Obavijesti

News

Komentari 15

Što se događa s Vodovodom na Braču? Marković: 'Nije mi jasno, ovo je pitanje budućnosti djece'

Što se događa s Vodovodom na Braču? Marković: 'Nije mi jasno, ovo je pitanje budućnosti djece'
5

Ogromna zgrada Vodovoda se gradi godinama. Izvođači i nadzor kažu da je rad završen, a direktor tvrdi da nije. Za to vrijeme milijunsko zdanje zjapi prazno

VIDEO

Radovi nisu završeni, tvrdi direktor. Radovi su završeni, tvrdi gradonačelnica, pozivajući se na izvođače i nadzor. Što se događa s novim, milijunskim zdanjem bračkog Vodovoda?

Vodovod Brač je komunalna firma u vlasništvu svih bračkih općina i Grada Supetra, a na čelu joj je već tridesetak godina HDZ-ov Tonči Trutanić. Posljednjih godina, u Supetru se gradi nova, ogromna poslovna zgrada Vodovoda i, kako se čini, dovršena je. Čak je i cvijeće posađeno oko nje. Još od 2016., kad je izabran prvi izvođač, oko nje se razvijala građevinsko-financijska trakavica, u kojoj su se prekidali radovi, gradilište bi zjapilo prazno, tražili se novi izvođači i raskidali ugovori. Sad, sedam godina kasnije, i dalje traju problemi. Posljednji izvođači su krajem srpnja javili da raskidaju ugovor, tvrdeći kako direktor izbjegava svoje obveze organizacije tehničkog pregleda i primopredaje zgrade, a sve radi izbjegavanja plaćanja ugovornih obveza. 

Trutanić nam kaže da ništa ne blokira, već da radovi nisu gotovi.

- Duga je priča. Dođite kod mene da vam pokažem pisane materijale. A nije to ni interesantna tema. Zgrada nije završena i ima dosta nedostataka koji se moraju riješiti prije tehničkog. A što se tiče izvođača, oni kazuju da otkazuju ugovor. Kad se otklone nedostaci, bit će tehnički pregled i primopredaja zgrade - poručuje direktor.

Javili smo se gradonačelnici Supetra Ivani Marković. Ni ona ne razumije gdje je zapelo. Štoviše, tvrdi da ovakvo kočenje zaustavlja i gradnju škole.

- Zgrada Vodovoda gradi se već dugi niz godina. Od početne cijene od otprilike 15 milijuna kuna porasla je na 25 milijuna. Radovi su jedno vrijeme bili blokirani, a radi izgradnje ove zgrade je dignut kredit. Zgrada je izgrađena iz sredstava svakog pojedinog stanovnika otoka Brača  i nakon svega toga, kada se došlo do kraja te je zgrada gotova, obaviještena sam kao predstavnik vlasnika od strane nadzora i izvođača radova da se ne želi pristupiti tehničkom pregledu već se isti blokira - kaže nam gradonačelnica. 

- Moram priznati da su mi razlozi nepoznati jer je zgrada završena, kako su nam potvrdili nadzor i izvođač pismeno. Ukoliko postoje sitni nedostaci, oni se mogu sanirati kroz konačni obračun, a ne smije se zbog toga blokirati tehnički zgrade te izazvati novi sudski spor koji će za epilog imati da zgrada stoji neuseljena, prepuštena zubu vremena. Situacija je vrlo jasna jer ukoliko zgrada nije završena, kako kaže uprava, onda neće proći tehnički te će izvođač imati obveze da sve sanira. Ako prođe, postoji konačna situacija gdje će se sve sitnice ukloniti kao obveza izvođača. Grad Supetar je više puta upozoravao na loše upravljanje Vodovoda, od investicija, cijena vode i izgradnje zgrade te nas, nažalost, novonastala situacija uopće ne iznenađuje - poručuje Marković.

Kako kaže, uskoro će biti izdana lokacijska dozvola za novu zgradu osnovne škole u Supetru, a planirana je na lokaciji dosadašnje. stare zgrade Vodovoda.

- Škola se mora početi što prije graditi zbog užasnih uvjeta u kojima naša djeca borave u sadašnjoj školi te zbog organiziranja jedosmjenskog rada. I to mora biti na pameti svih načelnika prilikom donošenja odluke o trenutnoj situaciji jer blokiranjem tehničkog pregleda, blokirat će izgradnju prijeko potrebne nove zgrade škole.

S jedne strane imamo očito prijepor između izvođača, nadzora, odnosno onih koji svojom materijalnom i krivičnom odgovornošću odgovaraju za preuzeti posao s direktorom Vodovoda koji si je uzeo za pravo tumačiti jesu li radovi izvedeni sukladno struci i ugovoru, za što je angažiran nadzor. S druge imamo situaciju blokade završetka zgrade, useljenja i budućnosti djece. Trenutno je sva odgovornost na predstavnicima suvlasnika, odnosno na načelnicima - rezolutna je Marković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)