Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Strankama za kršenje zakona prijeti kazna do 100.000 kuna

Dražavno izborno povjrensttvo još jednom je upozorilo da je za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija i opreme, ali ne spominju slučaj Gordana Marasa (SDP).

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
5 komentara

Državno izborno povjerenstvo u priopćenju je upozorio da je danom objave pravovaljanih kandidacijskih lista na izborima članova u Europski parlament 10. travnja počela izborna promidžba. U svom priopćenju ne spominju Gordana Marasa (SDP) ni SDP kojeg je zbog naljepnice s promidžbenom porukom za predstojeće izbore prijavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, no DIP još jednom upozorava da je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija, službenih vozila i uredske opreme državnih tijela i jedinica samouprave, dakle, službenih prostora državnih tijela i jedinica samouprave, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama.

Za kršenje zakona, navode pripisano je da će se političkoj stranci, odnosno nositelju kandidacijske liste grupe birača, izreći sankcija potpunog gubitka naknade troškova izborne promidžbe kada sredstva državnog ili lokalnog proračuna, prostorije, službena vozila i opremu državnih tijela ili tijela jedinica lokalne samouprave koriste suprotno navedenoj zabrani. U DIP-u podsjećaju da je za političku stranku propisana novčana kazna od 10.000 do 100.000 kuna, a za nositelja kandidacijske liste grupe birača od 2.000 do 20.000 kuna.

Navode da DIP provodi nadzor poštivanja zakona, koje se odnose na izbornu promidžbu, financijske račune koji se odnose na financiranje izborne promidžbe, prikupljanje donacija i troškove izborne promidžbe, izvještavanje o financiranju te ostale aktivnosti. Napominju kako će izvješće o nadzoru sadržavati, između ostalog i podatak je li izborni sudionik povrijedio odredbe zakona i dostaviti obavijesti nadležnom državnom odvjetništvu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message