Obavijesti

News

Komentari 217

Strašno: Pedofil dobio odštetu jer mu je bilo hladno u zatvoru

Žrtva pedofila morat će se opet suočiti sa svojim zlostavljačem jer mu se ponavlja suđenje zbog proceduralne pogreške. Novo suđenje za žrtvu je još potresnije

VIDEO

Suzdržavala sam suze jer nisam željela da itko primijeti da sam plakala, ipak, one su same tekle nezaustavljivo. Opet sam bila skvrčena na podu. Nisam osjećala svoje tijelo! Kao da sam bila izvan sebe - dišem, ali kao da sam mrtva.

U ovoj boli bila sam tako sama. Osjećala sam da pucam iznutra i mislila sam da ću završiti u ludnici. Preplavljivali su me osjećaji srama, tjeskobe, straha, brige. Razmišljala sam da sad kažem svojima za ovo, da im kažem što mi on čini , ali nisam mogla! U meni je bilo previše straha i srama da tako nešto izrečem na glas, i to svojima. U svemu tome razmišljala sam i o tome da se ne bih snašla odakle početi i kako im to priopćiti. Kako im reći da me skinuo, da me dirao po intimnim dijelovima. Kako, kako!? Moja tjeskoba je s tim postajala veća. Uz to svi ga poznaju kao zafrkanta i šaljivca, bojala sam se da mi uz to i ne povjeruju... Dio je to iz knjige koju je napisala žrtva pedofila (59) koju je on silovao kad je bila djevojčica. Rekla nam je da ju je zlostavljao od vrtićke dobi, a prvi put silovao s 10 godina. Imena u knjizi su promijenjena jer je, danas 23-godišnjakinja iz Zadarske županije, tako željela.

- Sve sam zapisala zbog sebe, jer mi je to bila neka vrsta terapije, da se suočim sa svime time. No odlučila sam da se to objavi, s promijenjenim osobnim podacima, zbog svake one djevojčice koja prolazi ono što sam ja morala proći, da vidi da nije sama, da nekome pomognem. Ne želim niti jednu kunu od prodaje knjige i sve ću donirati udruzi koja će je objaviti – kaže nam mlada djevojka koja se još bori s depresijom, ali je uspjela završiti i srednju školu i fakultet te se nada normalnom životu.

Njezin mučitelj, član uže obitelji, prije pet godina osuđen je na 14 godina zatvora na zadarskom Županijskom sudu, a Vrhovni sud kaznu mu je smanjio na 12 godina. U međuvremenu se žalio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu na nehumane uvjete u zatvoru u Puli, gdje je izdržavao kaznu, te mu Republika Hrvatska mora isplatiti 10 tisuća eura odštete jer mu je bilo tijesno, zimi hladno, a ljeti vruće. Mora mu isplatiti i četiri tisuće eura naknade za sudske troškove. Prihvaćena mu je tužba zbog povrede “prava na pravično suđenje” jer mu Vrhovni sud u žalbenom postupku nije dostavio podnesak koji je podnio zamjenik državnog odvjetnika, a nije mu omogućeno ni sudjelovanje u raspravi koja se nakon žalbe vodila pred Vrhovnim sudom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nazvala me gospođa sa suda i pitala me što ja mislim o tome da on iziđe iz zatvora. Smrzla sam se. Rekla sam joj da to ne bih nikako htjela, da nije pošteno. Bila sam sasvim mala kad me prvi put pozvao u podrum, nudeći mi žvake i bombone. Pokazivao mi je slike golih žena i tražio da napravim ono što i one rade na slikama. Nisam tada shvaćala što se događa, a kako su godine prolazile hvatao me sve veći strah i sram. Koristio bi svaku prigodu da me odvuče u podrum. I danas jedva izdržim dok ne prođe ljeto jer se to događalo kad bih ljeti boravila kod bake - govori potresena žrtva.

Uvijek sam htjela postati časna sestra i prvo sam časnama rekla što se događa. Časna mu je poručila da to prestane raditi, a on se nakon toga čak došao ispovjediti. Više nisam išla kod bake, ali me je dan prije krizme silovao. On se nakon silovanja kao član obitelji pojavio na mojoj krizmi. Bila sam na dnu. Padala sam u nesvjestice i bolesno sam izgledala. Učiteljica je to primijetila i pitala me što se događa. Nisam joj mogla reći pa sam joj napisala pismo. Bila sam u drugom srednje i imala 16 godina kad je sve izišlo na vidjelo, govori žrtva.

Pokušala se ubiti

- Njega su uhitili, sve se saznalo u našem selu, u mojoj školi, bila sam na ginekološkom pregledu. Tada sam pokušala samoubojstvo bakinim tabletama za tlak. Završila sam na intenzivnoj jer je bilo kasno za ispumpavanje želuca, a mislili su da ću umrijeti od srčanog ili moždanog udara. Srce mi je izdržalo, Bog me je čuvao - kaže djevojka koja je tablete popila u 17. godini.

Ona danas ne zna hoće li silovatelj izići iz zatvora i hoće li morati sve ponovo proživljavati na sudu svjedočeći.

- Ako ga puste iz zatvora, ne znam hoće li imati hrabrosti vratiti se živjeti u naše selo. Ali ako ne ode, morat ću otići ja jer ne bih podnijela da živi blizu - kaže djevojka.     

Novo suđenje za žrtvu je još potresnije

Osjećam se poniženo i ponovno zgaženo. To je čovjek koji me kao dijete na obiteljskom kupanju odvlačio u duboko i dirao, jednom mi je čak u kuću došao. Prijetio mi je i psovao me. Ako ga puste iz zatvora, ne znam što ću, govori djevojka.

Što će s njegovim slučajem biti, odnosno hoće li suđenje biti ponovljeno, trenutačno odlučuje Vrhovni sud.

Na Županijskom sudu u Zadru su nam potvrdili da je Izvanraspravno vijeće prihvatilo zahtjev osuđenika i dopustilo obnovu kaznenog postupka, koja je pravomoćna od 12. svibnja 2011. godine te da će se odmah odrediti nova rasprava. Protiv tog rješenja žalilo se Županijsko državno odvjetništvo te će o spisu odlučiti Vrhovni sud.

Moguće je da će suđenje biti ponovljeno, a to znači i da će žrtva vjerojatno biti pozvana na ponovno svjedočenje.

- Ne ulazeći u konkretan slučaj, a na osnovu dugogodišnje prakse, mogu reći da se žrtvi često ne vjeruje ni u obitelji ni u okolini, da suđenje traje godinama i da žrtva na kraju bude obilježena kao osoba koja stvara problem. Na taj način i obitelj i društvo žrtvi šalje poruku da je ona kriva za ono što joj se događalo i za raspad obitelji, a ne zlostavljač. Dugotrajnost i ponavljanje suđenja dodatno poručuju da joj se ne vjeruje, a to proizvodi osjećaj manje vrijednosti, niskog samopoštovanja, srama, obilježenosti, odnosno osjećaja da je ‘roba s greškom’ i krivnje.

U konačnici se žrtve osjećaju kao osobe koje nisu vrijedne da im se dobre stvari događaju i da su zbog svega toga zaslužile da u životu očekuju samo loše stvari. Stoga neke od njih pokušavaju suicid, i to ne kao upozorenje okolini, nego se toliko iznutra osjećaju mrtvima da žele završiti život i na fizičkom planu. Često je i samoozljeđivanje kojim skreću pažnju s ekstremne psihičke boli, bolnih sjećanja i osjećaja beznađa na fizičku bol jer nju lakše podnose - rekla nam je psihologinja dr. Gordana Buljan Flander te dodala da žrtve seksualnog zlostavljanja četiri puta češće pokušaju suicid nego drugi adolescenti.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina