Obavijesti

News

Komentari 21

Stručno povjerenstvo odlučilo kako će se Plomin realizirati

Stručno povjerenstvo odlučilo kako će se Plomin realizirati
1

Konačno rješenje o prihvaćanju Studije utjecaja na okoliš Ministarstvo bi trebalo izdati kroz nekoliko tjedana, nakon što primi i suglasnost Republike Slovenije

VIDEO

Savjetodavno stručno povjerenstvo za ocjenu Studije utjecaja na okoliš Plomina 3 danas je većinom glasova članova donijelo odluku o pozitivnom mišljenju o studiji. Na taj način uklonjena je i posljednja velika prepreka realizaciji tog velikog energetskog projekta Hrvatske elektroprivrede (HEP), vrijednog 800 milijuna eura. Kako su potvrdili Večernjem listu predstavnici HEP-a, ne bude li nekih nepredviđenih poteškoća, već krajem godine trebali bi početi prvi radovi na izgradnji objekata u Plominu.

Prvi natječaj trebao bi biti raspisan za gradnju novih zatvorenih spremnika za ugljen, ukupne vrijednosti 30-tak milijuna eura. Ukupno, prije nego što uopće počne gradnja samog novog bloka elektrane, HEP će u gradnju popratnih objekata i infrastrukture uložiti oko 100 milijuna eura. Te investicije vršit će se usporedno s najavljenim međunarodnim natječajem za odabir investicijskog partnera, a trebale bi biti značajan impuls u željenom oporavku domaćeg gospodarstva. Ipak, posljednja sjednica Povjerenstva trajala je duže od 2 i pol sata, uz na trenutke, vrlo burnu raspravu.

Svoje nezadovoljstvo Studijom najglasnije su iskazivali predstavnici lokalne samouprave, upozoravajući kako projekt nije usklađen s lokalnim i županijskim prostornim planovima, ali ni nacionalnom strategijom prostornog uređenja. Temeljem tih planova bila je zabranjena gradnja nove elektrane u Plominu ako bi se u njoj kao energent koristio ugljen, a ni njezina snaga ne bi smjela biti veća od 120 megavata - kolika je snaga Plomina 1 koji se gasi. Ipak, iako je predstavljen kao zamjena za ostarjeli Plomin 1, Plomin 3 projektiran je kao termoelektrana na ugljen snage 500 megavata - dakle četiri puta jače od one koju mijenja. Lokalna zajednica tome se protivila, ali ključni preduvjet za prihvaćanje Studije dalo je Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva tumačenjem kako nije riječ o gradnji zamjenske elektrane nego o zamjeni ‘bloka’ složene građevine - elektrane.

Ta definicija temelji se na argumentu kako novi blok neće moći raditi bez korištenja dijela infrastrukture postojećeg bloka, a zahvaljujući njoj postignuta je formalna sukladnost s prostornim planovima. Tim epilogom bili su naročito nezadovoljni predstavnici Zelene akcije, čiji je predstavnik Toni Vidan najavio pokretanje upravnog spora protiv takvog rješenja. Konačno rješenje o prihvaćanju Studije utjecaja na okoliš Ministarstvo zaštite okoliša i prirode trebalo bi izdati kroz nekoliko tjedana, nakon što primi i suglasnost Republike Slovenije, koje je dužno pribaviti temeljem europskih direktiva. Predstavnik HEP-a na sastanku Povjerenstva, član Uprave za razvoj Rodoljub Lalić najavio je kako će HEP ubrzano nastaviti s razvojem projekta, al i striktno ispoštovati sve ekološke obveze koje su mu određene u Studiji utjecaja na okoliš.

Jedino što još stoji na putu realizaciji Plomina 3 je najavljena tužba Zelene akcije. Kako je najavio predstavnik te udruge Toni Vidan tužba bi uskoro trebala biti podnesena Upravnom sudu.

- Opasan je presedan da se pravnim manipulacijama i tumačenjima izbjegavaju odredbe lokalnih i državnih prostornih planova. Procedura je pretvorena u farsu i to ne smije proći - kaže Vidan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...