News

Komentari 158

Prvi dan lockdowna za necijepljene u Austriji: Policija provjerila preko 15 tisuća ljudi

Prvi dan lockdowna za necijepljene u Austriji: Policija provjerila preko 15 tisuća ljudi

Vlada strah da će božićno razdoblje, za razliku od dobiti prodavačima donijeti samo gubitke. Vlasnici prodavaonica su se također žalili da policija nesrazmjerno provjerava i kažnjava

Mjere protiv širenja korona virusa na strogoj su snazi u cijeloj Austriji. U posljednja 24 sata je zabilježeno 10.363 novih slučajeva, a 69 ljudi je preminulo.

Od ponedjeljka su mjerama najviše pogođeni necijepljeni, točnije njih dva milijuna. U postocima je to 35 posto stanovništva.

Oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus smiju samo pod određenim okolnostima napustiti svoja četiri zida. To podrazumijeva odlazak na posao, liječniku, u nabavku namirnica i kratku rekreaciju na zraku. Čak im je i kupnja u supermarketima ograničena samo na hranu i piće. Policija provodi stroge kontrole. U ponedjeljak su imali fokus na ulice i restorane. Provjereno je oko 15.000 ljudi. Njih 120 je dobilo novčanu kaznu, a usmenih upozorenja je bilo bezbroj.  

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer kaže kako policija radi odličan posao unatoč tome što je posao inspekcije nezahvalan.

Gubitak u trgovini od 350 milijuna eura tjedno

S druge strane predstavnici raznih industrija su se otvorenim pismom danas obratili ministru financija Gerhardu Blümelu. Skrenuli su pozornost na tešku situaciju u maloprodaji koja je povezana s lockdownom za necijepljene. Zatražili su novčanu podršku kao kompenzaciju za gubitke.

Naime, kao rezultat karantene za necijepljene, domaći trgovci su preko noći izgubili trećinu potencijalnih kupaca. Tko nije cijepljen ili ozdravio, od ponedjeljka ne smije otići u kupovinu ničega što ne podrazumijeva živežne namirnice.

Gubitak će vjerojatno biti ogroman. Trgovačka udruga očekuje minus od oko 350 milijuna eura tjedno. Vlada strah da će božićno razdoblje prodavačima donijeti samo gubitke. Vlasnici prodavaonica su se također žalili da policija nesrazmjerno provjerava i kažnjava jer im kupci zaborave potvrdu o cijepljenju kod kuće ili u autu. To znači da kupci koji nisu u stanju predočiti 2G certifikat snose novčanu kaznu od 500 eura, a vlasnici trgovinskog objekta 3600 eura.

Najčitaniji članci