Obavijesti

News

Komentari 192

ŠTO NAS ČEKA: Nakon izbora dolaze paklene ljetne vrućine

ŠTO NAS ČEKA: Nakon izbora dolaze paklene ljetne vrućine
4

Lokalni izbori bit će najbolji pokazatelj Vladi kako su građani zadovoljni s njihovim radom. U srpnju ćemo, nakon 22 godine čekanja, napokon ući u europsku obitelj

VIDEO

Ako na stranu stavimo nastavak gospodarske krize, sve veći broj nezaposlenih, pad standarda i plaća što je, sasvim sigurno, izvjesno, Hrvatsku će u 2013. godini obilježiti i dva velika događaja. 

Ne, više nema smaka svijeta, ali ima lokalnih izbora, i ono, što je možda i najvažnije od samostalnosti, Hrvatska bi 1. srpnja trebala ući u Europsku uniju kao punopravna članica.

No, idemo redom. 

Lokalni izbori pokazat će zadovoljstvo sadašnjom vlašću 

Dakle, u svibnju nas čekaju još jedni izbori. Ovoga puta, riječ je o onim lokalnima. Možda i nisu najbitniji za izvršnu vlast, ali ovi će izbori jasno pokazati sadašnjoj vladajućoj garnituri koliko su građani zadovoljni s njihovim dosadašnjim radom, ali i sugerirati koliko mogu računati s pobjedom na idućim parlamentarnim izborima. Ako je suditi prema dosad provedenim anketama, akcije im ne stoje baš najbolje, no stanje na političkoj sceni je takvo da trenutno niti nemaju nekakvu ozbiljnu konkuenciju koja ih može ugroziti. Iako, Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, smatra da će su lokalni izbori tek stepenica prije parlamentarnih, a na njima 'HDZ mora pobijediti ako Hrvatska misli opstati'.

Može li  tko srušiti Bandića u Zagrebu?

Ipak, bit će zanimljivo vidjeti tko će 'osvojiti' najvrijednije i najznačajnije postolje, ono grada Zagreba, kojima već godinama suvereno vlada Milan Bandić. Iako se za Bandića u posljednje vrijeme vežu brojne afere, on ne kani odstupiti i svoj će 'tron' braniti i na predstojećim izborima. Nakon nedavne pretumbacije u SDP-u, micanja očekivanog kandidata za gradonačelnika Davora Bernardića, te postavljanje na njegovo mjesto ministra zdravlja Rajka Ostojića,  bit će zanimljivo vidjeti može li on ugroziti Bandićevu poziciju. Također, imat ćemo prilike  vidjeti koliko kao kandidat HSLS-a i HSS na izborima može napraviti ekonomist Vladimir Ferdelji.

U Splitu otvorena borba, Kerum se povlači

S druge strane u Splitu se očekuje otvorena borba za vlast HDZ-a i SDP-a. Naime, dosadašnji gradonačelnik Željko Kerum nedavno je izjavio kako se on više ne namjerava kandidirati za tu poziciju. Iako, ako je suditi prema reakcijama Splićana, čak i da se predomisli i kandidira, ne očekuje se da bi uopće mogao biti blizu pobjedi. 

Povijesni dan za Hrvatsku - 1. srpanj 2013.

Nakon izbornog svibnja, slijedi nam lipanj i 'svečane' pripreme za 1. srpanj i ulazak u Europsku uniju. Naravno, ako Hrvatska ispuni sve zadane uvjete Europske komisije i ako nas Slovenija konačno 'pusti na miru', te ne uvjetuje ratifikaciju pristupnog ugovora s pitanjem rješavanja Ljubljanske banke. 

Podsjetimo, Hrvatska je podnijela zahtjev za punopravno članstvo 21. veljače 2003. godine, a službeni status kandidata dobila je 18. lipnja 2004. Pregovori su službeno otvoreni 3. listopada 2005. godine, nakon što je glavna haška tužiteljica potvrdila potpunu suradnju Hrvatske s Haškim sudom. Pregovore smo završili gotovo osam godina kasnije, krajem lipnja 2011. godine, a Ugovor o pristupanju potpisan je u Bruxellesu 9. prosinca 2011. godine.

U EU nas ne čeka med i mlijeko, ali...

Iako nas ulaskom u EU ne čeka med i mlijeko, jer je i sama EU u krizi, činjenica je da nas u startu čeka velik financijski paket, koji nas, i nakon našeg ulaganja, ostavlja u plusu za više od 400 milijuna eura.   Ukupno, u prve dvije godine članstva EU je za Hrvatsku pripremio čak 3,5 milijardi eura. No, ako nećemo znati pripremiti projekte i dokumentaciju te budemo li inertni, taj će novac propasti. 

Također, treba reći i kako su procjene da bi u idućih šest godina, zahvaljujući ulasku u EU, Hrvatskoj trebao rasti BDP za 2,5 posto.

Izdvojili smo samo nekoliko prednosti ulaska u Europsku uniju.

Hrvatski studenti moći će pohađati sveučilišta u EU pod istim uvjetima kao i studenti države u kojoj se sveučilište nalazi. Svaki državljanin Hrvatske moći će se preseliti i zaposliti u bilo kojoj od država EU, bez rizika od diskriminacije. Slobodno zapošljavanje u državama EU doći će nakon prijelaznog razdoblja koje može trajati najkraće dvije, a najdulje sedam godina, tijekom kojeg će se Hrvate tretirati kao do sada, odnosno kao radnike iz 'trećih zemalja'.  Iako svaka država može tražiti uvođenje prijelaznog razdoblja, zasad su, neslužbeno, takvu mogućnost najavile Italija i Austrija.  

Ulaskom u EU konkurencija će rušiti cijene

Nadalje, ono što se može očekivati je pad cijena. Naime, ulaskom u EU dolazi nam više proizvoda što stvara veću konkurenciju. 

Tvrtke će moći pružati usluge na cijelom području Unije bez obzira u kojoj im je državi članici poslovno sjedište, a građani će moći izabrati najpovoljniju uslugu koja se nudi na unutrašnjem tržištu.  

Ipak, sve ovisi o nama

Kao punopravna članica Hrvatska može računati na pomoć pri prirodnim ili drugim katastrofama, poput požara ili poplave.

Da, ulazak u EU ima i neke manjkavosti, ali puno je više prednosti i, u biti, sve će, uspjeh ili neuspjeh, ovisiti isključivo  o nama samima.  

E da,  pripremite se i na paklene vrućine

Uz lokalne izbore i ulazak u EU, treba napomenuti i da nas čeka pakleno vruća 2013. godina. Naime, prema podacima britanske meteorološke službe 2013. bit će jedna od najtoplijih godina. Dugogodišnji prosjek je 14 stupnjeva Celzijevih, a globalne temperature iduće će godine biti, kako prenosi Reuters, za 0,57 stupnjeva više od prosjeka. Naime, prognoza se temelji na istraživanjima britanskih meteorologa kao i na podacima sa Sveučilišta Anglia, na podacima Nacionalne oceanske i atmosferske službe SAD-a i NASA Goddard Instituta za svemirske studije. 

Na temperaturu utječu i klimatske promjene, kažu britanski meteorolozi. Napominju da je 11 od 12 najtoplijih godina otkako se mjeri temperatura bilo od 2001. do danas. Do sada je 2011. bila najtoplija godina, dok je 2012. na devetom mjestu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk