News

Komentari 285

Što je sljedeće u Austriji: Vlada razmatra lockdown za sve, a moguće je i obavezno cjepivo?

Što je sljedeće u Austriji: Vlada razmatra lockdown za sve, a moguće je i obavezno cjepivo?

Ustavni stručnjaci su se složili kako bi obvezno cijepljenje bilo zakonski provedivo. Karl Stöger, medicinski pravnik sa Sveučilišta u Beču, smatra da je obvezno cijepljenje dopušteno prema zadnjim europskim praksama

Situacija s korona virusom u Austriji sve više izmiče kontroli. U četvrtak je prijavljeno 15.145 novih slučajeva i 55 smrti. Bolnice su pred kolapsom. Vlada će u petak nakon sastanka sa guvernerima saveznih država odlučiti kako se dalje boriti s pandemijom. Postoje velike naznake da će lockdown koji je nastupio u ponedjeljak za necijepljene rezultirati lockdownom za sve.

Kako doznajemo, od ponedjeljka bi mogao uslijediti 14-dnevni lockdown za sve, bez obzira jesu li cijepljeni, necijepljeni ili su preboljeli koronavirus. Odluku o takvom lockdownu već su objavili Gornja Austrija i Salzburg, a na snazi je od ponedjeljka 22. studenog.

Guverner Wilfried Haslauer je naglasio da iz prethodnog iskustva znamo da bi blokada morala trajati tri do četiri tjedna kako bi se rasteretile bolnice i pokrenuo kontra-trend. No, računajući na ishod cijepljenja kaže kako je moguće da će građani Salzburga dočekati blagdane s obitelji i kupiti poklone za najmilije. Izolacija za sve, u prethodno spomenute dvije savezne države, je potaknuta nedostatkom kreveta i osoblja na odjelima intenzivne njege. Kako doznajemo, pacijenti su iz tih pokrajina prebačeni u Beč kako bi dobili medicinsku njegu.

Na odjelima intenzivne njege u čitavoj Austriji je zauzeto 498 kreveta.

Od početka pandemije u Austriji je bilo 1.011.465 pozitivnih rezultata testova. Umrlo je ukupno 11.903 ljudi, a njih 867.601 se oporavilo. To znači da je trenutno aktivno 143.864 slučajeva. Od toga je više od 30.000 aktivnih slučajeva samo u Gornjoj Austriji.

Ustavni stručnjaci su se složili kako bi obvezno cijepljenje bilo zakonski provedivo. Karl Stöger, medicinski pravnik sa Sveučilišta u Beču, smatra da je obvezno cijepljenje dopušteno s obzirom na posljednju praksu Europskog suda pravde. Za ustavnog odvjetnika Petera Bussjägera sa Sveučilišta u Innsbrucku, obvezno cijepljenje dolazi prekasno za sadašnju situaciju. Prema njima je vidljivo da dobrovoljne alternative nisu dovele do uspjeha.

Najčitaniji članci