Obavijesti

News

Komentari 137

Stočari osudili ubijanje vukova, ali ističu: U Gračacu ih je više od 40, nanose nam velike štete!

Stočari osudili ubijanje vukova, ali ističu: U Gračacu ih je više od 40, nanose nam velike štete!

Nakon što je policija pronašla strvinu vuka obješenu za prometni znak Gračaca, obilazili su stočare koji su šokirani i zbog strvine i zbog pokolja stoke koji im vukovi priređuju u zadnje vrijeme

VIDEO

Naši stočari su ljudi sa sela koji nisu navikli da im policija pretresa kuće i aute. Policajci su bili ljubazni, no ljudima je to šok i pod stresom su. I ja sam stočar i bavim se time godinama te znam sve te ljude osobno. Dao bih ruku u vatru da nemaju veze s ubojstvom vuka. No nakon svega što se ovdje događa, a nikoga nije briga, možda je nekome pukao film, tko će ga znati - kaže nam Ivan Tešija, koji i sam ima OPG u Gračacu. Godinama uzgaja goveda, a koliko je ovaj problem s vukovima otišao daleko, i sam se uvjerio.

- Od početka godine vukovi su mi zaklali 30 grla, zbog čega sam službeno tražio interventni odstrel. Vukovi mi upadaju u tor i kolju - pojasnio je Tešija, koji nam je kao dokaz poslao i uznemirujuće fotografije izmasakrirane stoke.

POGLEDAJTE VIDEO: Stravičan prizor u Gračacu 

Pokretanje videa...

Vuk kraj Gračaca 00:41

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja i nitko od naših sugovornika ne odobrava način na koji se netko obračunao s ovom jedinkom. No svi se slažu da Hrvatska ima problem, da broj vukova premašuje preporučeni broj jedinki. 

- Vuk u Hrvatskoj obitava na 20.000 četvornih kilometara, a na 10.000 ovaca dopušteno je imati jednog vuka. Na krškim područjima imamo 401.172 ovce, pa bi po tom omjeru bilo dopušteno 40 vučjih jedinki. Sad smo u situaciji da u Gračacu i okolnim selima imamo više od 40 vukova - pojasnio je Tešija.

Iz zadarske policije su nam potvrdili da su njihovi djelatnici bili u izvidu nakon pronalaska obješene strvine na tabli. 

- Strvinu su preuzeli djelatnici nadležnog ministarstva i u tijeku je kriminalističko istraživanje - kažu iz policije. Veterinarska inspekcija tek mora utvrditi radi li se o strvini vuka ili mješanca vuka s čagljem, je li životinja otrovana ili na neki drugi način ubijena. 

Magistrica Ana Grgas, ovlaštena vještakinja za procjenu štete od vukova, otkriva nam kako se najjednostavnije prepozna radi li se o vuku ili 'mješancu'.

Kazna za ubijanje vuka - 42.500 kuna 

- Čistokrvni vuk ima na prednjim nogama crne duge pruge od skočnog zgloba na gore. No po zubalu odnosno očnjacima se može to utvrdili kao i starost životinje. Razmak između očnjaka se kreće od 3,5 do 5,5 centimetara - kaže nam magistrica Grgas. I sama se susretala sa vučjim strvinama.

- Prije 20 godina netko je tako vuka objesio i u Lišanima Ostrovičkim. Kazna za uvijanje vuka je 42.500 kuna - rekla je i dodala što se radi sa strvinom: "veterinar ili vještak će ga zapakirati u vreću i spremiti na hladno do slanja u na Veterinarski fakultet u Zagreb gdje će utvrđivati od čega je životinja uginula."

- Ovo više nema smisla. Ministarstvo zaštite okoliša povlači novac iz EU u ime zaštite vukova. Sve što smo primijetili da rade jest da voze nove Toyote, postavljaju kamere i dronovima nekad pregledavaju teren, a za to vrijeme naša stoka hrani te vukove. Dobro je dok su na stoci, što će biti ako, ne daj bože, u nekom zabačenom selu napadnu staricu ili dijete? Ovo nije pitanje samo stočara, ovo je pitanje svih nas - zaključio je Tešija. 

