Obavijesti

News

Komentari 57

Bandićev vozač: 'Neke slike smo vozili u njegovu vikendicu'

Bandićev vozač: 'Neke slike smo vozili u njegovu vikendicu'
4

Tko je u službenom autu Grada Zagreba išao kod sestre Milana Bandića u Hercegovinu i radio kobasice, a tko je stiskao čvarke trebalo bi se saznati nakon današnjih svjedočenja...

VIDEO

Uskok tvrdi kako je Milan Bandić od 5. studenog 2013. do 24. prosinca 2013. od suoptuženog Mire Lace zatražio da službeni auto sa službenim vozačem stavi na raspolaganje Ratimiru Jurekoviću, Josipu Katiću i mesaru Veljku Horvatu.

Laco je izdao suglasnost, a Bandić ju je svojim potpisom odobrio pa je ekipa 2. prosinca 2013. sjela u Passat i odvezla se u Poganu Vlaku iako Horvat i Katić nisu bili zaposlenici Grada Zagreba.

Tako su, tvrdi Uskok, Grad Zagreb na ime troškova korištenja službenog auta, cestarine, goriva te isplaćenih dnevnica vozaču Zdravku Krajini oštetili za 1532 kune.

Tijek suđenja uživo:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na suđenje Bandiću nisu došli Ratimir Jureković, Josip Katić i Dijana Muhović. Danas će svjedočiti Sandra Švaljek i Bandićev vozač i osoba preko koje su išli pozivi zagrebačkom gradonačelniku, Ivan Jurčić

9:30h:

- Nisam sudjelovala u donošenju odluka koje se tiču zamjene zemljišta, zapošljavanja i ostalog. Načelno mogu reći da je ključne odluke donosio gradonačelnik koji me u vezi toga nije konzultirao, rekla je Sandra Švaljek koja je od lipnja 2013. do ožujka 2015. bila zamjenica gradonačelnika Milana Bandića. Također je, dok je bio u pritvoru i dok nije mogao obavljati poslove gradonačelnika, obnašala dužnost gradonačelnika. 

9:40h:

Kad je gradonačelnik uhićen, Sandra Švaljek je provjerila ugovore o radu osoba navedenih u optužnici i utvrdila da neki zaposlenici nisu imali koeficijente sukladne svom obrazovanju i radnom iskustvu. Sjeća se da su među njima bili Ivan Jurčić, Pavla Šušković i Marija Caharija. Ponudila im je nove ugovore koje su oni prihvatili. 

10:20h:

- Robert Ljutić stalno je pratio Bandića i bespogovorno je radio sve što je on od njega tražio. Vidoje Bilum i gradonačelnik poslovno su surađivali, no vidjelo se da se dugo znaju. Što se tiče Mire Lace, on se prema gradonačelniku ponašao profesionalno, no Bandić je znao prevršiti mjeru, rekla je Švaljek.

- Tako je na jednom kolegiju, na koji Laco nije došao zbog bolesti, Bandić pred svima rekao da mu ne vjeruje i pred svima je izvrgnuo Lacino objašnjenje ruglu, prisjetila se Švaljek i dodala da je ostavku dala jer se nije slagala s Bandićevim načinom vođenja grada i Holdinga. 

- Osobnog sukoba nije bilo. 

10:35h:

- Tehnički Miro Laco nije mogao dati službeni automobil na korištenje osobi koja nije zaposlena u Gradu Zagrebu. On je mogao dati suglasnost, no netko je to morao supotpisati, kaže Sandra Švaljek. 

10:45h:

- Ovlasti gradonačelnika su široke, no pitanje je svrhe i osobe koja bi se uputila na službeni put u ime Grada Zagreba, kaže Švaljek koja ne zna je li se na službeni put mogla poslati Mila Horvat, koja nije zaposlenica Grada. Smatra da je to vjerojatno moguće, ali ona osobno to ne bi učinila. Dodala je i kako ne zna na temelju koje odluke su ljudi koji nisu zaposlenici Grada slani na službena putovanja službenim vozilima. 

- Je li protuzakonito ići službenim vozilom i vozačem na svinjokolju, pitao je tužitelj Sandru Švaljek. Ona je odgovorila da svinjokolja nije u opisu djelokruga nadležnosti Grada Zagreba, kao ni pogrebi. 

11:58h:

Na pitanje Bandićeve odvjetnice Jadranke Sloković kakav odnos ima s Milanom Bandićem, Sandra Švaljek odgovorila je da 'nema odnosa'. 

- Dok smo surađivali, odnos je bio korektan i profesionalan, kakav profesionalan odnos i treba biti, rekla je. 

12:04h:

- Gradonačelnik ima ovlasti raspolagati gradskim novcem do iznosa do milijun kuna, no svaki iznos mora odobriti pismeno. Takvi dokumenti služe za evidenciju i knjiženje, rekla je Švaljek i završila sa svjedočenjem. 


12:12h:

Na klupu za svjedoke sjeo je Ivan Jurčić, Bandićev vozač. 

