Obavijesti

News

Komentari 34

Strenja Linić: 'Pacijenti će zadržati sva dosadašnja prava'

Strenja Linić: 'Pacijenti će zadržati sva dosadašnja prava'
1

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku odbacila je bojazan oko definiranja nadstandardnih zdravstvenih usluga koje bi se trebale posebno plaćati

VIDEO

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje usprotivio se u utorak posebnom plaćanju nadstandardnih usluga u zdravstvu, što je ovih dana najavio novi ministar zdravlja Dario Nakić, dok je predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić poručila da nema razloga za paniku i da će pacijenti zadržati sva dosadašnja prava.

Pacijente brine nadstandard

- Brine nas nadstandard, mnogi liječnici s kojima kontaktiram kažu da u medicini ne postoji nadstandard, nego samo zlatni standard. Ako je riječ o političkoj kategoriji, Udruga pacijenata je protiv toga - izjavio je Drlje u Saboru nakon sastanka novog saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s predstavnicima udruga pacijenata.

Drlje je ponovio da se Udruga hrvatskih pacijenata zalaže za solidarno, javno i sveobuhvatno zdravstvo, dostupno svim građanima.

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić odbacila je bojazan oko definiranja nadstandardnih zdravstvenih usluga koje bi se, po najavama ministra Nakića, posebno plaćale.

- Nema razloga za brigu, nadstandard svatko može sebi platiti. Želimo imati održivi zdravstveni sustav. Bolesnici moraju znati da medicina nije besplatna, da zdravlje nije besplatno, da i sa svoje strane moraju učiniti sve kako bi spriječili pogoršanje bolesti ili prevencijom smanjili čimbenike rizika - rekla je Strenja Linić.

"Borimo se za održavanje dosegnutog zdravstvenog standarda"

Poručila je da sustav mora biti održiv, pacijenti moraju zadržati dosadašnja prava i mora se zadržati solidarno zdravstvo. O nadstandardu će se, kaže, tek pričati i odnosit će se na bolesnike "koji žele nešto više i budu spremni to platiti".

- Mi se svakako borimo protiv daljnje privatizacije zdravstva i za održavanje dosegnutog zdravstvenog standarda - poručila je Strenja Linić.

Tema sastanka bila su prava pacijenata u predstojećoj zdravstvenoj reformi, a uoči Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače, Strenja Linić istaknula je da će prava pacijenata na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu biti jedan od najvažnijih imperativa u predstojećoj zdravstvenoj reformi. 

- Ovaj saziv Odbora želi prepoznati određene probleme i biti na neki način most prema Ministarstvu zdravlja koje bi trebalo te stvari regulirati. Ovo je prvi u nizu sastanaka s udrugama, a Odbor se nada da će moći potaknuti promjene na poboljšanju zdravstvenog sustava - istaknula je Strenja Linić nakon sastanka na koji su bili pozvani predstavnici desetak udruga pacijenata iz cijele Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...