Lovci: Ljudima vukovi rade velike štete, trebamo plan 

I lovci osuđuju ovo razapinjanje strvine vuka.

- Preliminarno smo radili na provjeri brojnosti vučjih jedinki. Samo ću reći da su brojevi ozbiljni. Vidimo da mali ljudi, i to najugroženija skupina, imaju velike štete od vukova. Nismo za ubijanje, ali smo za ozbiljan plan upravljanja koji trebaju sastaviti stručnjaci - kaže Roko Pavić iz Lovačkog saveza Zadarske županije.

Inače, Ministarstvo zaštite okoliša izdaje rješenje kada se utvrdi da zbog brojnosti zaštićene vrste ili neke ugroze, potreban je odstrel.

Pokolj kraj Gračaca: Četiri vuka preskočila su ogradu visoku dva metra pa zaklala čak 87 ovaca
Pokolj kraj Gračaca: Četiri vuka preskočila su ogradu visoku dva metra  pa zaklala čak 87 ovaca

- Zadnji puta smo takvo rješenje dobili kada je su vukovi radili veliku štetu u prigradskom dijelu Zadra. Rješenje se recimo izdaje na mjesec dana i da u tom roku moramo odstreli jednu jedinku – kaže nam Pavić. Na pitanje što ako ga ne odstrele u tom roku kaže: "Ništa, ne možete ga loviti ili se treba izdati novo rješenje." Lovci su, kaže, zagovornici ozbiljnih planova upravljanja zaštićenim vrstama.

- Takav stručni i razrađeni plan napravljen je za medvjede. U Hrvatskoj bi moglo biti maksimalno 1200 jedinki medvjeda no sada ih već imamo preko 1500 što je značajan broj s obzirom na površinu zemlje. Isti je plan napravljen i razrađen za risove. Vjerovalo se kako su rijetki no nakon praćenja lovišta od strane stručnjaka pokazalo se da imamo kvalitetan broj jedinki. Takav plan treba napraviti i s vukovima – kaže Pavić.

Stočarima treba nadoknaditi gubitke 

Kako ne znamo koliko vukova imamo ako postoji projekt koji se financira od Europske unije i za koji su dodijeljena sredstva da se prati ova vrsta, pitali smo Pavića koji nasmijano kratko kaže. "To je dobro pitanje". Ističe da je ova tema jako kompleksa i osjetljiva i da želi naglasiti kako struka treba odlučivati o načinu postavljanja prema prekobrojnosti vukova.

Netko objesio vuka na tablu u Gračacu: 'Kad sam ga vidjela, mislila sam da mi se priviđa'
Netko objesio vuka na tablu u Gračacu: 'Kad sam ga vidjela, mislila sam da mi se priviđa'

- Ako smatraju da ih se ne smije dirati, onda bi trebali stočarima adekvatno nadoknaditi gubite – zaključio je Pavić. Isto je spomenuo i stočar Tešija opisujući nam kako izgleda naknada u hrvatskom slučaju kada vam vuk zakolje domaću životinju.

- Jedno tele mi vrijedi oko 6.000 kuna, a odšteta bude 2.500 kuna no i to je upitno – kaže Tešija. Objasnio nam je i s kojim apsurdima se njegovi kolege stočari suočavaju u Hrvatskoj.

Stočari u Gračacu: 'Pretresali su nam kuće, mislili su da smo mi ubili vuka. To nas je uznemirilo'
Stočari u Gračacu: 'Pretresali su nam kuće, mislili su da smo mi ubili vuka. To nas je uznemirilo'

- U Dalmatinskoj zagori vam je sve obraslo, konfiguracija tla ne dozvoljava vam da postavljate 6 žica pastira kako zakon propisuje. Stočarima se ne daje državan zemlja u zakup pa onda isto ne mogu na pašnjacima zadovoljiti uvjete koje propisuju. To vam sve umanjuje iznos odštete koja je ionako premala – dodao je i na kraju zaključuje: "Po logici kako postavljaju stvari prema stočarima, ispada da ne daj bože vuk napadne čovjeka reći će što se nije zaključao u kuću".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1