Obavijesti

News

Komentari 69

U 24 sata 56 novozaraženih, u klubove idu inspekcija i policija

U 24 sata 56 novozaraženih, u klubove idu inspekcija i policija

Danas je i Goran Ivanišević objavio da je pozitivan na korona virus, a trenutno su najveća žarišta korona virusa u Hrvatskoj u Đakovu i Zagrebu, gdje je korona buknula u noćnim klubovima

VIDEO

U zadnja 24 sata imamo 56 novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj. Danas je i tenisač Goran Ivanišević objavio da je pozitivan na korona virus nakon trećeg testiranja. Prva dva testa bila su negativna. 

Najveći broj slučajeva, istaknula je Marija Bubaš iz HZJZ-a, je uvezen te s određenih mikrolokacija, kao što su klubovi.

Za sada, odgovorila je, nemamo zaraženih turista.

- To su sve prijatelji ili obitelji koje su putovale u zemlje našeg okruženja i onda se vratili - rekla je. 

POGLEDAJTE VIDEO Presica Stožera

Po jedan zaraženi su iz Brodsko-posavske i Varaždinske, po dvoje iz Koprivničko-križevačke te Zadarske županije, po pet ih je iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, 12 iz Osječko-baranjske županije, a čak 23 ih je iz Grada Zagreba. 

Testirano je 75.437 osoba, a od toga 780 od jučer. 51 pacijent je hospitalizirana, a dobra vijest je da i dalje nitko nije na respiratoru te je broj preminulih i dalje isti - 107. Imamo i jednog novoozdravljenog u zadnja 24 sata.

Obzirom da je tenisač Ivanišević pozitivan na koronu, i to nakon trećeg testiranja i obzirom da se zna kako se pozitivan test može pojaviti nakon nekoliko puta, novinari su upitali Stožer hoće li se ponovno testirati i premijer Andrej Plenković te treba li on biti u samoizolaciji. Naime, podsjetimo, Plenković je sudjelovao na teniskom turniru u Zadru gdje se pozdravio s Novakom Đokovićem, koji je također pozitivan, a i fotografirao s Ivaniševićem. 

-  Ivanišević se testirao tri puta. Prema pravilima epidemiologa, ugroženi su samo oni koji su s njim bili u kontaktu zadnjih 48 sati od danas i oni će se ispitivati - rekla je šefica Klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić dodavši kako, što se tiče samoizolacije, ista pravila vrijede za sve - političare, javne osobe i ostale građane.

- Ako je bio bliski kontakt onda da, ako ne onda nije potrebno - dodala je.

Što se tiče granica, odgovarajući na pitanje kako građani iz BiH mogu u Hrvatsku bez samoizolacije, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera, Davor Božinović, istaknuo je da mogu ako imaju neodgodivih osobnih razloga. 

- To je režim koji je postojao i u vrijeme kad je korona kriza bila na vrhuncu. O tome odluku donosi granična policija i onda je moguće ući ako imaju neodgodivi osobni razlog i ako se vrate u roku 24 sata - rekao je dodavši da će od ponedjeljka revidirati režim prelaska granica.

- Neke odluke će se donositi brže i u smislu restriktivnijih mjera, naravno i popuštanja, sve ovisno o epidemiološkoj situaciji - istaknuo je. 

Na pitanje hoće li se uvesti restriktivnije mjere za noćne klubove, koji su postali žarišta u Zagrebu, Božinović je poručio kako su donijeli odluku o provođenju kontrola.

- To znači da će inspektori Civilne zaštite s policijom obilaziti noćne klubove. Ukoliko uoče nedostatke odmah će obavijestiti vlasnike i tražiti da se trenutačno uklone nedostaci. A ukoliko se bude ponavljalo, onda će obavijestiti Državni inspektorat - rekao je dodavši kako je neslužbeno čuo da je jedan klub sam objavio da se zatvara.

