Obavijesti

News

Komentari 6

Studenti: Više ne vježbamo u WC-u, imamo svjetske uvjete

Studenti: Više ne vježbamo u WC-u, imamo svjetske uvjete
8

10 GODINA GRADNJE: Studenti su u staroj zgradi Muzičke akademije ranije vježbali i u zahodima, a sad uče i rade u suvremenim glazbenim laboratorijima

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Puno prostora i svjetla, studenti koji u kabinetima i vježbaonicama postaju vrhunski glazbenici. Tjedan dana nakon obnove, instalateri su još spajali kabele, ali Muzička akademija u Zagrebu počela je s radom punom parom i upravo odiše 21. stoljećem.

Potrošenih 210 milijuna kuna na 10-godišnju temeljitu modernizaciju ovoga hrama glazbe osjeti se čim se uđe u predvorje. Čiste linije zidova i stropova, studenti koji na porti s instrumentima čekaju na ključeve za vježbaonice, savršeno oblikovani i iskorišteni prostori, klaviri, koncertne dvorane... Riječ je o prostoru kakav bismo očekivali u vrhunskim obrazovnim institucijama u, primjerice, Berlinu ili Parizu. Naravno da je dekan Dalibor Cikojević i presretan i ponosan.

- Prije smo imali 3000, a sad imamo 9000 četvornih metara. U stvari i 12.000 kvadrata s garažama. Prije smo radili doslovno u uvjetima 18. st. Ovo sad, to su europski standardi - govori nam i još je možda i blag.

Koncertna dvorana od 300 mjesta

- Studenti su nam vježbali u hodnicima, u sanitarnim čvorovima. Jednu sobu dijelilo je šest ili sedam djelatnika akademije - nastavio je Cikojević.

Marko Lukunić/PIXSELL

Sada studenti imaju 35 vježbaonica, od kojih je većina predviđena za individualno sviranje, zaštićenih debelim vratima, debelim staklom, zvučno izoliranih od vanjskog svijeta.

- Možete misliti kako to izgleda kad se vježba u stanu ili u studentskoj sobi. A tek klavir, mnogi studenti nemaju adekvatne uvjete. Uskoro ćemo imati i pravu koncertnu dvoranu od 300 mjesta u prizemlju te još dvije za po 120 posjetitelja na gornjim katovima, predviđenih za diplomske ispite i seminare. Imamo i dva nova apartmana, pa kad nam dođe netko iz, recimo, Royal College of Music iz Londona, možemo ga ovdje smjestiti. To nam je bitno jer ne moramo trošiti na smještaj, a omogućuje nam još bolje kontakte sa svijetom - kaže nam Cikojević.

Uz još neke dorade i nabavke, zgrada će biti sasvim gotova do ljeta. Trebaju dobiti još 50-ak klavira, većih ili manjih, električnih i onih koncertnih koji znaju stajati i po 120.000 eura.

- Mi tu, inače, imamo neke klavire još iz Prvog svjetskog rata - otkrio nam je dekan, posebno nestrpljiv dočekati dva multimedijalna studija za čiju nabavu se spremaju raspisati međunarodni natječaj.

Marko Lukunić/PIXSELL

Nove orgulje vrijedne 1,3 milijuna eura

- Ti studiji će sigurno biti najopremljeniji u Hrvatskoj. Ti pultovi, da ih vidite, pa to izgleda poput svemirskog broda. To je takva tehnološka razina da bi tu, teoretski, bez problema mogli snimati i Njujorška filharmonija ili U2 - kaže zadovoljni i ponosni dekan Cikojević.

U akademiji danas okuplja 550 studenata, 120 stalnih profesora i još nešto vanjskih, jer je riječ o specifičnoj visokoškolskoj instituciji koja jednostavno zahtijeva individualni rad. A osim sve sile tehnike, instrumenata i koncertne dvorane u koju se može ugurati kompletan simfonijski orkestar s povećom publikom, Akademija će se prijaviti i za to da im fondovi EU-a financiraju nabavku pravih, velikih, modernih orgulja, vrijednih 1,3 milijuna eura.

- Mi bismo se i ranije prijavljivali na natječaje, ali još nismo bili u EU. Ovo dosad financirali su pola-pola Ministarstvo, odnosno Sveučilište, i Grad Zagreb - rekao nam je dekan.

Marko Lukunić/PIXSELL

Od njegove suradnice Maje Veže doznali smo da će se koncertne dvorane koristiti i komercijalno, za koncerte i slične priredbe. Logično je da prostori budu što više korišteni, pa i da Akademiji donose financijsku korist. Uz to, ovako modernizirana i s dovoljno prostora na jednome mjestu, Muzička akademija prijavila se za kongres strukovne organizacije AEC 2017. i trebala bi ugostiti 300 dekana, rektora europskih akademija.

Ništa im, međutim, nije palo s neba. Godinama su bili raspršeni na više lokacija u centru Zagreba.

A i preseljenje su iznijeli na svojim mišićima. Posebno treba pohvaliti deset studenata s dvjema knjižničarkama koji su 70.000 svezaka nota, časopisa i udžbenika selili iz suterena u Berislavićevoj, utovarivali i istovarivali iz kamiona.

Mračna i vlažna knjižnica

- Bila je to mračna knjižnica. Bila je mala, nije bilo prostora za studente. Imali smo jednu klupu s malim, otpisanim računalom za pretraživanje i to je bilo to - opisala nam je knjižničarka Željka Radovinović uvjete rada u toj prilagođenoj drvarnici u kojoj su se od 1981. godine tukli s miševima za životni prostor.

Marko Lukunić/PIXSELL

A studenti? Kako oni vide promjenu u svojem životu?

- Ranije smo vježbali u Gundulićevoj, svi skupa, nismo se uopće čuli. Ovdje baš uživamo - rekao nam je student s trubom, jedan od onih koji je nabildao bicepse seljenjem tona materijala za knjižnicu.

Isto kao i njemu, u zvučno izoliranu kabinu upali smo i dvojici s trombonima.

- Na staroj akademiji smo morali vježbati u podrumu. To je bila jedna improvizirana prostorija, smrad, teško se sviralo. A u stanu nismo mogli jer bi se susjedi bunili. Ipak je to glasan instrument - rekao nam je.

Marko Lukunić/PIXSELL

Kotlovnica poput Pentagona

Slažu se da je ovo sad jedan sasvim drugi svijet. Dekan je čak za postrojenja poput kotlovnice i raznih sustava u zgradi rekao da izgledaju “poput Pentagona”. Ali jedna stvar ipak ne štima.

- Imamo novu zgradu, tehnologiju 21. stoljeća, a uvjete održavanja kao u 19. st. Nismo dobili nijednog portira, čistačicu, strojara i kotlovničara. Svi govore o outsourceingu, koji je triput skuplji i sporiji na intervencijama, nego da nekoga zaposlimo. Mislim, dobili smo Rolls Royce, a nemamo mehaničara. Iz EU-a ćemo zato pokušati dobiti novac i za tehničare za studio te slično - dodaje dekan Akademije koji već dvije godine apelira zbog tog problema.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi