Obavijesti

News

Komentari 214

Suđenje Vasiljkoviću: Pratit će ga novinari iz cijelog svijeta

Suđenje Vasiljkoviću: Pratit će ga novinari iz cijelog svijeta
1

U utorak, 20. rujna, na splitskom Županijskom sudu počinje suđenje Draganu Vasiljkoviću, Kapetanu Draganu. Optužen je za ratne zločine 1991. i 1993. godine

VIDEO

U utorak, 20. rujna, na splitskom Županijskom sudu počinje suđenje Draganu Vasiljkoviću, Kapetanu Draganu. Optužen je za ratne zločine 1991. i 1993. godine.

Odvjetnica Slađana Čanković potvrdila je da će Vasiljković ponovo ustvrditi kako se ne osjeća krivim. S obzirom da je deset godina proveo u pritvoru, ukoliko Vijeće za ljudska prava UN-a tako odluči, mogao bi se braniti sa slobode. Novinari iz cijelog svijeta prijavili su se za praćenje suđenja.     

Terete ga da je u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje u kojem su uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili, uključujući jednog stranog novinara.

Rasprava će uz osiguranje na visokoj razini početi čitanjem optužnice, izjašnjavanjem o krivnji i uvodnim govorima stranaka, nakon čega će predsjednik Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Damir Romac odlučiti o redoslijedu izvođenja dokaza.

Raspravu će uz brojne medije pratiti predstavnici veleposlanstava Srbije i Australije čije državljanstvo ima okrivljenik, kojeg je Australija izručila Hrvatskoj u srpnju 2015. nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen još 2005.

Uhićen je 2006. otkada se nalazio u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj. Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. pošto mu je prihvaćena žalba kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji.

Vasiljković se nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio u Australiju, a do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu