Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Student u Appleov logo snimio Jobsovu siluetu pa postao hit

U Appleov logo je mladić umjesto ugriza jabuke stavio Jobsov prepoznatljiv profil. Odmah nakon što je to objavio, počele su se prodavati i majice s takvim logom

Jonathan Mak
Foto: Jonathan Mak
28 komentara

Student Jonathan Mak (19) iz Hong Konga u četvrtak je na internetu odao počast Steveu Jobsu jednostavnim dizajnom koji je odmah postao hit. U Appleov logo je mladić umjesto ugriza jabuke stavio Jobsov prepoznatljiv profil.

Odmah nakon što je to objavio, počele su se prodavati i majice s takvim logom na eBayju, javlja Reuters

- Danas mi je zaista ludi dan. Uzbuđen sam i prestravljen istovremeno. Ostao sam bez riječi zbog popularnosti dizajna - ispričao je Jonathan. Dodaje da je jabuku s Jobsovom siluetom donio u Appleovu trgovinu u Hong Kongu kako bi osnivaču te tvrtke odao počast.

Zašto je odgrizena jabuka postala simbol Applea?

Prvi Appleov logo dizajnirao je Ron Wayne, suosnivač Apple Computera. Na logu je bio Sir Isaac Newton prikazan kako sjedi ispod jabuke i govori o gravitaciji. Takav logo su koristili samo za računalo Apple I. Steveu Jobsu takva je slika bila 'preozbiljna' i komplicirana za postavljati na računala, piše TheAppleMuseum

Kasnije, 1977. godine, Jobs je zamolio dizajnera Roba Janoffa da dizajnira novi logo. Napravio je sliku odgrizene jabuke s pomiješanim redoslijedom duginih boja. Ugriz simbolizira znanje, a između ostalog se 'byte' može izgovoriti i kao 'bajt' (mjerna jedinica u za količinu podataka u računarstvu). Jobs je tek 1997. godine odlučio promijeniti šareni logo u jednostavnu bijelu jabučicu. Apple još koristi i šareni i jednobojni logo, iako je jednobojni logo službeni.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message