Obavijesti

News

Komentari 29

Studenti prosvjedovali protiv školarina: 'Prodajem stan u Zagrebu za semestar na Pravu'

Studenti prosvjedovali protiv školarina: 'Prodajem stan u Zagrebu za semestar na Pravu'
13

300 - tinjak studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu prosvjedovalo je danas protiv povećanja školarina, ukidanja dekanskog roka i nepravdi koje 'doživljavaju od Uprave na dnevnoj bazi'.

VIDEO

Studenti Pravnog fakulteta, njih 300-tinjak poslalo je Upravi fakulteta jasnu poruku: 'Smanjite školarine i počnite nas tretirati kao vaše kolege!' Studenti su nezadovoljni jer je Uprava tri dana prije roka uplate obavijestila izvanredne studente da su im povećali školarinu za 600 kuna po semestru. Studentski predstavnici kažu da su studenti ogorčeni ovom odlukom.

Pokretanje videa...

Prosvjed studenata Prava 00:37

- U trenutku kada studenti i njihovi roditelji gube poslove zbog korone, oni odlučuju povećati školarine. Nije vrijeme! - čulo se sa govornice.

Ovom odlukom Uprave, izvanredni studenti trebali bi godinu studiranja plaćati 7200 kuna, kao što to moraju i redovni studenti ukoliko ne izvrše svoje obveze, no za razliku od redovnih, izvanredni studenti i dalje ne bi imali pravo na subvencioniranu prehranu i dopunsko zdravstveno osiguranje. Dakle, njihova prava bi i dalje ostala ista, kvaliteta nastave se ne bi mijenjala, dapače, nastava se izvodi online, a cijena bi se povećala. Studenti od Uprave traže da se odbaci odluka o povećanju školarine i odluka o ukidanju dekanskog roka, koji je u doba pandemije i potresa prijeko potreban. Traže također da se poboljša komunikacija između studenata i Uprave, koja ignorira njihove upite o nastavi, dok su na referadi izvjesili obavijest da nisu dužni dodatno pojašnjavati svoje odluke. 

- Uprava je reagirala tako što su rekli da je to njihova volja da se izjednače školarine za redovne i izvanredne studente, a mi kažemo da sad nije vrijeme za to i to nije pravedno. - rekao nam je Boris Rajić, predsjednik Studentskog zbora.

- Prvi dan su nas učili razliku između prava i pravde, e pa ovo nije pravedno! - započeo je svoj govor pred okupljenim studentima i dodao da je ovo samo kap koja je prelila čašu.

 

Prosvjednici su uz natpise na transparentima, kao što su 'Prodajem stan u Zagrebu za semestar na Pravu', 'Buduća elita s tri kredita', i 'Potres je druga najveća katastrofa na Pravnom fakultetu'. Podsjetimo, Uprava svoj potez pravda potrebom da obnove zgradu Fakulteta koja je nastradala u potresu, zbog čega su i svim djelatnicima smanjili plaće za 24% i stopirali isplate naknada za demonstraturu, koje se inače kreću oko 1500 kuna. Studenti su revoltirani jer i u normalnoj situaciji trebaju platiti 'svaki papir u referadi'. Sutra će se održati nova sjednica Fakultetskog vijeća nakon koje će biti jasna sudbina studenata.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"