno kritizirao svoju kolegicu i poručio kako "ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju". 

"Naše vrijednosti se ne razilaze, bliska sam izvornoj ideji Mosta", objasnila je danas Selak Raspudić. "Ali kad netko kaže, ne, ona nije naša, teško je nastaviti dalje".

Znači, nije presudio EU parlament, pa čak ni veoma važno pitanje prava na pobačaj, već najviše povrijeđeni ego. 

Ipak, do toga je očito jednoga dana moralo doći.

Propalo članstvo

Šteta je samo što je Nino Raspudić mjesecima morao uvjeravati javnost kako je on ipak bio član Mosta kad je Domovinskom pokretu oduzeo mjesto u Državnom izbornom povjerenstvu, a sad će već morati istupiti iz članstva.

No pitanje je tko se više okoristio ovim političkim brakom.

Most je dao platformu bračnom paru intelektualaca da ostvari političku karijeru i svoju medijsku popularnost pretoči u saborske mandate. Most je, s druge strane, angažmanom bračnog para Raspudić spriječio osipanje nakon prošlih parlamentarnih izbora, ubrizgao novu snagu svježim akvizicijama, proširio ideološku bazu, ali i dobio specifičnu težinu u javnosti i na političkoj sceni, kao i protutežu populistima poput Mire Bulja i Marina Miletića.

Prevelike ambicije

Most je pomoću Raspudića ušao u intelektualne salone i urbane političke krugove, dok su Raspudići u etabliranoj stranci dobili logističku podršku za vlastitu političku promociju.

No s vremenom se činilo da će ambicije Nine Raspudića i Marije Selak Raspudić poremetiti unutarnju statiku sektaškog Mosta, a sada ispada da su ulogu odigrale i ideološke razlike.

U medijima se svojedobno kalkuliralo da bi Marija Selak Raspudić mogla biti premijerska kandidatkinja Mosta, te da je Nino Raspudić bacio oko na predsjedničku kandidaturu, što je uzdrmalo ravnotežu i bacilo ostale vedete Mosta u drugi plan, poput Bože Petrova. 

Činilo se kao da u ovom političkom braku profitira samo bračni par.

Most je teret

Istodobno, Most je postao određeni teret Raspudićima jer su neotesani Bulj i Miletić često znali ogrebati finu akademsku caklinu i unijeti distorziju u intelektualni diskurs bračnog para intelektualaca.

Pa su se oni morali sramiti zbog njih.

Sada se, pak, nakon osvojenih mandata i sreće kojom su Mostovci isijavali u izbornoj noći ovaj politički brak iz interesa napokon može razvrgnuti. Most će izgubiti dva viđena zastupnika, Raspudići će ostati bez političke platforme.

Ali zato će se Most opet vratiti u ideološko korito, bez izletavanja oko pobačaja i sličnih problematičnih pitanja, a Raspudići će kao intelektualci dobiti natrag svoju slobodu, skinuti stranačke okove i promovirati svoje stavove bez osvrtanja na Miletićeve Facebook objave.

Uglavnom, bilo je lijepo dok je trajalo, bilo sretnih i tragičnih trenutaka, ali sada Mostovci i Raspudići moraju krenuti svaki na svoju stranu. Što bi rekla bivša ministrica obitelji, "tako je to u braku".

I u političkim sektama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu