News

Komentari 23

Stršljeni napali motocikliste, jedan dobio čak 6 uboda u vrat

Stršljeni napali motocikliste, jedan dobio čak 6 uboda u vrat

Motociklist je na utrci Extreme Enduro Lika prošao kroz stanište opasnih insekata. Oni su podivljali i počeli napadati natjecatelje. Desetak ih je tražilo pomoć liječnika

Netko  od 250 motociklista koji su se ovog vikenda utrkivali na petoj utrci  Extreme Enduro Lika 2015. prošao je kroz stanište stršljena i uznemirio ih. Oblak opasnih insekata digao se u zrak. Opasni stršljeni napadali  su potom sve vozače koji su prošli tim dijelom staze. Desetak vozača zatražilo je liječničku pomoć u strahu od alergijskih reakcija koje mogu izazvati i smrt. Svi su oni naletjeli na roj stršljenova na istom dijelu 60 kilometara duge trkaće staze kod  Kunovca Kupirovačkog. Pripadnici HGSS-a koji su osiguravali trku, od sigurne su smrti spasili natjecatelja koji je dobio čak šest uboda u vrat.  

- Najprije smo dobili dojavu da su motociklista uboli stršljeni šest puta pa smo mu  požurili upomoć quadom. No, na pola puta čuli smo preko motorole da se taj izbodeni uspio sam dovesti do cilja i do pomoći, ali da drugi leži na stazi u hladu, s isto toliko uboda i treba pomoć.  Quadom smo ga dovezli do liječničkog tima. Imao je  jaku alergijsku reakciju, bilo mu je mučno, izbio mu je osip i naglo mu se digla  temperatura. Ubodi su  bili na šest mjesta. Tim liječnika dao mu je antialergijsku injekciju pa je sve dobro završilo i stanje mu se  normaliziralo – kazao nam je Ivica Galac, gorski spašavatelj koji je s kolegom osiguravao utakmicu. 

Dodao je da su tada krenuli stizati izbodeni motoristi.

-  Čim bi skinuli kacige, na vratovima bi im se vidjeli tragovi opasnih uboda. Stršljeni su napadali redom svakog tko bi tuda prošao i zavlačili im se u kacigu. Oni vozači  koji nisu alergični na ubod tih opasnih insekata,  samo su hladili mjesto uboda ledom, no oni koji su imali alergijske reakcije, bez liječničke pomoći mogli su završiti kobno zbog anafilaktičkog šoka koji jako brzo dovodi do smrti - kazao je Galac.   

Najčitaniji članci