News

Komentari 147

Stupio na snagu Putinov plinski ultimatum: 'Tko se ne bude držao toga - ostaje bez plina'

Stupio na snagu Putinov plinski ultimatum: 'Tko se ne bude držao toga - ostaje bez plina'

Putin je potpisao dekret koji nalaže da inozemni kupci ruskog plina moraju plaćati rubljama. Neke zemlje poručile su da na ovakav ultimatum ne pristaju

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je poručio je kako potpisao dekret koji nalaže da inozemni kupci ruskog plina moraju plaćati rubljama. Taj dekret stupio je na snagu danas, a ako se budu kršile uredbe ugovora on može biti stopiran, prenosi Reuters.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ako uplate ne budu tako provedene, smatrat ćemo da kupac nije podmirio svoju obavezu, uz sve konzekvence koje iz toga proizlaze. Nama nitko ništa ne daje besplatno, pa ni mi nećemo biti dobrotvorna ustanova - rekao je Putin.

Putin kaže kako su sankcije Zapada prema Rusiji bile u pripremi godinama i kako je ekonomski rat protiv Rusije počeo odavno. Kaže da će se Zapad jako morati potruditi da nađe razloge za nametanje novih sankcija.

- Sjedinjene Države će profitirati zbog nestabilnih procesa na svjetskoj razini, a svoje probleme će rješavati na račun drugih. Odluka Europe da kupuje prirodni plin od SAD-a dovest će do gubitka milijuna radnih mjesta u Europi - rekao je Putin.

Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Nizozemska poručile su da na ovakav ultimatum ne pristaju.

SITUACIJU IZ UKRAJINE IZ MINUTU U MINUTE PRATITE OVDJE