Obavijesti

News

Komentari 5

''MOL je bio kooperativan i da je htio, mogao je preuzeti Inu''

''MOL je bio kooperativan i da je htio, mogao je preuzeti Inu''
4

Prošlog petka su svjedočili član Uprave Ina-e Z. Bacs i K. Tamas, koja je zadužena za plinski biznis. U četvrtak su svjedočili zaposlenici MOL-a, uključeni u pregovore

VIDEO

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu u četvrtak u 9.30 sati nastavljeno je suđenje u slučajevima Hypo banke i MOL-a na Županijskom sudu u Zagrebu. Prošlog petka su na sudu svjedočili član Uprave Ina-e Zalan Bacs i Katalin Tamas, koja je zadužena za plinski biznis. 

Svjedočili su svjedoci obrane, Ilona Fodor koja je sudjelovala u donošenju međudioničarskog ugovora, i pravni savjetnik u MOL-u Gyorgy Bacsa koji je sudjelovao u zaključenju ugovora. Prva je svjedočila Ilona Fodor koja u MOL-u radi od 1997. godine. Od 2000. je radila na poslovima otkupa od drugih tvrtki, a tijekom 2008. i 2009. sudjelovala je u pregovorima MOL-a s Vladom RH. U MOL-u danas radi kao stručnjak za energetiku. 

''MOL je mogao preuzeti Inu bez problema''

Njezin zadatak tijekom pregovora s hrvatskom Vladom bio je da prati kretanja i mogućnosti za uključenje MOL-a u stjecanje udjela u Ini. Istaknula je kako su 2008. godine prestale važiti neke odredbe ugovora iz 2003. Najvažnija odredba koja je prestala važiti bila je zabrana prodaje dionica Ine. 

- To je značilo da je od studenog 2008. MOL sa svojim dionicama mogao raditi što je htio. Važna okolnost koja proizlazi iz zakona o privatizaciji je da je Vlada RH pala na manje do 50 posto udjela u vlasništvu Ine. Takva situacija nije ugovorena 2003. Da se MOL ponašao neprijateljski, mogao je preuzeti vlasništvo nad Inom - pojasnila je Fodor. 

Kazala je kako su prvom krugu pregovora razmatrali opciju razmjene dionica. Predviđeno je bilo da MOL stekne 19 posto dionica Ine, a Vlada RH 5 do 10 posto dionica MOL-a. Tijekom pregovora došlo je turbulencija na burzi pa su cijene dionice Ine porasle, a kako bi to spriječili MOL je objavio namjeru kupnje dionica Ine. 

''Ugovorom iz 2009. ste bolje zaštitili upravljačka prava''

Fodor je istaknula kako su pregovori Ine i MOL-a bili vrlo teški, no smatra da je Hrvatska ugovorom iz 2009. godine bolje zaštitila svoja upravljačka prava jer je MOL, ako je htio prodati svoj udio u Ini, prvo morao ponuditi Vladi RH jer ima pravo prvokupa. 

Nakon ispitivanja svjedokinje Ilone Fodor, sudac Ivan Turudić je odredio pauzu do dolaska drugog svjedoka Gyorgyja Bacsa koji je tek oko 11 sati trebao sletjeti u Zagreb.

''MOL je bio i više nego kooperativan''

Ročište je dva sata kasnije nastavljeno svjedočenjem Gyorgyja Bacsa, po zanimanju pravnika i direktora MOL-ova odjela za razvoj poslovanja. U MOL-u je počeo raditi 2003. godine, a u pregovaračkom timu je bio od početka 2008. 

Bacsa je istaknuo kako su zbog gubitaka već 2007. postojali uvjeti za izmjenu ugovora. Prva opcija koja je razmatrana u toj situaciji bila je zamjena dionica Ine u vlasništvu RH s dionicama Ine u vlasništvu MOL-a. Kao motiv MOL-a naveo je potpunu konsolidaciju Ine te da je glavni cilj bio da MOL kao strateški ulagač poveća svoj utjecaj na poslovne procese u Ini. Istaknuo je kako je MOL bio vrlo kooperativan te da su sve prijedloge slali i hrvatskoj Vladi, iako to nisu bili dužni činiti. 

- Obzirom na veličinu i težinu problema u Ini, dioničari su morali odlučiti kako će postići stabilnost, što je bilo moguće samo kontrolom nad investicijama, koje je trebao preuzeti MOL kao i odgovornost za poslovanje. Kod konsolidiranih tvrtki kao što je Ina, investitori lakše odobravaju sredstva jer se više ne gleda samo na Inu nego na cijelu MOL grupu. Konsolidacija je postignuta nakon potpisivanja ugovora 2009. - rekao je Bacsa. 

Priznao je da je s pravnog aspekta točno da je MOL dobio više upravljačkih prava izmijenjenim ugovorom. 

U srodstvu s Hernadijem?

Bacsa je sucu Turudiću rekao kako se prije svjedočenja sastao s odvjetnicima Ive Sanadera. Na pitanje tužiteljice USKOK-a je li u rodnoj vezi s Zsoltom Hernadijem, šefom Uprave MOL-a, Bacsa je rekao da prema njegovom shvaćanju nije u izravnoj rodnoj vezi s  Hernadijem. Tužiteljica je pokušala pitati je li u neizravnom srodstvu s Hernadijem, no kako je prije toga kazala da više nema pitanja, sudac Turudić nije dopustio da svjedok odgovori. 

Kako neslužbeno doznajemo, Bacsa je navodno nećak Zsolta Hernadija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu