Obavijesti

News

Komentari 9

Sudac traži ocjenu ustavnosti zbog predstečajne nagodbe

Sudac traži ocjenu ustavnosti zbog predstečajne nagodbe
1

U roku osam dana sudac Mislav Kolakušić poslat će Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi

VIDEO

Zakon o predstečajnoj nagodbi trebao je biti ključna poluga za izvlačenje gospodarstva iz krize i spašavanje tvrtki. Sad je cijeli pod upitnikom jer je Trgovački sud u Zagrebu učinio nešto dosad neviđeno.

Sudac Mislav Kolakušić danas je otkazao ročište o građevinskom divu Dalekovodu, koji je u postupku predstečajne nagodbe. Sudac ne želi postupati prema tom zakonu, donesenom prošle godine, jer smatra da je - neustavan. Prvi put se dogodilo da sudac ne želi raditi po zakonu za koji smatra da je loš i neusklađen, a Kolakušić u rješenju kaže da će osobno u roku od osam dana pokrenuti postupak ocjene ustavnosti određenih odredbi.

- Sudac je utvrdio da pojedine odredbe zakona i njegovih dopuna nisu u skladu s Ustavom - stoji u rješenju Trgovačkog suda.

Zahtjev za predstečajnom nagodbom je pri kraju lipnja podnijelo gotovo 4500 tvrtki

Zahtjev za predstečajnom nagodbom je pri kraju lipnja podnijelo gotovo 4500 tvrtki. One ukupno duguju više od 43,3 milijarde kuna i zapošljavaju 37.000 radnika. Već 440 tvrtki se nagodilo i tako je restrukturirano više od osam milijardi kuna. Među zvučnijim imenima koja su je prošla jesu varaždinski Varteks i Taxi Cammeo. Bit postupka je da se vjerovnici odreknu dijela potraživanja i/ili uđu u vlasništvo tvrtke, koja izrađuje plan izlaska iz poteškoća. Tvrtka tako ne odlazi u stečaj, radna mjesta u njoj trebala bi biti spašena, ali oni koji su im dali kredite ili su s njima poslovali gube dobar dio svoga novca. Ministar financija Slavko Linić progurao je zakon kao instrument spašavanja tvrtki od stečajeva. Potpuno je nejasno što će sad biti, hoće li sve predstečajne nagodbe biti obustavljene.

- Nije se do sada dogodio takav slučaj. Trgovački sud mora odlučiti hoće li čekati odluku Ustavnog suda ili i dalje raditi po zakonu koji je na ocjeni ustavnosti koju je pokrenuo njihov kolega - kaže nam odvjetnik upoznat s problematikom nagodbi. Iako smo pitali i Sud o tome jednoznačni odgovor nismo dobili. Glasnogovornica kaže da su suci samostalni i da će raditi u skladu sa Zakonom i Ustavom.

Nije rekao koje odredbe smatra neustavnim

Sudac nije rekao koje odredbe smatra neustavnim, ali sa zakonom ima problema. Banke su u povoljnijem položaju, a narušavao je i pravnu sigurnost poslovanja. Omogućavao je da se oni koji su nakupili dugove riješe dijela obveza na štetu dobavljača

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu