Obavijesti

News

Komentari 8

Stručnjaci upozoravaju: Kupujte u specijaliziranim trgovinama autosjedalice za svoju djecu!

Stručnjaci upozoravaju: Kupujte u specijaliziranim trgovinama autosjedalice za svoju djecu!

Čak 97 posto kolijevki i dječjih “gnijezda” kao i vreća za spavanje beba nije u potpunosti sigurno - pokazalo je istraživanje Europske komisije. Dobra sjedalica, i pravilno vezanje u njoj, može spasiti bebin život

VIDEO

 Od 60 proizvoda testiranih u akreditiranim laboratorijima, samo su dva u potpunosti zadovoljila sigurnosne zahtjeve. 

Dječje sjedalice su prošle nešto bolje - zadovoljilo ih je 57 posto, no i to je još uvijek daleko od rezultata s kojim bi roditeljima srce moglo biti na mjestu.

Prošle je godine jedna internetska stranica zaustavila prodaju mekanog gnijezda za bebe zbog dugačkih vrpci zbog kojih je potencijalno moglo doći do gušenja djeteta. U slučaju gnijezda pažnju treba obratiti i na materijal od kojeg su napravljena, kako se beba u njima ne bi pregrijala, a UNICEF posebno upozorava na to da beba, bilo u gnijezdu ili nekoj drugoj sličnoj napravi, kao i u autosjedalici, stalno bude na oku roditelja. Mekane, podstavljene stranice gnijezda za dojenčad koje nisu prozračne mogu predstavljati opasnost od gušenja, dok užad ili vrpce na gnijezdima predstavljaju rizik od davljenja.

Ta pomagala treba kupovati u specijaliziranim trgovinama, pri čemu autosjedalica obavezno mora imati oznaku atesta, kao i naveden rok trajanja. Bilo je slučajeva da su neke povučene s tržišta jer su se u prometnoj nesreći odvajale od svoje baze.

- U čemu god da se dijete nalazi, prvenstveno mislim na autosjedalicu, mora biti osigurano, propisno vezano. U tom će slučaju, čak i ako se dogodi nesreća, dijete barem ostati u sjedalici, koja će ga donekle zaštititi. Nažalost, imao sam u praksi težak slučaj pogibije dojenčeta kojeg je majka držala na prednjem sjedalu u naručju. Ona je bila vezana i preživjela je tešku nesreću, a dijete je od siline udarca izbačeno kroz vjetrobran, upozorava umirovljeni pedijatar dr. Darko Richter.

Sigurnost djece u domu: Odlični savjeti za spavanje, kupanje...
Sigurnost djece u domu: Odlični savjeti za spavanje, kupanje...

Kako kaže, zadnjih je godinu dana prije umirovljenja radio u Sloveniji, i primijetio kako kod njih više nema pogibija djeteta u automobilu. Kazne su rigorozne, a onda i oprez roditelja veći. Nažalost, u Hrvatskoj djeca najčešće u prometu stradavaju u vozilu svojih roditelja. Svake ih godine bude ozlijeđeno oko 1300, pa i više, a 2019. godine je život u prometu izgubilo 18 djece, od kojih sedmero u dobi do 13 godina. Ključno je kupiti atestirani, provjereni proizvod, ali ga onda pravilno i upotrebljavati, upozorava UNICEF roditelje.

Istraživanja pokazuju da velik dio roditelja djecu nepravilno veže u autu, ili ih ne vežu uopće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a