Obavijesti

News

Komentari 196

Strah od cijepljenja: Vratile se ospice, u Srbiji vlada epidemija

Strah od cijepljenja: Vratile se ospice, u Srbiji vlada epidemija
2

Iako procijepljenost u Hrvatskoj pada, protiv ospica, rubele i zaušnjaka cijepilo se 96% populacije. Lani je u Hrvatskoj četvero oboljelo od ospica, a ove godine sedmero, uglavnom odraslih i necijepljenih

VIDEO

Ospice, do prije nekoliko godina gotovo zaboravljena dječja bolest, čije su simptome mlađi liječnici miješali s drugim bolestima, u naše susjedstvo vratile su se na velika vrata.

Lani je u Hrvatskoj četvero oboljelo od ospica, a ove godine sedmero, uglavnom odraslih i necijepljenih. U našem susjedstvu stanje je alarmantnije i Srbija je početkom listopada registrirala 41 oboljelog od ospica. S obzirom na to da je njihova procijepljenost ove godine pala na oko 50 posto, hrvatski stručnjaci upozoravaju da Srbiju uskoro očekuje ozbiljna epidemija ako brzo ne počnu s preventivnim cijepljenima. U Federaciji BiH do kraja rujna oboljelo je njih 19. Kao i kod nas, u susjednim zemljama jača pokret protiv cijepljenja. U Srbiji su mediji objavili kako njihovo resorno ministarstvo zdravstva raspolaže s dokazima kako farmaceutske tvrtke financijski podupiru pokrete protiv cijepljenja jer farmacije više zarađuju kad se liječe oboljeli, nego na cjepivima.

Jača pokret protiv cijepljenja

Stručnjaci u Hrvatskoj kažu da je ta konstatacija neozbiljna, naročito ako se govori o ospicama, i da nešto takvo može izjaviti samo netko krajnje neuk.

- Za ospice nema lijeka i farmacija na oboljelima ne može ništa zaraditi. Da se radi o jednom HIV-u ili herpesu, to bi imalo smisla jer su lijekovi za njih skupi, ali za ospice to nema baš nikakvog smisla. Lijeka nema ni za poliomyelitis i zaušnjake, dok se pertusis liječi relativno jeftinim sumamedom, a za tetanus i difteriju postoje antiserumi. Zato mi je priča da bi farmaceutska industrija plaćala pokrete protiv cijepljenja nategnuta - kaže dr. Darko Richter iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. S njim se slaže i dr. med. Lidija Gajski, jedna od rijetkih liječnika koji se javno protive cijepljenju.

Kod nas nema epidemije

- Kompanije zarađuju velik novac na cjepivima i sve što se oko toga događa govori suprotno ovoj tvrdnji – tvrtke krivotvore podatke o djelotvornosti i neškodljivosti cjepiva, plaćaju znanstvenike i liječnike koji promiču cijepljenje, financiraju globalne javnozdravstvene kampanje za cijepljenje... Stvorili su golemu propagandnu mašineriju koja cenzurira glasove neovisnih istraživača i liječnika te brojnih roditelja čija su djeca doživjela štetu od cijepljenja - kaže dr. Gajski.
Inače, u Hrvatskoj su ospice bile zaboravljene sve do 2003.

- Tad su došle s francuskim pilotom koji je sletio na naš aerodrom i prenio bolest na nekoliko djece koja nisu bila cijepljena. U početku naši liječnici nisu prepoznali ospice jer ih dugo nije bilo - kaže dr. Richter. Ograničene epidemije javljaju se u pravilu svake dvije godine, kad ih odrasli “uvezu” s putovanja. Ove godine u Hrvatskoj je bilo sedam slučajeva ospica, a 96% populacije cijepilo se protiv njih.

'Ne želim da itko preboli ospice'

Prvak u promicanju cijepljenja, dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti u Klinici ‘Dr. Fran Mihaljević’, upozorava na velike ovogodišnje epidemije u EU.

- U Rumunjskoj je 17-ero umrlo od ospica, a u Italiji dvoje. Sam sam ih prebolio, kao i mumps, te svatko tko je prošao te bolesti ne bi dvojio o cijepljenju - kaže Tešović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.