Obavijesti

News

Komentari 150

Štrajkaju skoro svi u splitskoj županiji, ni fakulteti ne rade

Štrajkaju skoro svi u splitskoj županiji, ni fakulteti ne rade
6

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ima škola u kojima štrajka oko 50 posto nastavnika, a u nekima ne radi njih oko 90 posto. Rad je obustavljen i na fakultetima

VIDEO

Štrajk prosvjetara u Splitu je potpuno uspio.Obišli smo nekoliko osnovnih i srednjih škola, a broj razreda koji su kako tako funkcionirali mogu se nabrojiti na prste dviju ruku. Primjerice, u srednjoj Ekonomsko-birotehničkoj školi od 20 razrednih odjeljenja nastava je održana u samo njih dva. Ali na način da je u oba razreda zajedno bilo tek desetak učenika.

U Osnovnoj školi Gripe nastava je također održana tek za desetak učenika. Naime, velika većina učenika nije ni došla u školu, a oni koji su vidjeli situaciju brzo su se pokupili kući.

- U nekim razrednim odjeljenjima nastava se održava. Ali budimo realni, to i nije nastava -  rekao nam je ravnatelj škole.

Pixsell

U prvoj jezičnoj gimnaziji učenicima su u četvrtak rekli da dođu na nastavu u petak. Većina ih je poslušala, ali su već nakon petnaestak minuta otišli kući  jer nastave nije bilo.

Štrajk uspio i u Požegi

Tri osnovne škole na području grada Požege, OŠ Antun Kanižlić, OŠ Julije Kempf i OŠ Dobriša Cesarić, pridružile su se štrajku prosvjetnih djelatnika. Kako su nam potvrdili neki od učitelja dogovor je bio da djeca ne moraju dolaziti na nastavu dok su učitelji normalno došli na svoja radna mjesta, ali nastavu nisu htjeli održati. 

Pixsell

Prema informacijama u štrajku je više od 80 posto prosvjetnih djelatnika osnovnih škola Požeško-slavonske županije. O stupanju u štrajk, kažu, obavijestili su sve roditelje kao i o tome da nisu dužni djecu slati u školu za vrijeme štrajka. Unatoč tome, dodali su, sva djeca koja su eventualno došla na nastavu imala su osiguran boravak u učionicama do završetka predviđenog rasporeda. 

Za razliku od učenika osnovnih škola, srednjoškolci su bili obavezni pojaviti se u školi, ali su ubrzo obaviješteni da nje neće biti. Nakon skupa zaposlenika srednjih škola odlučeno je da idu u štrajk.

Pixsell

Jedine škole koje ne štrajkaju su osnovna Katolička škola i Katolička gimnazija u Požegi. Ondje se nastava održava normalno prema rasporedu. Nastava, koja zbog štrajka nije održana, bit će nadoknađena. Prema posljednjim informacijama štrajk se u osnovnim i srednjim školama nastavlja i u ponedjeljak. 

Najavljeni štrajk prosvjetara uspio je i u pulskim osnovnim i srednjim školama.

- Samo se jedan učenik pojavio na nastavi od njih 657 koliko ih pohađa našu školu. Štrajkaju svi, a za učenike neće biti sankcija - rekao je Predrag Dukić, ravnatelj OŠ "Vidikovac"

Pixsell

Učenici su u zadarske osnovne i srednje škole u petak uglavnom dolazili, a nakon što su saznali da je dio profesora u štrajku te da će se nastava teško organizirati, a neopravdane sate neće dobiti, odlazili bi kućama. Strukovna škola Vice Vlatkovića na web stranice škole stavila je popis razrednih odjeljenja koja će imati nastavu, tako da se i večer ranije znalo koji razredi će imati nastavu, a koji neće.

Zadar: Došli bi u školu i brzo je napustili

- Kod nas su učenici došli i otišli kućama. Da budem iskren, razlog dolaska je vjerojatno bio taj što smo danas dijelili ulaznice za košarkaški turnir koji se održava u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku. Čim su shvatili da neće biti  neopravdanih sati, nestali su u vidu lastina repa- kazao nam je profesor Pomorske škole u Zadru, koji je želio ostati anoniman.

Njegov kolega Jere Bilan, koji je ujedno i sindikalni povjerenik NSZSSH ( Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske) dodao je da je u toj školi štrajkalo 16 profesora, što je otprilike polovica nastavnika.

- Sve su zadarske škole u štrajku, osnovne, srednje i fakulteti. Negdje štrajka više, a negdje manje profesora, no nastava se ne može organizirati jer to ne liči ni na što. Teško je kad nedostaje pet profesora, a kamoli polovica. Djeca koja su danas došla u školu, a bilo ih je po nekoliko iz svakog razreda,  otišla su svojim kućama pa nismo ni imali kome predavati- kazao je Bilan.

Pixsell

Ravnateljica OŠ Petra Preradovića Stanka Pera Martinac kazala je da su na dan štrajka radili i više nego inače, samo što nisu održavali nastavu nego odradili radne sastanke s kojima su bili u zaostatku. U toj školi, od 77 učitelja, administrativnog, pomoćnog i tehničkog osoblja, štrajkalo je njih 46.

- Većina je štrajkala, a došlo nam je 15-ak djece u školu. Mi smo poručili da djeca koja nisu zbrinuta, dođu u školu. Dio je nakon toga otišao svojim kućama, a njih 5-6 koji su u produženom boravku, čuvali su djelatnici produljenog boravka u sportskoj dvorani. Neki su ostali i na ručku predviđenom za korisnike produljenog boravka, a kasnije su, u dogovoru s roditeljima, otišli kući. Što će dalje biti, ovisi o pregovorima. Ako bude štrajka i u ponedjeljak, opet ćemo organizirati "čuvanje učenika" - kazala je ravnateljica Pera Martinac.

Naime, u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama u petak ujutro započeo je štrajk kojega su organizirala četiri sindikata obrazovanja i znanosti tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto.

U štrajk u osnovnim školama bilo je uključeno 54,34 posto radnika

Prema podacima zaprimljenim u petak do 15.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 658 osnovnih škola u RH u štrajk je u petak bilo uključeno 54,34 posto radnika. Nastava se u potpunosti ili djelomično održavala u 68,7 posto osnovnih škola. U 487 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 45,8 posto radnika, priopćili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...