- Upravo zato da bi se izbjeglo da se netko zatvori, trebaju se poštivati mjere. Nama je u interesu represija nego da se odvija što više ekonomskih aktivnosti, ne da se zatvara nešto - dodao je.

Neki lokalni stožeri donijeli su odluku o obaveznom nošenju maski u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima, a Nacionalni stožer to za sada nema namjeru donijeti na razini cijele zemlje. 

- Lokalni stožeri djeluju u skladu sa svojom epidemiološkom slikom i to je zapravo jako dobro. Zasad ostajemo na razini preporuka. Što se tiče noćnih klubova, zaboravili smo što znači bonton u jeku pandemije. Kao što nećete zaboraviti poklon za rođendan, tako ni ovdje ne treba zaboraviti na higijenu i distancu, da se ne stvara gužva. Da nema gužve teže bi se virus prenosio - rekla je Bubaš.

Iz zagrebačkog stožera poručuju kako je Hrvatska u Europi druga po najmanjem broju testiranja, a Markotić poručuje da je naš model testiranja jako dobar. 

- I taj model ostaje isti, da se testiraju ciljano oni koji se trebaju testirati prema epidemiološkoj indikaciji. Laboratorijske kapacitete sada imamo jako dobre. Ako zagrebački Zavod misli da treba testirati više, slobodno mogu testirati više - poručila je. 

Na pitanje može li broj novozaraženih pasti do kraja ljeta ponovno na jednoznamenkasti, Markotić poručuje "naravno".

- Sve ovisi o nama. Vidjeli smo da možemo vrlo brzo i vrlo dobro. I ne vidim razloga zašto ne bi mogli i dalje. Optimizam daje to što zadnja dva dana se građani odgovornije ponašaju - rekla je. 

Bubaš je istaknula kako je u dva grada ukupno troje pozitivne djece vrtićke dobi.

- Priča nije spektakularna i odgovara činjenici da smo usred epidemije virusne koja se prenosi kapljičnim putem - rekla je. 

Na pitanje koji je protokol za vrtiće i odlazak u samoizolaciju, istaknula je kako je posao epidemiologa da procijeni tko treba ići i koga će se testirati. 

- Protokol određuje lokalni nadležni epidemiolog koji će procijeniti što treba napraviti i to je isključivo stvar epidemiologa. Onaj broj onih koji su u samoizolaciji je taj broj koji i treba biti u samoizolaciji - dodala je.

Prof. Markotić na pitanje novinara komentirala je i današnje kritike znanstvenika Ivana Đikića. On je danas, podsjetimo, vrlo oštro napao Stožer i članove poručivši kako se nisu pripremili za ovakvu situaciju, da su pogriješili govoreći da su pobijedili virus, da su preagresivno otvorili granice, kao i da se politika umiješala u struku te da ministar zdravstva Vili Beroš, Markotić i Krunoslav Capak koriste političke spinove kad govore da je virus oslabio u političke svrhe prije izbora.

- Nisam čula ni pročitala što je rekao. Ali iz ovog što ste mi rekli, malo me čudi, kolega Đikić je vrstan znanstvenik i zna da se mišljenja u znanosti donose na temelju relevantnih informacija i analiza. Stožer se vodi podacima koje svakodnevno dobivamo od relevantnih institucija, pratimo situaciju danima i mjesecima - istaknula je dodavši kako imamo izvrsne rezultate što je govorio cijeli svijet.

Naglasila je kako nikad nisu rekli da smo pobijedili virus. 

- Dapače, uvijek smo govorili da Hrvatska ne može biti slobodna od virusa dok cijeli svijet nije slobodan. Jer znamo da će virus biti prisutan duže vrijeme. Nitko svoj kredibilitet ne stavlja u bilo čiju svrhu. Povećani broj oboljelih se pojavio popuštanjem mjera, kao i u većini zemalja, analizirali smo trenutnu situaciju i vidimo da većina ima blaži oblik bolesti, većina nije hospitalizirana, na sreću nemamo nikoga na respiratoru. Znamo da je to dinamičan proces, a iza Stožera stoji cijela vojska zdravstvenih djelatnika, koja podupire rad Stožera - rekla je naglasivši kako se cijelo stanovništvo može osjećati sigurno s našim zdravstvenim sustavom. 

