Obavijesti

News

Komentari 27

Drama u Britaniji: Glasat će o nepovjerenju Borisu Johnsonu!

Drama u Britaniji: Glasat će o nepovjerenju  Borisu Johnsonu!

Johnson je već mjesecima u središtu skandala zbog prisustvovanja razno raznim tulumima u jeku pandemije koronavirusa dok je cijela zemlja bila pod strogim lockdownom zbog čega je dobio i kaznu od policije

VIDEO

Britanski premijer Boris Johnson suočava se s najvećom krizom u svojoj političkoj karijeri. Prijeti mu izglasavanje nepovjerenja nakon pobune unutar njegove vlastite stranke zbog optužbi da je tijekom karantene zbog koronavirusa organizirao razne privatne zabave i domjenke što je razbjesnilo naciju.

Čelnik Odbora 1922 Graham Brady objavio je jutros kako je prikupljeno dovoljno potpisa konzervativnih zastupnika te kako će se ići na izglasavanje nepovjerenja premijeru, prenosi Independent. Brady nije želio reći koliko je potpisa konzervativaca prikupljeno jer pojedini žele da njihovi zahtjevi postanu punopravni tek nakon što završi proslava jubileja britanske kraljice Elizabete. Brady je najavio kako će se izglasavanje nepovjerenja održati već u ponedjeljak navečer.

Johnson je ranije ove godine priznao parlamentu da je bio prisutan na jednoj od zabava u Downing Streetu na kojoj se okupilo stotinjak ljudi. Zabava se održala u svibnju 2020., u jeku pandemije, a Johnson tvrdi kako je na tulumu vrijedilo pravilo da svatko donese svoje piće te da se zadržao samo 25 minuta kako bi zahvalio suradnicima na marljivom radu. Britanci su na ovu zabavu posebno bijesni jer se održala u trenutku kada su obični građani smjeli posjetiti tek jednu osobu koja nije iz njihovog kućanstva i to isključivo na otvorenom prostoru.

Johnson preuzima odgovornost za kršenje lockdowna: 'Zgrožen sam nekim od ponašanja'
Johnson preuzima odgovornost za kršenje lockdowna: 'Zgrožen sam nekim od ponašanja'

Bivši Johnsonov savjetnik, a sada žestoki politički protivnik Dominic Cummings, optužio je britanskog premijera da laže i kako je bio upozoren da ta zabava krši covid pravila. Johnson je odbacio takve optužbe.

U međuvremenu je provedena i istraga koja je dodatno raspalila bijes prema Johnsonu jer je dobio tek jednu kaznu od Scotland Yarda zbog korona tuluma.

Kako bi se Johnsonu izglasalo nepovjerenje potrebno je uputiti dovoljan broj potpisa Odboru 1922.

Što je Odbor 1922?

Odbor 1922 je skupina unutar parlamenta koja nadzire vodstvo konzervativne stranke, a sastavljena je od uglednih i utjecajnih konzervativaca.

Riječ je o konzervativcima iz 'zadnje klupe' (u parlamentu ne sjede u prednjim redovima blizu premijera) koji ne zauzimaju važna mjesta u vladi i ne dobivaju ministarske pozicije. 

Odbor se sastaje jednom tjedno kako bi raspravljali o svojim stavovima odvojeno od zastupnika iz 'prve klupe'.

U slučaju da konzervativci izgube povjerenje u svog vođu šalju potpise Odboru i zahtijevaju izglasavanje nepovjerenja. Kako bi do glasanja došlo potrebno je da se skupi 15 posto potpisa, odnosno 54 od ukupno 360 konzervativnih zastupnika.

Raste lista: Još jedan zastupnik konzervativaca šalje pismo o nepovjerenju Borisu Johnsonu
Raste lista: Još jedan zastupnik konzervativaca šalje pismo o nepovjerenju Borisu Johnsonu

Zahtjevi zastupnika su povjerljivi pa dok god čelnik Odbora Brady ne objavi službene brojke nije poznato koliko je potpisa prikupljeno. Ipak, neki su se konzervativci ranije već javno izjasnili da će tražiti izglasavanje nepovjerenja Johnsonu.

Inače, Odbor 1922 osnovan je 1923. godine kako bi se poboljšala suradnja unutar stranke, a osnovali su ga zastupnici izabrani na izborima 1922, piše CNBC.

Što ako se Johnsonu izglasa nepovjerenje?

Nakon što su konzervativci skupili dovoljno potpisa ide se na izglasavanje nepovjerenja. Međutim, ako većina konzervativaca podrži Johnsona, novo izglasavanje nepovjerenja ne smije se pokrenuti sljedećih 12 mjeseci prema trenutnim pravilima Odbora 1922. Ipak, konzervativci su već ranije govorili kako razmišljaju o promjeni ovog pravila pa bi izglasavanje nepovjerenja bilo moguće provesti dvaput godišnje.

'Okrutna, ambiciozna i pomalo luda' supruga Carrie: Žena koja će Borisa Johnsona stajati vlasti
'Okrutna, ambiciozna i pomalo luda' supruga Carrie: Žena koja će Borisa Johnsona stajati vlasti

Ako većina konzervativaca izglasa nepovjerenje Johnsonu on će biti prisiljen odstupiti s funkcije i kreće borba za vodstvo stranke u kojoj Johnson onda više ne može sudjelovati.

Još jedna od opcija je da se Johnson sam povuče, ali on to zasada ne namjerava učiniti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je