Obavijesti

News

Komentari 5

Strankama za kršenje zakona prijeti kazna do 100.000 kuna

Strankama za kršenje zakona prijeti kazna do 100.000 kuna

Dražavno izborno povjrensttvo još jednom je upozorilo da je za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija i opreme, ali ne spominju slučaj Gordana Marasa (SDP).

VIDEO

Državno izborno povjerenstvo u priopćenju je upozorio da je danom objave pravovaljanih kandidacijskih lista na izborima članova u Europski parlament 10. travnja počela izborna promidžba. U svom priopćenju ne spominju Gordana Marasa (SDP) ni SDP kojeg je zbog naljepnice s promidžbenom porukom za predstojeće izbore prijavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, no DIP još jednom upozorava da je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija, službenih vozila i uredske opreme državnih tijela i jedinica samouprave, dakle, službenih prostora državnih tijela i jedinica samouprave, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama.

Za kršenje zakona, navode pripisano je da će se političkoj stranci, odnosno nositelju kandidacijske liste grupe birača, izreći sankcija potpunog gubitka naknade troškova izborne promidžbe kada sredstva državnog ili lokalnog proračuna, prostorije, službena vozila i opremu državnih tijela ili tijela jedinica lokalne samouprave koriste suprotno navedenoj zabrani. U DIP-u podsjećaju da je za političku stranku propisana novčana kazna od 10.000 do 100.000 kuna, a za nositelja kandidacijske liste grupe birača od 2.000 do 20.000 kuna.

Navode da DIP provodi nadzor poštivanja zakona, koje se odnose na izbornu promidžbu, financijske račune koji se odnose na financiranje izborne promidžbe, prikupljanje donacija i troškove izborne promidžbe, izvještavanje o financiranju te ostale aktivnosti. Napominju kako će izvješće o nadzoru sadržavati, između ostalog i podatak je li izborni sudionik povrijedio odredbe zakona i dostaviti obavijesti nadležnom državnom odvjetništvu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.