Obavijesti

News

Komentari 10

Pilot helikoptera: Spašavanje je bilo na granici mogućega

Pilot helikoptera: Spašavanje je  bilo na granici mogućega
4

U nastavku suđenja bivšem šibnesko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku, svjedoče pilot kanadera i posada helikoptera koji je vatrogasce prevezao na otok

VIDEO

Na zadarskom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. U nastavku procesa za kornatsku tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, svjedočit će piloti kanadera koji je pomagao u gašenju vatre. 

Umirovljeni pilot vojnog helikoptera MI-8 Boženko Poljak, koji je s GSS-om spašavao unesrećene na Kornatu ispričao je kako je poletio iz Divulja i zatražio pomoć još jednog helikoptera čim je prevezao prva četiri ozlijeđena vatrogasca. Dodao je da su vremenski uvjeti bili loši zbog jakog vjetra te da je akcija spašavanja bila na granici mogućega.

- Kada sam krenuo u akciju spašavanja nisam imao pojma o razmjerima tragedije. Dobio sam zapovjed da idem na Kornat u akciju traganja i spašavanja vatrogasaca. Mislio sam tada da je netko možda slomio nogu, ali tek putem sam saznavao više informacija. Kad smo zalebdjeli iznad unesrećenih puhao je snažan vjetar i ja sam se slobodno mogao okrenuti i vratiti u bazu, no svjesno sam prekršio pravila i riskirao samo da pomognemo unesrećenima - rekao je umirovljeni vojni pilot Poljak. 

Dodao je da nije razgovarao s unesrećenima te da iz svoje kabine nije mogao dobro ni vidjeti što se zbiva na tlu. U tri je navrata ranjene prevezao do kilometar udaljene uvale Špinat odakle su ih policijskim gliserom i još jednim helikopterom prevezli u Zadar.

Pilot: Nisam znao jesu li živi dok sam ih izvlačio

U nastavku suđenja svjedočio je pilot koji je upravljao drugim helikopterom, Neven Brozović. On je kobnog dana vatrogasce prevozio na gašenje požara na Kornat. Primjetio je da nisu osposobljeni za ulazak i izlazak iz helikoptera zbog čega ih je upozorio više puta.

- U helikopter su ulazili ne pazeći kako nose opremu pa me bilo strah da sa sjekirama ne načine neku štetu. Vidio sam da nemaju iskustva s letenjem u helikopteru jer kad smo došli na Kornat, 10-ak metara od letjelice, razbacali su svoju opremu i zaštitne jakne te mobitelima slikali helikopter. Rekao sam kolegi tehničaru da im kaže da se odmaknu kako ne bi došlo do neke neželjene situacije zbog rada elise - rekao je Brozović.

Dodao je kako mu je jedan član posade rekao da je vidio da im iz spremnika curi gorivo, a miris benzina kasnije je i sam Brozović osjetio u uvali Kravljačica. Nakon toga otišao je po krušku s vodom koju je spustio kilometar od požara te potom ponovno krenuo po vatrogasce, no pri ukrcaju gasitelja tehničar je primjetio da je ispuhana jedna guma letjelice. 

- Zbog toga te loših vremenskih uvjeta nisam ih mogao spustiti pokraj kruške nego nekih 500-tinjak metara dalje gdje je bila povoljnija situacija - rekao je pilot.

Brozović se kasnije ponovno vratio na Kornat jer su mu zapovjedili da mora izvlačiti vatrogasce. Kako nije znao koliko su razmjeri tragedije nije im mogao ni pomoći pa je to kasnije učinio kolega Poljak. Potvrdio je da je sa zadarskim GSS-ovcima poslije Poljaka na nosilima izvukao dvojicu stradalih, no nije bio siguran jesu li bili živi. Brozović nije mogao sa sigurnošću reći tko je uopće rukovodio akcijom spašavanja. 

Suđenje će se nastaviti u petak.

Suđenje protiv Slavice počelo je u studenom prošle godine, a dosad su ispitali osam svjedoka. Tereti ga se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti kao i za kašnjenje akcije spašavanja ozlijeđenih vatrogasaca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije