Obavijesti

News

Komentari 537

Rektor: Situacija je ozbiljna. Profesor: Dekan nek' se stidi!

Rektor: Situacija je ozbiljna. Profesor: Dekan nek' se stidi!
8

Studenti su na plenumu u srijedu navečer odlučili dekanu Vlatku Previšiću dati rok do 3. listopada, odnosno do idućeg plenuma, da odstupi ili kreću s blokadom fakuteta

VIDEO

Zadnje informacije:

12.32 sati - - Situacija na Filozofskom fakultetu je ozbiljna. Svi elementi sustava moraju funkcionirati legalno. Moramo uzeti malo vremena i razmotriti kako se postaviti u novonastaloj situaciji - rekao je rektor Sveučilišta Damir Boras za N1.

12.07 sati - Na sjednici su ostala samo 24 člana što nije dovoljno za kvorum. Zbog toga nije mogla ni btii održana.

11.45 sati - Ne mogu reći kako će Previšić postupiti i hoće li dati ostavku, ali njegovo ponašanje, sprečavanje kretanja studenata po Fakultetu je velika sramota. To u meni i svim članovima ovog fakulteta i Vijeća može izazvati samo stid što na čelu Fakulteta stoji takva osoba. Takvoj osobi ne preostaje ništa drugo osim da podnese ostavku. Ne treba pritom zapostaviit ni rektora Borasa, on je iznad dekana Previšića, očekujemo njegove sljedeće poteze - rekao je profesor Nenad Ivić.

- Odluke krnjeg vijeća nemaju legalnost". Ova situacija iziskuje i stegovnu odgovornost dekana, koji narušava ugled Fakulteta. Pokretanje njegove smjene je legalno, a regularni rad Vijeća i povratak studenata pretpostavka za ispunjenje zahtjeva i normalan rad. Vijeće je ostalo bez kvoruma - dodao je.

11.40 sati - Studenti i profesori smatraju da je neprihvatljiv asituacija da se neke odluke na Vijeću donose dok su neki drugi predstavnici Vijeća isključeni iz njegovog rada. Odbacuju insinuacije u sklopu kojih se studente i proefsore fakulteta povezuje s političkim opcijama. 

11.38 sati - Studenti su odlučili izaći ispred Fakulteta.

11.33 sati - Situacija je mirna iako je pred Filozofski došla policija. Jedan od profesora pročitao je zahtjeve među kojima je i odlazak zaštitara s Fakulteta jer oni "služe zastrašivanju studenata". 

11.30 sati - Profesori su napustili sjednicu "krnjeg Vijeća" zbog nasilnog izbacivanja studenata. Odluku svojih profesora studenti su dočekali ovacijama

11.20 sati - Postavili su zaštitare na putu prema knjižnici, dekanatu i referadi. Informacija je da referada radi od 12 do 14 sati. Knjižnica radi od 15 sati. Zaštitari na vratima provjeravaju ljude. Studenti su odlučili na miran način prosvjedovati protiv takvog načina upravljanja nad fakultetom. Dekan kao i dosad funkcionira na isti način, sve informacije od njega doznajemo preko medija - kažu studenti koji namjeravaju mirno prosvjedovati pred referadom. 

11.10 sati - Studenata je sve više na fakultetu, iako ne smiju pristupiti dekanatu, referadi i knjižnici. Ispred referade se stvorila velika gužva. Kako je javio asistent na Odsjeku na lingvistiku, Hrvoje Tutek, profesori su propušteni do dekanata, gdje se održava sjednica Fakultetskog vijeća.

11.00 sati - Studenti su pokušali ući na fakultet i ranije, no navodno su zvali policiju jer im zaštitari onemogućuju pristup u javni prostor knjižnice gdje se pripremaju za zadnje ispite. Zovu i studenti koji uopće ne sudjeluju u prosvjedima, te najavljuju i kaznene prijave protiv dekana zbog kojeg bi mogli izgubiti godinu. 

[ISPRED FILOZOFSKOG IZ MINUTE U MINUTU] Studenti žele ući na sjednicu Vijeća Reporter: Paula Osojnik

Posted by 24sata on Thursday, September 22, 2016

---------------------------------------------------
Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu zakazalo jesjednicu u četvrtak u 11 sati, no studenti su  u srijedu najavili da će sjednicu blokirati

Podsjetimo, studentima je u srijedu navečer onemogućen ulazak u zgradu fakulteta pa su svoj 210. plenum održali u dvorištu fakulteta. 

Na plenumu je odlučeno da će se blokirati sjednica Vijeća, a dekanu Vlatku Previšiću studenti su dali rok do 3. listopada, odnosno do idućeg plenuma, da odstupi ili će krenuti s blokadom fakuteta.

POGLEDAJTE VIDEO: Sinoćnji plenum studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nakon što im je dekan onemogućio ulazak u zgradu fakulteta


Pokretanje videa...

00:44

Također, na plenumu je usvojen i prijedlog o smjeni rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa.

Inače, dekan Previšić nije dozvolio da se plenum održi u prostorijama fakulteta jer je riječ, kako je rekao, o političkom skupu.

- Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama - priopćio je u srijedu Previšić.

- Dekan je blokirao ulaz na Fakultet, zatvorio je sve prostorije. Studenti nisu mogli izaći na glavni ulaz nakon ispita. Ovo je po meni uzurpacija institucije, dekan na to nema pravo, to nije njegova privatna institucija - kazala je u srijedu poslijepodne prodekanica Branka Galić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 537
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature