News

Komentari 116

LGBT studenti opisali kako ih diskriminiraju: 'Profesor mi je rekao da nisam pravi muškarac'

LGBT studenti opisali kako ih diskriminiraju: 'Profesor mi je rekao da nisam pravi muškarac'

Studenti su podijelili svoja svjedočanstva o situacijama koje su iskusili na fakultetu u kojima su osjećali diskriminaciju. Okupljanje je organizirano i na Sveučilištu u Corku i Sveučilištu u Rotterdamu

Studentsko-nastavnička udruga ZA PRAVO LGBTIQA+ OSOBA (ZA-Pravo), danas je ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu organizirala prvi Rainbow Walkway. Okupljanje je to u znak podrške LGBT studentima koje ujedno obilježava i Međunarodni dan izlaska iz ormara.

Studenti su na ovom okupljanju na pločama javno istaknuli svoja svjedočanstva o situacijama koje su im se dogodile na Pravnom fakultetu u kojima su se osjećali diskriminirano. Ovakvo okupljanje istovremeno je organizirano i na Sveučilištu u Corku i Sveučilištu u Rotterdamu, koji su partneri zagrebačkog sveučilišta na UNIC projektu.

“Svaki put kad sam na faksu čula pričanje o bilo čemu LGBT+, uvijek je bilo u negativnoj konotaciji. To je jedan od velikih razloga zašto još nisam izašla iz ormara”, “Kada je stariji nastavnik u mojoj nazočnosti uporno isticao što znači biti pravi muškarac poručujući mi da ja to nisam”, “Kada se na vježbama jednoga predmeta profesor pokušao našaliti na temu neformalnog životnog partnerstva kao zajednice dvojice studenata koji žive u studentskom domu dulje od tri godine”, neka su od svjedočanstava studenata, prenosi Telegram.

Sveučilište u Zagrebu dio je mreže Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC), a tri, uključujući i ono zagrebačko, provode Rainbow Walkway. Jedna od komponenti ove mreže je i Akademija izrazite raznolikosti (Superdiversity Academy) koja treba potaknuti na prihvaćanje svih studenata i zaposlenika i njihovih različitosti. Na čelu ovog projekta na zagrebačkom Sveučilištu je dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

- U današnjoj aktivnosti naglasak je na priznavanju raznovrsnosti studenata i nastavnika, odnosno LGBT osoba na sveučilištu. Sveučilište u Corku je iniciralo da se obilježi ovaj dan na način da se na razini sveučilišta podupru oni koji su na neki način drugačiji - rekao je Koprić i dodao kako je riječ o svim vrstama raznolikosti pa tako i vjerskoj, rasnoj i nacionalnoj.

Međutim, nisu sva svjedočanstva negativna, ima i pozitivnih primjera.

- Kad sam tek krenuo s tranzicijom, još se nisam ni outao, ali je profesorica primijetila u mom govoru da nekad koristim zamjenice drugog spola. Ukratko, pružila mi je podršku da se na predavanjima počnem izražavati u svom rodu - zapisao je jedan od studenata.

Najčitaniji članci