News

Komentari 4

Studenti su bili jasni: Ta online nastava nije bila dobra!

Studenti su bili jasni: Ta online nastava nije bila dobra!

Predstavljamo 7. izdanje konferencije ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska’ 5. travnja u Zagrebu

Sljedećih pet godina u europskom visokom obrazovanju i znanosti bit će obilježeno tako brzim i intenzivnim promjenama da sam uvjerena kako ćemo na kraju tog razdoblja gledati na sve puno drugačije nego što to itko može predvidjeti, smatra Senka Maćešić, prorektorica za digitalizaciju i razvoj riječkog sveučilišta.

- Taj period bit će obilježen prerastanjem europskih sveučilišnih saveza iz projekata u nove institucije u europskom prostoru obrazovanja i istraživanja te podizanjem odgovornosti u dostupnosti i primjeni rezultata javno financiranih istraživanja - pojašnjava.

Senka Mačešić o tim promjenama, važnosti razvijanja međunarodne znanstvene suradnje i većeg otvaranja, govorit će kao sudionica na 7. konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru. Posljednje dvije godine pandemijskog ritma itekako su se odrazile i na sveučilištima. Na riječkom sveučilištu već su u srpnju proveli istraživanje o zadovoljstvu studenata.

- Ograničili smo online oblike nastave na najviše 40 posto te dali izričitu preporuku sinkronih (videokonferencijskih) oblika online nastave. Pojačano smo koristili usluge Centra za e-učenje SRCA te našim nastavnicima pružili brojne tečajeve, uključujući i one u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Proširili smo kriterije osiguravanja i unapređivanja kvalitete na e-kolegije i e-učenje. Unatoč pandemiji, uspjeli smo nastaviti rasti kroz YUFE - savez europskih sveučilišta, što je otvorilo razne mogućnosti kroz predavanja na virtualnom kampusu - kaže Senka Maćešić.

O tome je li obrazovni sustav spreman osposobiti mlade za nove izazove i poslove budućnosti te koje sve promjene i zakonske regulative u obrazovnom sustavu startaju već od jeseni, razgovarat ćemo na dva panela: "Trending #digitalizacija znanja: Što su obrazovanju donijeli korona i online nastava" i "Revolucija na katedrama: Jesu li fakulteti tvornice diplomaca ili predvodnici inovacija?".

Pridružite nam se 5. travnja u Ziceru Zagrebačkog velesajma od 9 sati i na našim digitalnim platformama. Prijavite se na www.boljeobrazovanje.hr.

Partneri projekta su EK, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - Carnet, FINA, Erste, Končar i Stega tisak, a projekt podržavaju Zicer, FOI i FER. 

Najčitaniji članci