Obavijesti

News

Komentari 72

Od danas se može koristiti pirotehnika, ali ne i petarde. Kazne su i do 15 tisuća kuna

Od danas se može koristiti pirotehnika, ali ne i petarde. Kazne su i do 15 tisuća kuna
3

Iz udruge Prijatelji životinja mole građane da ne koriste ni onu dopuštenu pirotehniku, poput raketa i vatrometa, jer i takva uznemiruje ljude i životinje. Apeliraju da građani slave Novu godinu bez pucnjave

Još od 2. siječnja ove godine petarde i redenici F2 i F3 kategorije potpuno su zabranjeni, što je veliki pomak u odnosu na prethodne godine. Mnoge udruge koje se brinu o pravima životinjama, među njima i Prijatelji životinja, apeliraju da građani minimalno koriste, odnosno izbace i pirotehniku iz dopuštenih kategorija.

POGLEDAJTE VIDEO: Ako koristite pirotehniku čekaju Vas kazne do 15 tisuća kuna

Pokretanje videa ...

Od danas se može koristiti pirotehnika, ali ne i petarde. Kazne između 5 i 15 tisuća kuna 01:26
Nije sva pirotehnika zabranjena, zabranjene su samo petarde!
Nije sva pirotehnika zabranjena, zabranjene su samo petarde!

To se kako navode odnosi prvenstveno na rakete i vatromete, s obzirom da i takva pirotehnička sredstva uznemiruju ljude i životinje te zagađuju zrak i okoliš. Prijatelji životinja službenim su dopisom zamolili i sve lokalne zajednice i gradove da odustanu od novogodišnjeg vatrometa.

- Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu. To su prepoznali i neki gradovi u Hrvatskoj, pa su novac koji bi potrošili za organizaciju vatrometa prošle godine usmjerili na štednju, donacije ili na druge oblike proslave. U inozemstvu doček Nove godine obilježavaju alternativama poput svjetlosnih efekta, dronova, lasera, reflektora i videomapiranja - pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Za pucanje petardi od 5 do 15 tisuća kuna kazne

Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnika F1 kategorije odnosi se na vatromete te predstavlja vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, i kao takva je jedina još uvijek dopuštena kategorija za osobnu upotrebu te koju može koristiti osoba bez posebne obuke ili dozvole.

Kaznu od 5 do 15 tisuća kuna platit će svi građani koji koriste petarde i redenike kategorija F2 i F3 za osobne potrebe. Dobro je znati i da ne smijete kod kuće imati više od dva kilograma netomase pirotehničkih sredstava, uključujući i dopuštena sredstva iz F1 kategorije. Do te mase možete kombinirano držati i sredstva F2 i F3 kategorije, izuzevši naravno petarde i redenike čija je prodaja zabranjena.

Zaključno s 1. siječnja 2022. moći ćete koristiti svu spomenutu pirothehniku iz F1 kategorije, a koju ipak, savjetuju Prijatelji životinja, nastojte izbjegavati. Osim što takva buka kod životinja izaziva ogroman stres te može doći do zastoja srca, upotreba pirotehnike opasna je i za rizične skupine ljudi.