- Ne vidim nikakav razlog za takve ocjene. i dalje ćemo zajedno sa svim relevantnim čimbenicima u zemlji i inozemstvu pratiti situaciju, reagirati, donositi one mjere koje su najbolje za zdravlje naših ljudi, što definitivno prepoznajemo u svakodnevnom susretu s ljudima i pacijentima. To je veliko povjerenje i zahvalnost od većine tih ljudi i imaju i dalje povjerenja u zdravstveni sustav i što se radi u Hrvatskoj - poručila je.

No, valja podsjetiti kako je premijer Andrej Plenković već početkom svibnja proglasio pobjedu nad korona virusom u ovom prvom poluvremenu. I od tada to u svakoj prigodi ponavljao i isticao te na tome temelji predizbornu kampanju u pridobivanju glasača za novi mandat. 

- Uspjeli smo pobijediti virus u prvom poluvremenu - rekao je premijer u intervjuu za američki CNBC 6. svibnja.

Gostujući 24. svibnja na RTL-u, također je poručio: "Pobijedili smo Covid-19 u prvom poluvremenu i sada idemo po povjerenje birača za drugo poluvrijeme."

U Splitu mjesec dana kasnije još rezolutnije:

- Naša politika je bila borba za svaki život. Nemojte misliti kako su odluke o zatvaranju aktivnosti, prometa, gospodarstva bile jednostavne i lagane. Mi smo imali odabir, boriti se za svaki život i pri tom biti svjesni kako ćemo pretrpjeti gospodarsku štetu. Zaustavili smo gospodarstvo želeći spašavati ljudske živote. Hrvatska i ova Vlada su pobijedili Covid 19 infekciju, mi smo svladali epidemiju - poručio je 26. svibnja iz Splita.

Prof. Markotić tog dana je gostovala na RTL-u. 

- Kada cijeli svijet kaže da ju je pobijedio, onda možemo reći da smo pobijedili. Hrvatska je protiv korone napravila izvrstan rezultat, držimo se izvrsno i nadam se da ćemo tako i nastaviti - poručila je pa na opasku novinara da je premijer rekao da smo pobijedili pa se ipak i ona složila s njim.

- U tom kontekstu to možemo reći, u ovoj trenutnoj situaciji, da jesmo pobijedili. Nula pozitivnih se može reći kao pobjeda. Na nama iz struke je da dalje pratimo i vidimo hoće li se pojaviti neki novi slučaj - rekla je.

I početkom mjeseca, gostujući u emisiji Hrvatskog radija naglasio je na koji način je Vlada pobijedila Covid-19.

- Treba voditi računa kako smo pobijedili Covid-19. Pravodobno smo išli u restriktivne mjere, onemogućili smo kretanje, više kontakata, tamo pravila dubrovačkih Lazareta tamo s kraja 14. stoljeća kad nemate lijeka i cjepiva pa vrijede karantena i sociološka distanca - poručio je tog 3. lipnja.

Gostujući ovog tjedna na Večernjem TV-u također je proglasio pobjedu. 

- Mi smo, to ću ponoviti još jednom vrlo odgovorno, pobijedili COVID-19 u onom prvom valu - poručio je 23. lipnja. 

Kasnije je tog dana je obišao Primorsko-goransku županiju.

- Postigli smo cilj, mi smo Covid pobijedili. Prvi smo njegov val pobijedili i tu nema nikakve dileme - rekao je Plenković također 23. lipnja u Bakru.

Pa potom dan kasnije, prije dva dana, opet poručivši da nema razloga za odgodom izbora ako se situacija i pogorša.

- Ne. Naša je Vlada, i to odgovorno tvrdim, pobijedila Covid u prvom valu - rekao je 24. lipnja iz Čakovca.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi