News

Komentari 0

Katalonci prosvjedovali uoči derbija, podignut zid oko hotela

Katalonci prosvjedovali uoči derbija, podignut zid oko hotela

Internetska platforma 'Demokratski tsunami' traži pregovore oko organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije. Nogometaši Reala i Barcelone smješteni u isti hotel iz sigurnosnih razloga

Nekoliko desetaka tisuća zagovornika nezavisnosti Katalonije okupilo se u srijedu navečer oko stadiona Camp Nou u Barceloni uoči nogometnog derbija između Barcelone i Real Madrida, prosvjedujući protiv osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima.

Prosvjed je organizirala internetska platforma "Demokratski tsunami" koja je podijelila oko 100.000 natpisa "Španjolska, sjedni i razgovaraj" kojima traži od španjolske vlade pregovore oko organiziranja referenduma o nezavisnosti te puštanje osuđenih političara.

U listopadu je devetero dužnosnika dobilo zatvorske kazne od 9 do 13 godina jer su 2017. godine organizirali referendum o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske. Ustavni sud je bio zabranio referendum, no unatoč tome su ga organizirali, a zatim i proglasili republiku Kataloniju. Ona nije zaživjela u stvarnosti.

"Demokratski tsunami" nastoji iskoristiti "El Clasico" kako bi svijetu poslali poruku o "nepravednim presudama". Utakmice Barcelone i Real Madrida jedan su od najgledanijih sportskih događaja u svijetu. Procjenjuje se da će utakmicu preko televizijskih ekrana gledati oko 650 milijuna gledatelja.

Taj derbi se nikada u svojoj 117 dugoj povijesti nije igrao pod takvim mjerama sigurnosti kao u srijedu kada je oko 3.500 policajaca i zaštitara osiguravalo stadion Camp Nou.

Avion s nogometašima Real Madrida sletio je iza 11 sati u zračnu luku El Prat od kuda su autobusom nastavili vožnju prema Barceloni. U pratnji bijelog autobusa bila su četiri policijska kombija. Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić i suigrači izašli su iz autobusa oko 12.20 sati ispred hotela Sofía, udaljenog 600 metara od stadiona.

Oko hotela su bile postavljene željezne ograde pa se navijači u niti jednom trenutku nisu mogli približiti nogometnim zvijezdama. Igrači su se zatim uspeli na svoj kat. Zatim je stigao i autobus s igračima Barcelone. Tri kata dijelila su rivale u tom hotelu.

Nikada dosad ove dvije protivničke momčadi nisu boravile u istom hotelu na dan utakmice, no katalonska policija inzistirala je na tome. Time je nastojala spriječiti moguću blokadu autobusa, igrača i stadiona te moguće otkazivanje utakmice.

Real Madrid je stoga otkazao boravak u hotelu u kojem tradicionalno odsjeda. U određenom hotelu Sofía morali su odjesti i suci.

Igrači se uoči utakmice nisu družili no uprave klubova su u hotelu održale tradicionalni zajednički ručak te pozvale na "fair play". I jedni i drugi su u zajedničkom konvoju otpraćeni uz policijsku pratnju do stadiona.

Najčitaniji članci