Obavijesti

News

Stručnjaci o uvjetnoj kazni za spolno uznemiravanje: Nema otegotnih? A djeci uništen život!

Stručnjaci o uvjetnoj kazni  za spolno uznemiravanje: Nema otegotnih? A djeci uništen život!
2

Dva dječaka u dobi od osam i deset godina spolno je uznemiravao očuh, a majka je sve znala i šutjela. Tukla ih je remenom i kuhačom. Kažnjeni su na tri godine uvjetno, a sud nije našao nikakve otegotne okolnosti

VIDEO

Očuha (42) iz Dalmacije koji je tijekom 2019. godine u više navrata spolno uznemiravao dva malodobna posinka, i majku (35) dječaka, koja ih je verbalno i fizički zlostavljala, ali i ignorirala spolno uznemiravanje, nepravomoćno su osudili na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine. Kod djece, koja su u vrijeme počinjenja kaznenih djela nad njima imali osam i deset godina, razvili su se osjećaji straha i uznemirenosti te poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju, anksiozni poremećaji, posttraumatski stres i zaokupljenost spolnošću. Kod djece je indicirana potreba njihova uključivanja u tretman kod stručnjaka za mentalno zdravlje.

Okrivljenici su negirali krivnju, ali sud to nije prihvatio. Kako piše u optužnici, majka je znala za spolno uznemiravanje dječaka, ali nije ništa učinila, iako su joj se djeca povjerila. Rekla im je da o tome nikome ne govore. Vrijeđala ih je te udarala kuhačom i remenom. Nije brinula o njihovu zdravlju i školovanju nego je skrb prepuštala svojim roditeljima. Sud je zaključio da su optuženi supružnici krivi za kaznena djela koja im stavljaju na teret, i to na temelju iskaza bivšeg supruga okrivljene, njezine majke te mišljenja i nalaza sudske vještakinje. U obrazloženju presude navodi se kako je sud kao olakotne okolnosti cijenio dosadašnju neosuđivanost optuženih, a posebnih otegotnih okolnosti ovaj sud nije našao. Također, kako stoji u obrazloženju presude, sud je uvjeren kako će se "upravo izrečenom sankcijom po vrsti i mjeri utjecati na okrivljenike da se ubuduće klone činjenja kaznenih djela, kao i na opću svijest o pogibeljnosti činjenja istih".

Split: Psihologinja Žana Pavlović

Žana Pavlović, mr. spec. školske i predškolske psihologije, smatra kako je uvjetna presuda u ovakvom slučaju neprimjerena i preblaga.

- Spolno uznemiravanje i zlostavljanje može ostaviti značajne posljedice na psihički razvoj i zdravlje djeteta, posebno u njihovim formativnim godinama. To jako udara na njihov identitet. Iz ovog slučaja razvidno je da govorimo o neadekvatnim skrbnicima, ne samo očuhu nego i majci, koja je, osim saznanja o zlostavljanju, zanemarivala i tukla djecu. Moramo pogledati istini u oči i reći da nije svaki roditelj adekvatan za svoje dijete. Ovakve presude na daju dobru poruku u društvu. Zaista moramo nešto drastično mijenjati. Kaže u presudi... nema otegotnih okolnosti. Pitam se, ako uništavanje života djece nije otegotna okolnost, ako ih povrijede oni koji ih trebaju štititi, ako njihov psihički razvoj nije u fokusu, što je onda otegotna okolnost? Ovakav odnos prema djeci snažan je negativni poticaj da razviju jedan od ozbiljnih psihičkih problema. To je prestrašno. Imamo puno primjera loše prakse u sudstvu, pa i u drugim sustavima, ali nemojmo se zavaravati. Nije kriv sustav kao takav, krivi su ljudi koji rade u njima. Ova djeca, nažalost, imaju velike šanse razviti različite teškoće, poput tjeskobe, anksioznosti, pa i depresije. Ovakva djela nikako ne smiju biti kažnjena na ovako neprimjeren način - smatra Pavlović.

Zagreb: Privo?enje osumnji?enih iz HPB-a u akciji Bankomat

Da nam komentira presudu, ali i obrazloženje koje imamo na uvid, zamolili smo i uglednog odvjetnika Damira Primorca, koji također izražava sumnju u ispravnost odluke suda da se u ovakvom predmetu izreče uvjetna osuda.

- Ako uzmemo u obzir da je svrha kažnjavanja izraziti društvenu osudu počinitelju kaznenog djela i jačati povjerenje građana u pravni poredak, te da se time utječe na počinitelje i na druge građane da ne čine kaznena djela, nisam siguran da se ovakvom sankcijom može to sve postići, posebno imajući u vidu da je riječ o kaznenim djelima protiv spolne slobode na štetu djece, odnosno kaznenom djelu protiv braka, obitelji i djece. Presuda je nepravomoćna, ne znamo je li u međuvremenu postala pravomoćna ni je li netko uložio žalbu. Za očekivati je da će žalbu uložiti nadležno Državno odvjetništvo. Postavlja se pitanje je li u ovom slučaju, ako je Državno odvjetništvo predlagao kaznu zatvora, sud precijenio olakotne i podcijenio otegotne okolnosti. Ako je uložena žalba, i ako viši sud utvrdi krivnju, kazna bi trebala biti primjerena u odnosu na ono što okrivljenicima stavljaju na teret. Za očekivati je i da će okrivljenici također uložiti žalbu jer smatraju da djelo nisu počinili - kaže nam Primorac.

Dodajmo i kako se sve otkrilo jer su se djeca povjerila ocu, bivšem suprugu okrivljene, koji je jednom prilikom i sam bio na telefonskoj liniji kad je majka ušla u sobu i rekla jednom dječaku će mu polomiti obje noge ako nastavi biti bučan. Sve je odlučio prijaviti Centru za socijalnu skrb i policiji. Nakon prijave djeca su počela živjeti s njim.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...