Obavijesti

News

Komentari 47

Strah od poplava: Dunav već poplavio prve kuće u Hrvatskoj

Strah od poplava: Dunav već poplavio prve kuće u Hrvatskoj
11

Dunav je došao do Zelenog otoka, vikend naselja kod Batine. No, kažu mještani, to ih još ne brine. U Batini, Vukovaru i Iloku intenzivno se pripremaju za ono što dolazi

VIDEO

Kako vodeni val Dunavom prolazi kroz središnju Europu tako raste strah od poplava i u Hrvatskoj. Iako je dolazak tog vodenog vala u Hrvatsku najavljen za vikend, a njegov vrhunac idući tjedan, već je u četvrtak Dunav došao do kuća na Zelenom otoku, vikend naselja kod Batine.

Obrana od poplave na Dunavu kod Batine u Baranji se postavlja, postavljene su šandorove grede, a vreće s pijeskom se pune. Očekuje se da će Dunav do tada narasti do 698 centimetara, kada će i proglasiti izvanredno stanje. 

Igor Biglbauer iz Hrvatskih voda u Osijeku rekao je kako još ne znaju kako će biti kod nas. 

Napomenuo je da je uvedeno interventno košenje nasipa kako bi se lakše uočilo ako negdje propušta, te njihov stalni nadzor, a građani se mole da ne hodaju po njima. 

'Vukovarci, nema mjesta za zabrinutost'

Istovremeno, u Vukovaru i Iloku počele su pripreme za nadolazeći vodeni val, iako Stožer za zaštitu i spašavanje grada Vukovara poručuje građanima da nema mjesta za zabrinutost i da je stanje pod kontrolom. 

- Predstavnici Hrvatskih voda naglasili su da se u idućim danima očekuje ekstremno velik vodeni val, ali se još uvijek ne može sa sigurnošću prognozirati koji će vodostaj Dunav dosegnuti na svom vrhuncu. U ovom trenutku neke su procjene da će Dunav u Vukovaru dosegnuti vodostaj 720 centimetara koliko je iznosio i 2006. godine - rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. 

Sabo: Ugrožena su područja oko Otoka sportova

Prema prognozama stručnjaka Hrvatskih voda, pripremno bi stanje u Vukovaru moglo biti uvedeno u subotu. 

Govoreći o ugroženim područjima u Vukovaru, Sabo je rekao kako je to već uobičajeno oko Otoka sportova, gdje se brani restoran s obzirom na to da su Veslački dom i Agencija za plovne putove izgrađeni tako da im visok vodostaj ne smeta, kao i još neka niža područja uz sam Dunav. Prije svega to je nekoliko kuća na Budžaku. Najavljeno je da će se Otok sportova i ovaj put braniti zečjim nasipima. 

'Učinit ćemo sve da obranimo ugrožene kuće u Iloku'

Novoizabrani gradonačelnik Iloka Zvonimir Dragun rekao je i da se Ilok sprema za dolazak vodenog vala te da tamo ne bi trebalo biti previše problema. 

- Imamo nekoliko kuća koje se nalaze uz Dunav i koje će i ovaj put biti ugrožene. Učinit ćemo sve da ih obranimo. Što se tiče hotela Dunav, on ne bi trebao biti ugrožen ali će, zbog vode, biti onemogućen dolazak gostima do njega - rekao je Dragun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi