Obavijesti

News

Komentari 157

Strah od odmazde u gradu pod opsadom: 'Ne znam što mi je sa sinom, nisam ga uspio dobiti...'

Strah od odmazde u gradu pod opsadom: 'Ne znam što mi je sa sinom, nisam ga uspio dobiti...'
15

Grčka policija uhitila je ukupno 104 ljudi, od toga 97 iz Hrvatske • Svim uhićenima uzeli su DNK • Još nisu utvrdili tko je ubio Michalisa Katsourisa, navijača grčkog AEK-a

VIDEO

Ne znam što mi je sa sinom, nemam nikakvih službenih informacija. Nisam se čuo s njim, nisam ga uspio dobiti na mobitel, isključen je. Ne znam jesu li mu ga oduzeli ili nešto drugo. Molim vas, ne bih davao nikakve izjave, kratko je kazao otac jednog mladića iz Hrvatske uhićenog u Grčkoj zbog sumnje da je sudjelovao u navijačkim neredima u ponedjeljak u Ateni između navijača Dinama Bad Blue Boysa i grčkog AEK.

POGLEDAJTE VIDEO

Podsjetimo, u divljanju u Novoj Philadelphiji poginuo je Michalis Katsouris (29), navijač grčkog AEK-a. Grčka policija uhitila je 104 huligana, a među njima su 97 hrvatskih državljanina. Sve su pod nevjerojatnim mjerama sigurnosti u srijedu ujutro doveli na sud.

- Nećete živi otići odavde, fašisti, ubojice, j****i Hitleri - vikali su uhićenim huliganima ljudi s maskama na licima okupljeni ispred gradske sudnice u Ateni. Grčko tužiteljstvo je protiv svih podignulo optužnicu te im je određen istražni zatvor.

VIDEO 24sata u Ateni: Svi krive navijače Dinama za tragediju
VIDEO 24sata u Ateni: Svi krive navijače Dinama za tragediju

Tereti ih se za četiri kaznena djela među kojima su ubojstvo s namjerom, sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, eksplozija i posjedovanje eksploziv te sedam prekršaja - narušavanje mira, opasne tjelesne ozljede počinjene u pokušaju, propadanje strane imovine, podmićivanje, ilegalno nošenje oružja, korištenje oružja i posjedovanje baklji.

Kako još uvijek nije pronađeno oružje kojim je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris, progon za kazneno djelo ubojstva nije personificiran odnosno još se utvrđuje tko je točno počinitelj. Trenutačno se ispituje genetski materijal pronađen na noževima, sjekirama i drvenim palicama, kako bi se pokušalo identificirati počinitelja. Istrage se odvijaju u tri pravca, a vlasti su zaplijenile sve mobitele uhićenih i pregledavaju ih radi mogućih dokaza. Policija navodno još traga za 30-ak navijača koji su uspjeli pobjeći nakon masovne tučnjave.

Svi huligani ostaju u zatvoru: Tereti ih se za četiri kaznena djela, među njima i ubojstvo
Svi huligani ostaju u zatvoru: Tereti ih se za četiri kaznena djela, među njima i ubojstvo
storyeditor/2023-08-08/poginuli.jpg

Za ubijenog Michalisa grčki mediji pišu da je strastveno podržavao "žuto-crne", no bez ikakvih ekstrema ili problema. I tog je ponedjeljka biciklom došao do stadiona kako bi kupio ulaznice i s tribina pratio igru omiljenog kluba.

- Poznajem obitelj Katsouri godinama jer njegov otac radi u našoj općini te sam imao tu sreću i čast upoznati Michalisa. Bio je izvrstan mladić. Otišao je bodriti svoj klub AEK i nikad se nije vratio kući. Njegovi roditelji su shrvani, njegovoj majci morali su pružiti pomoć - rekao je Argyris Oikonomou, gradonačelnik Eleusine.

Istražitelji su svakome od uhićenih uzeli uzorak DNK kako bi usporedili s uzorcima pronađenima na mjestu događaja. Iako su neki mediji prenijeli da je policija pronašla otiske prstiju počinitelja, to službeno nije potvrđeno, kao ni je li ubojica Hrvat ili Grk. Navijači Dinama iz Zagreba i njihovi grčki sudionici, pripadnici navijačke skupine nogometnog kluba Panathinaikos, međusobno se optužuju za nerede kraj OPAP Arene u Ateni, rekli su izvori iz policije za Protothemu.

Isplivali detalji, oglasio se otac preminulog navijača AEK-a...
Isplivali detalji, oglasio se otac preminulog navijača AEK-a...

Navijači Dinama tvrde da su u Atenu došli kako bi "psihološki podržali" svoj klub i utakmicu gledali u atenskim kafićima. Nitko od njih ne preuzima odgovornost za ubojstvo navijača, a grčki mediji pišu da su se postavili "tvrdo". To je očekivano za organizirane navijačke skupine koje su poznate po tome da ne surađuju s policijom i međusobno ne optužuju jedni druge.

Pitali smo našeg poznatog odvjetnika Frana Olujića što dalje možemo očekivati vezano uz uhićenja.

- Nisam stručnjak za grčko kazneno pravo, teško da takav i postoji u RH, no neovisno provodi li istragu državni odvjetnik kao kod nas ili istražni sudac, kao u nekim drugim zemljama članicama EU, očekujem da će biti provedena prvo istraga i da će nakon toga uslijediti jedna ili više optužnica. Jedno je kazneno djelo ubojstva, a nešto drugo su druga kaznena djela poput sudjelovanja u tučnjavi, izazivanja nereda, pokušaja ubojstva ili nanošenja teške tjelesne ozljede, ovisno o tome što će se utvrditi tijekom istrage. Za očekivati je da će, ako je točno da je uhićeno 90 Hrvata, većina biti puštena - kaže Olujić.

Zagreb: Nakon održanog optužnog vijeća u aferi Agrokor Ivica Todorić obratio se medijima

Dodaje kako nije za očekivati da će se protiv svih voditi postupak.

- I za one koje će pustiti u Hrvatsku, to ne znači da se i protiv njih ne može voditi postupak, jer je i Grčka potpisnik Europskog uhidbenog naloga kao i Hrvatska, a država članica praktički je dužna isporučiti osobu koju se potražuje drugoj državi i potpuno je svejedno traži li vas sud u Ateni ili nekoj drugoj državi članici - kaže Olujić.

Naglašava kako treba utvrditi točnog počinitelja kako ovog ubojstva, tako i drugih kaznenih djela.

Uhićeni Boysi skrivali lica dok su ih dovodili na sud u Ateni: 'Magarci, kreteni', vikali su im
Uhićeni Boysi skrivali lica dok su ih dovodili na sud u Ateni: 'Magarci, kreteni', vikali su im

- Imali smo lani sličan slučaj, neredi Torcide na A1, u kojemu je uhićeno i pritvoreno više od 40 ljudi. Što će od toga biti, tek će se utvrditi. Teško je utvrditi točnu radnju svakoga od njih, odnosno precizirati da su baš oni svojim radnjama doveli do neke posljedice. Sudjelovanje u tučnjavi može biti i grupno, no Ustavni sud u svojoj je odluci rekao da se mora individualizirati krivnja. Taj će isti problem imati i grčko pravosuđe - pojašnjava Olujić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.