Obavijesti

News

Komentari 257

Suđenje u Haagu: 'Mučenja i silovanja Hrvata bila su pravilo'

Suđenje u Haagu: 'Mučenja i silovanja Hrvata bila su pravilo'
1

Naglašeno je kako je posebno krvav bio listopad 1991. godine kada je u mjestu Hrvatska Kostajnica ubijeno oko 80 civila, a napadnuto je i Novo Selo Glinsko

VIDEO

Pred Međunarodnim sudom pravde u četvrtak je nastavljeno izlaganje hrvatskog pravnog tima u tužbi za genocid protiv Srbije. 

Četvrtog dana iznošenja argumenata iznijeti su stravični detalji masakra u hrvatskim selima. Naglašeno je kako je posebno krvav bio listopad 1991. godine kada je u Hrvatskoj Kostajnici ubijeno oko 80 civila, a napadnuto je i Novo Selo Glinsko. Ubijeni su svi stanovnici, a selo je zapaljeno. 22 žrtve nikada nisu pronađene

Hrvatski zastupnik istaknuo je da je 4. i 5. listopada 22 Hrvata ubijeno u masakru u Dalju. Podsjetio je da su pokolj počinile Arkanove paravojne snage. Tog dana je ubijeno i troje ljudi u selu Orlovljak, a JNA je aktivno sudjelovala u ubojstvima i pomagala paravojnim snagama. Zatim je prikazana snimka leševa koji su zatečeni u selu Voćin gdje je, ističe hrvatska strana, ubijeno više od 80 stanovnika. 

Podsjetili su i na brojne masovne grobnice koje su nađene diljem Hrvatske. U njima su bila tijela žena, djece i starijih ljudi.

Crnić-Grotić: 'Silovanja i mučenja bila su pravilo'

Voditeljica hrvatskog tima Vesna Crnić-Grotić kazala je kako su silovanja, ubijanja i mučenja bila pravilo u srpskoj genocidnoj kampanji. 

Zločini nisu imali vojnu svrhu, nego su bili sustavno usmjereni prema nevinim Hrvatima, motivirani mržnjom i željom da ih se etnički očisti - rekla je i dodala kako zbog straha i trauma točan broj silovanih nije poznat. 

Sudu je iznijela nekoliko slučajeva grupnog i višestrukog silovanja koja su počinili pripadnici JNA, krajinska milicija i paravojnih postrojbi. 'Ajde ustašice, sad ćeš vidjeti kako to rade Srbi', rekli su mladoj Vukovarki, pripadnici teritorijalne obrane, a zatim je silovali pred kćerkicom starom 6 godina. 

'Silovali su i muškarce'

Seksualno nasilje odvijalo se pred članovima obitelji. Crnić-Grotić navela je primjer Sotinjanke silovane u prisutstvu svekrve i 2-godišnjeg djeteta. Navela je i kako su se zatočene Vukovarke morale našminkati i urediti kako bi bile lijepe silovateljima

Silovani su i muškarci. Trojica mještana sela Tovarnik su kastrirana noževima, a hrvatski vojnici u Kusonjama žicom oko testisa. 

'Urlikali smo kao životinje i padali u šok, dok su se oni smijali i govorili 'još, još' i gledaj kako se diže', stoji u izjavi zatočenika zatvora u Kninu, koju je pročitala hrvatska pravnica, a  kojemu su srpski borci na testise priključili elektrode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.