- Gradonačelnika vozim od kraja 2008. godine, a vozim ga i danas. Na raspolaganju sam mu 24 sata dnevno, rekao je Jurčić dodavši kako je Bandić na raspolaganju imao Audi A6, Passat, Touareg i Multivan. 

12:17h:

- Ako bi netko drugi tražio neko od tih vozila, ja bih obavijestio Milana Bandića, a ako bih znao da nam neće trebati, onda ga ne bih obavijestio, rekao je Jurčić dodavši da pet godina čeka kako bi dao iskaz. 

Jurčić je, podsjećamo, bio uhićen kad i Bandić. 

12:20h:

- Miro Laco nije mogao samostalno dati ta četiri automobila na korištenje. Ja bih to morao provjeriti s Bandićem i onda povratno obavijestiti Lacu, rekao je Jurčić. On je vozio Milu Horvat u Austriju. Kaže da se sjeća da je bila bolesna, ali i ne tko mu je dao nalog da je vozi. 

On je u Uskoku 20. listopada 2014. godine rekao da je nalog dao Bandić, uobičajeno, preko Lace. Danas je potvrdio da je to bilo kao što je rekao u Uskoku. 

12:25h:

Jurčić je dovezao Bandića na svinjokolju u Poganu Vlaku kod Bandićeve sestre. Pred njim Bandić nije komentirao prisutnost Josipa Katića i Veljka Horvata na svinjokolji 2. prosinca 2013. godine. 

12:35h:

- O putovanju Dijane Muhović u Njemačku i u Tuzlu 2013. godine ne znam detalje, rekao je Jurčić. 

No, na ispitivanju u Uskoku je rekao da mu se javila i da je dobila dozvolu da koristi auto. Onda su ga oprali, napunili gorivom i predali ga. Svjedok je rekao da je izjava iz Uskoka točna. 

12:54h:

- Sandru Perković znam privatno, no o vožnji Sandre Perković iz Medulina za Zagreb ne znam ništa, rekao je Jurčić. 

Jurčić poznaje i Milkicu Macan, no kaže da ne zna je li ona u rodu s Milanom Bandićem. 

13:00h:

- Kad bismo se vozili gradonačelnik i ja, ja bih nazvao njegovu tajnicu i stavio je na razglas i onda bi oni razgovarali. 

- Gradonačelnik je znao za poklone na raznim eventima dobiti slike. Neke smo vozili i u gradonačelnikovu vikendicu, rekao je Jurčić. 

13:17h:

Nakon mog uhićenja protiv mene nije bilo daljnjeg postupanja. Na ispitivanje u uskok dovezli su me iz PNUSKOK-a i vratili me na Oranice, rekao je svjedok. 

- Milu Horvat i njenu prijateljicu vozio sam u Beč i to direktno u bolnicu. Kad su tamo završile, odvezao sam nas do centra, popili smo kavu, malo prošetali i vratili se u Zagreb, rekao je Jurčić. 


Mesar: Išao sam na kolinje kod Bandićevih, ali on me nije zvao
Mesar: Išao sam na kolinje kod Bandićevih, ali on me nije zvao

Danas je trebala svjedočiti i Dijana Muhović. Osim o načinu na koji je dobila posao preko veze trebala bi svjedočiti i o službenim putovanjima u Berlin i Tuzlu. Tijekom istrage svjedokinja je odbila govoriti o tome uz obrazloženje da bi se time izvrgnula kaznenom progonu i teškoj sramoti. U Berlin je, navodno, išla 4. listopada 2013. Naime, u izvještaju o putu navela je kako je od 4. do 7. listopada 2013. bila u službenom posjetu Berlinu kao izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

No vozilo je do odlaska iz Zagreba prešlo 113.210 km, a po povratku 114.301 km, odnosno 1170 km više što, uočio je Uskok, ne odgovara stvarnoj kilometraži na relaciji Zagreb-Berlin-Zagreb koja bi iznosila oko 2100 km pa je, zaključuje Uskok, evidentno da nije išla u službeni put u Berlin. To su potvrdile i svjedokinje.

Išlo se na 'sprovod' žive žene? Vozač: 'Ne bi se štel mešat...'
Išlo se na 'sprovod' žive žene? Vozač: 'Ne bi se štel mešat...'

Za put u Tuzlu Dijana Muhović navela je kako je od 1.5 do 22. listopada 2013. bila u službenom posjetu Tuzli kao izaslanica gradonačelnika Bandića. Dispečer Josip Delač rekao je kako je po vozilo došao Zdenko Antunović koji je tada rekao kako je Dijani Muhović umrla majka te da vozilo treba kako bi išla na pogreb u Tuzlu.

Kako nakon dva dana auto nije bio vraćen te je korišten četiri dana, Delač je nazvao Antunovića i pitao ga gdje mu se auto nalazi a ovaj mu je odgovorio „da je sprovod majke Dijane Muhović malo dulje trajao“.

No zamjenik ravnateljice Uskoka je ispitujući Delača rekao kako je majka Dijane Muhović i danas živa!?

Pokretanje videa...

02:28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a