Obavijesti

News

Komentari 81

Plenković: HDZ čvrsto stoji pri obrani nacionalnih interesa

Plenković: HDZ čvrsto stoji pri obrani nacionalnih interesa
10

Mi smo svoje ciljeve ostvarili, istaknuo je Gordan Jandroković uoči sjednice, podsjetivši kako je Hrvatska u pregovaračkom procesu jako dugo bila talac slovenske politike

VIDEO

U srijedu je održano Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a. Nakon sastanka premijer Andrej Plenković iznio je zaključke

"Obavijestio sam kolege uoči predstojećeg susreta sa slovenskim premijerom Cerarom, dakle s našim odnosima sa Slovenijom te najavio sutrašnji odlazak u BiH cijele Vlade i najavio sastanak Vlade RH i Vijeće ministara BiH koje će se održati u petak. Prvi put nakon sedam godina razmotrit ćemo brojna pitanja o našim odnosima s BiH i dogovoriti unaprjeđenje suradnje. Sve drugo je bilo uobičajeno. Ovo je zadnja sjednica prije ljetne stanke. Idući sastanak imat ćemo početkom rujna", rekao je premijer Plenković. 

"Upoznao sam kolege s promišljanjima koje imamo u Vladi, dobio sam podršku za vrlo jasan i čvrst stav Vlade RH koji se temelji i na odluci Hrvatskog Sabora iz srpnja 2015. koji je otprilike sadržan u svim onim izjavama i pozicijama koje smo dali proteklih nekoliko dana. HDZ stoji čvrsto pri obrani nacionalnih interesa, pitanja državnog teritorija, granica. Za nas je arbitraža zbog protupravnog djelovanja Slovenije neprihvatljiva. Smatramo da je kompromitirana. Iz nje smo izašli sukladno međunarodnom pravu, a zbog kršenja samih pravila arbitraže i odredbi međunarodnog prava od strane Slovenije. Ono što želimo je nastaviti dijalog sa slovenskom stranom. Ne očekujemo nikakve jednostrane poteze. Želimo to otvoreno pitanje rješavati u dijalogu sa Slovenijom koje je pred nama", dodao je premijer. 

Upitan što će učiniti ako slovenska strana bude inzistirala na primjeni odluke Arbitražnog suda Plenković kaže kako to neće imati efekta.

"Nema nikakvoga mehanizma, bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presudu u procesu u kojem više nije stranka. To je nešto što moramo razjasniti hrvatskoj javnosti. Kao što možete i pretpostaviti pozicija Slovenije je jedna, pozicija Hrvatske je druga". 

Na pitanje je li po njemu bilo propusta proteklih godina od strane hrvatske diplomacije, Plenković jasno kaže ne.

"Ta tema nije kapitalna tema bilo koje institucije međunarodne zajednice u cjelini. Hrvatska je svoje odluke donijela 2015. Što o tome misli netko drugi, iz kojih razloga, zašto, ja bi vam sve to mogao interpretirati jako dugačko. Sve to nije bitno. Bitan je čvrst stav, jasan, da nas presuda ni na koji način ne obvezuje i da ju ne namjeravamo primijeniti", rekao je Plenković nakon sastanka.

Što nakon odluke Arbitražnog suda? 

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a na sjednici u Središnjici stranke u srijedu će razgovarati o zajedničkoj sjednici vlada Republike Hrvatske i BiH u Sarajevu, te o koracima nakon odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu sa Slovenijom, koja za Hrvatsku nema nikakvu težinu, izjavio je novinarima uoči sjednice predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković. 

Razgovarat ćemo  kako ćemo dalje u bilateralnim razgovorima sa Slovenijom tražiti rješenje za to pitanje, istaknuo je.

 Upitan je li bilo propusta u hrvatskoj diplomaciji, odnosno je li se moglo učiniti više da se članice EU i Europsku komisiju bolje upozna s kompromitacijom arbitražnog postupka, Jandroković je rekao kako o tome nema preciznih informacija i da je u to vrijeme bio saborski zastupnik.

 Na novinarsku tvrdnju kako je bio u saborskim odborima koji su se bavili vanjskom politikom, Jandroković je odgovorio potvrdno, no dodao je da nije bio u izvršnoj vlasti.

Odgovarajući na novinarsku konstataciju da je onda mogao pitati izvršnu vlast što se čini, Jandroković je uzvratio kako je to prejudiciranje nečega. Napomenuo je da ne može dati 100 postotnu ocjenu  je li učinjeno sve što je trebalo, ali vjeruje kako je učinjeno dovoljno i da Hrvatska koja je članica EU, danas rješava i rješavat će pitanje granica sa Slovenijom bilateralnim putem.

 Mi smo svoje ciljeve ostvarili, istaknuo je Jandroković, podsjetivši kako je Hrvatska u pregovaračkom procesu jako dugo bila talac slovenske politike koja je koristila pregovore kako bi riješila granično pitanje.

 Hrvatska je postala punopravnom članicom EU i to ćemo pitanje rješavati bilateralnim putem, naglasio je Jandroković.

Upitan kako misli da će se do rješenja doći bilateralnim pregovorima kada Slovenija inzistira na provedbi odluke Arbitražnog suda, Jandroković je odgovorio da kada ne postoji dogovor, mora se razgovarati i pregovarati i da nema trećeg rješenja.

 Nemamo iste stavove kao što ih nemaju mnoge države oko nekih pitanja i onda se traži rješenje kroz razgovore jer je to jedini mogući put i jedini način da se dođe do rješenja, zaključio je.

  Na sjednicu je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković stigao s oko pola sata zakašnjenja i nije želio davati izjave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu