News

Komentari 208

Stravične snimke iz Klaićeve: Evo zašto su petarde zabranjene

Stravične snimke iz Klaićeve: Evo zašto su petarde zabranjene

Na Badnjak, prije nekoliko dana, u splitskoj bolnici završio je maloljetnik. Petarda mu je eksplodirala u ruci. Morali su ga operirati. Ove strašne slike ustupila nam je Klinika za dječje bolesti Zagreb

Fotografije strašnih ozljeda nastalih zbog petardi ustupila nam je 2018. Klinika za dječje bolesti Zagreb kako bi pokazali koje su opasnosti i kakve mogu biti posljedice dječjeg rukovanja pirotehničkim sredstvima.   

U Saboru je 18. prosinca 2020. izglasan konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Zakon je stupio na snagu 1. siječnja 2021. godine i prema njemu je zabranjeno prodavati i koristiti petarde. Cijele godine. Bez iznimke. Kazne su i do 15.000 kuna.

Svake godine bolnice u ovo vrijeme primaju pacijente s ozljedama koje su posljedica korištenja petardi. Na Badnjak, prije nekoliko dana, u splitskoj bolnici završio je maloljetnik s ozljedama ruke. Morali su ga operirati. U bolnici je bio dva dana.

Pozor: Uznemirujući sadržaj

Klinika za dječje bolesti Zagreb 2018. godine ustupila nam je fotografije strašnih ozljeda koje su nastale zbog petardi. Uz ozljede šake kod djeteta kojem se petarda aktivira u ruci, česte su i ozljede oka ili uha. 

- Kad se aktiviraju takva pirotehnička sredstva, razvija se temperatura i do 700 stupnjeva, što može dovesti do izuzetno jakih opeklina i posljedica koje zahtijevaju dugotrajno i komplicirano liječenje te mogu ostati za cijeli život. Djeca najčešće stradaju kad se pirotehničko sredstvo ne aktivira pa se dijete približi vidjeti što se dogodilo - upozorava prim. dr. Zoran Barčot, voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Zagreb, liječnik na odjelu za traumatologiju, opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju.

- Prema statističkom ljetopisu Zavoda za javno zdravstvo za proteklih deset godina, godišnje bilježimo oko 3000 slučajeva opeklina kod djece, od čega oko 300 bude hospitalizirano, a kroz našu bolnicu prođe oko 100 takvih slučajeva. Između 60 i 80 slučajeva su sezonske opekline, koje se najčešće dogode tijekom vikenda i u kućnom okruženju. Više od polovine pacijenata kod takvih ozljeda su djeca do 3 godine, koja još nisu svjesna opasnosti, a među čestim uzrocima opeklina je električni udar zbog igre oko utičnica, te igra oko štednjaka, odnosno stola, što najčešće dovede do opeklina na prsima, po rukama i nogama - dodao je.

A ovo su posljedice korištenja petardi kod djece:

Najčitaniji članci