Obavijesti

News

Komentari 10

Strože mjere za Bjelovarsku i Međimursku županiju: Ne želimo preopteretiti bolnice

Strože mjere za Bjelovarsku i Međimursku županiju: Ne želimo preopteretiti bolnice
3

Preventivne su to mjere s ciljem smanjenja broja novozaraženih osoba na području grada Bjelovara gdje je u ovom trenutku lokalna transmisija prevelika u odnosu na ostatak županije

VIDEO

Pošto Opća bolnica Bjelovar više ne može slati pacijente oboljele od korona virusa ni u jednu drugu zdravstvenu ustanovu na području Republike Hrvatske, a broj novoozaraženih osoba u posljednje vrijeme na području grada Bjelovara naglo raste, Županijski stožer civilne zaštite u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Grada Bjelovara, predložio je Nacionalnom stožeru donošenje nužnih epidemioloških mjera za grad Bjelovar za razdoblje od dva tjedna.

Preventivne su to mjere s ciljem smanjenja broja novozaraženih osoba na području grada Bjelovara gdje je u ovom trenutku lokalna transmisija prevelika u odnosu na ostatak županije. Opća bolnica Bjelovar opremljena je za pružanje zdravstvene zaštite oboljelima od koronavirusa, a broj pacijenata na covid odjelu raste. Uvođenjem novih mjera želi se prevenirati situacija preopterećenosti naše bolnice i samim time nemogućnosti pružanja zdravstvene zaštite oboljelima od koronavirusa.

Rekordna brojka u Italiji: Više od 40.000 novozaraženih
Rekordna brojka u Italiji: Više od 40.000 novozaraženih

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Bjelovarsko-bilogorske županije.

One stupaju na snagu od sutra, 14. studenog, a traju do 27. studenog.

Odgađaju se sve društvene i javne manifestacije (priredbe, izložbe, znanstveni skupovi, razne manifestacije i sl.) koji se održavaju u zatvorenim prostorima. 

Isto tako, obustavljaju se sve amatersko kulturno-umjetničke izvedbe i programi te iznajmljivanje društvenih domova za sve vrste okupljanja.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja obavljaju ugostiteljsku djelatnosti mogu istovremeno ugostiti najviše 15 gostiju, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Dr. Rahelić: 'Naši pacijenti dijabetičari teško podnose Covid-19, treba biti oprezan'
Dr. Rahelić: 'Naši pacijenti dijabetičari teško podnose Covid-19, treba biti oprezan'

U Ugostiteljskim objektima može se u isto vrijeme održavati samo jedno privatno okupljanje ili svečanost s najviše 15 osoba, bez obzira na veličinu prostora i broj sala u ugostiteljskom objektu.

Kafići smiju aditi do 22 sata, a obavezno je korištenje masi za lice u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te vjerska okupljanja i obredi.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno 90 novih slučaja zaraze koronavirusom

Preporuka je da se skupštine udruga i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu.

Također, preporuka je da se ne održavaju privatna okupljanja, a ako se održavaju da se ograniče na članove iz najviše dva različita kućanstva uz održavanje fizičke distance i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Zabranjuju se posjete korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom. Isto tako, zabranjuju se izlasci korisnika izvan dvorišta objekata pružatelja usluga smještaja za starije i nemoćne osobe, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima.

Teorije zavjere mogu odvratiti ljude od cjepiva protiv korone
Teorije zavjere mogu odvratiti ljude od cjepiva protiv korone

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 84 nova slučaja zaraze

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđena su 84 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba, njih 54, su iz Bjelovara, šest novozaraženih je iz općine Hercegovac, po četiri iz Čazme, Grubišnog Polja i Daruvara, po dvije novozaražene osobe iz Garešnice i općina Berek i Štefanje, a po jedna novozaražena osoba iz općina Veliko Trojstvo, Severin, Kapela, Nova Rača, Ivanska i Sirač.

Od novooboljelih osoba njih devet zaposlenici su Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno Mikrobiološkog laboratorija tako da laboratorij dijagnostiku sada obavljala samo za hitne slučajeve, i to u idućih deset dana nakon čega se očekuje uobičajen rad laboratorija.

Dvije novozaražene osobe iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo imaju prebivalište izvan te županije i ne ulaze u broj novih slučajeva zaraze.

Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 27  pacijenata, od kojih je njih tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalaze 874 osobe.

Nove strože mjere u Međimurskoj županiji

Sve više Međimuraca testira se na covid-19

Ugostiteljski objekti u Međimurskoj županiji od ponedjeljka, 16. studenoga radit će do 22 sata, a na javnim događajima i skupovima od tog će dana moći biti najviše 20 osoba, nove su mjere koje je na prijedlog Stožera te županije donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Novom se odlukom zabranjuju svi javni događaji i skupovi s više od 20 osoba na jednom mjestu. Sve vrste ugostiteljskih objekata mogu biti otvorene najkasnije do 22 sata, osim kada se u njima održavaju svadbene svečanosti, a tada se zatvaraju u 24 sata.

Preporuka je da se ne organiziraju turistička putovanja i drugi izleti autobusima u kojima dolazi do kontakata većeg broja osoba i da se izbjegava organizacija kulturno-umjetničkih programa na kojima se očekuje veći broj osoba. Jedinicama lokalne samouprave preporučeno je da ne iznajmljuju ili na drugi način ustupaju na korištenje sportske objekte u njihovu vlasništvu, osim za sportske ekipe koje su u sustavu natjecanja.

Osim mjera koje su stupile na snagu 7. studenoga, ove dodatne mjere u Međimurskoj županiji vrijedit će do 30. studenoga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero  u bolnici
VATROGASCI SPAŠAVALI LJUDE

Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero u bolnici

Do prometne nesreće došlo je u subotu iza ponoći na autocesti A4 na 72. kilometru u smjeru Zagreba. Četvero ljudi prebacili su u KBC Zagreb i KB Dubrava