Obavijesti

News

Komentari 1

Strenja Linić o Spinrazi: Svu djecu treba uključiti u liječenje

Strenja Linić o Spinrazi: Svu djecu treba uključiti u liječenje

U Hrvatskoj 20-tak djece na respiratoru ostaju bez liječenja, a struka nije podržala takvu odluku HZZO-a. Jednoglasno stajalište struke je da svi oboljeli trebaju imati dostupnu terapiju, kazala je Strenja Linić

VIDEO

Podržavam odluku HZZO-a o uvrštavanju Spinraze na listu lijekova. Rezultat je to najvećim dijelom pritiska roditelja oboljelih i javnosti, no sada je najbitnije uključiti u liječenje sve kojima taj lijek može dovesti do poboljšanja, bez dodatnog politiziranja.

Poručila je to Ines Strenja Linić (Most), predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo nakon upozorenja Udruge Kolibrići da HZZO, koji je uvrstio Spinrazu na listu lijekova, odlukom diskriminira djecu na respiratoru i bolesnike s navršenih 18 godina. Strenja Linić navela je kako je iz medija doznala da je u Sloveniji moguće Spinrazom liječiti djecu na respiratoru, ali i odrasle.

'Odluka o Spinrazi diskriminira djecu i odrasle zbog novca...'
'Odluka o Spinrazi  diskriminira djecu i odrasle zbog novca...'

- U Hrvatskoj 20-tak djece na respiratoru ostaju bez liječenja, a struka nije podržala takvu odluku HZZO-a. Prema informacijama koje imam, jednoglasno stajalište struke je da svi oboljeli trebaju imati dostupnu terapiju te da su i djeca na respiratoru sa spinalnom mišićnom atrofijom tipa 1 i 2 su potencijalni korisnici Spinraze. Nejasno je zašto su ta djeca izostavljena - poručila je Strenja Linić.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Član Odbora Željko Jovanović (SDP) kazao je kako je u drugim zemljama, koliko je njemu poznato, lijek dostupan svim oboljelima. Napomenuo je i kako znanstveni dokazi potvrđuju kako lijek djeluje na sve, znači zaustavlja progresiju bolesti i vraća izgubljene funkcije, gdje mišići nisu u potpunosti atrofirali. 

- Pozivam HZZO i ministra Milana Kujundžića da preispitaju svoju odluku i omoguće liječenje svim oboljelima, bez diskriminacije - poručio je Jovanović (SDP).  

Nada za bolesnu djecu: Na listu su napokon uvrstili Spinrazu...
Nada za bolesnu djecu: Na listu su napokon uvrstili Spinrazu...

Potpredsjednik odbora Ivan Ćelić (HDZ) napomenuo je kako je suvremena paradigma u medicini individualni pristup. 

- Neuropedijatar na temelju cjelokupnog zdravstvenog stanja svakog pojedinačnog djeteta odlučuje o uvođenju lijeka. Za svako dijete određuje se individualni plan i program liječenja. Niti respirator ni novac ne smiju biti isključni kriterij - jasan je stav HDZ-ovca. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.